Kdaj je nastal prvi cheesecake?
Ali lahko verjameš, če ti povemo, da so prvi cheesecake Stari Grki izumili že pred 4000 leti! Koščke svežega sira so zgladili z mokom in medom ter oblikovali cheesecake, ki so ga nato spekli na glineni rešetki. Ker je sladica nudila odličen vir energije, so ga na prvih olimpijskih igrah, leta 776 pred našim štetjem, postregli tekmovalcem.
Priljubljen pa ni bil le pri vrhunskih športnikih temveč tudi na poročnih svatbah, kjer so ga ponudili kot poročno sladico! Zakaj je cheesecake tako priljubljen? Dandanes je cheesecake razširjen že po celem svetu, poslužujejo pa se ga tako prestižni slaščičarji kot domači mojstri, ki se s peko ukvarjajo zgolj ljubiteljsko. Eden od razlogov za vsesplošno priljubljenost te lahkotne sladice, je zagotovo ta, da je v osnovi precej enostavna za pripravo, saj peka ni vedno potrebna. Marsikatere cheesecake recepte lahko realiziramo povsem brez peke.
Cheesecake sladico ohlajamo v hladilniku, osnova pa mora biti dobro pripravljena: običajno jo sestavimo iz kombinacije masla in drobljenih piškotov, maso pa vtisnemo na dno posode, da ustvarimo piškotno dno. Nato se lotimo priprave nadevov, ki pri cheesecake sladicah v osnovi vsebujejo kremni sir, sladkor in stepeno smetano. Sadni ali čokoladni prelivi sladico še dodatno obogatijo. Ko mešanico razporedimo po piškotnem dnu, cheesecake ohlajamo toliko časa, da se strdi.
Nadevi in namazi za najboljši cheesecake
Za nadev lahko uporabimo tudi BAM mešanico za cheesecake nadev, ki je izvrstna za pripravo cheesecake slaščic doma. Brez peke ustvari puhasto cheesecake kremo, priprava pa je zelo preprosta, saj mešanico enostavno zmešamo z vodo in stepeno sladko smetano. K cheesecake nadevu se odlično poda lešnikov, pistacijin ali jagodni namaz, obogatimo pa ga lahko še s svežim sadjem ali kompotom.
Če smo bolj nagnjeni k čokoladnim sladicam, lahko cheesecake nadevamo tudi z različnimi čokoladnimi okusi (preberi si recept za Cheesecake iz bele čokolade ali recept za pripravo čokoladnega cheesecak-a). Nadevu dodamo stopljeno belo čokolado ali mlečno čokolado ter ga posujemo s čokoladnimi kapljicami.
Pusti domišljiji prosto pot
Cheesecake v različnih oblikah smo danes videli tudi v oddaji Masterchef, kjer so morali tekmovalci pripraviti izpopolnjene cheesecake sladice. Naj te masterchef recepti navdihnejo, da tudi ti v domači kuhinji začneš kreirati nove okuse in si pri nadevih dovoliš zvrhano mero ustvarjalnosti!
Ideje za cheesecake recept
Čeprav ima sladica univerzalno ime, je receptov zanjo skoraj neomejeno. Kombiniramo lahko slano-sladke okuse, dodamo karamelo, sadje, oreščke ali čokolado in se do nezavesti poigravamo z različnimi okusi, ki jih nato sestavljamo med seboj. V nadaljevanju vam bomo predstavili nekaj “top” idej za cheesecake recepte, ki jih lahko preizkusite tudi, kadar nimate na voljo celega dne, saj so izbrani recepti za cheesecake sladice hitri in enostavni za pripravo.
Oreo Cheesecake
Ne moremo mimo ene izmed najpopularnejših med cheesecake sladicami. Cheesecake brez peke z oreo piškoti je simpatična sladica, primerna za vse čoko-ljubce, ki obožujejo lahkotne, a bogate čokoladne okuse! Za pripravo piškotnega dna uporabimo Oreo piškote, če pa želimo, jih uporabimo tudi v kremi – tako bo nadev še bolj čokoladnega okusa.Lahko ga pripravimo brez peke ali pa piškotno dno pred nadevom s kremo v pečici pečemo približno deset minut pri 180°C. Iz lastnih izkušenj pa naj ti povemo, da ta korak ni nujen, saj je piškotno dno z Oreo piškoti brez peke vseeno čvrsto in trdno. Ne pozabi ga le dobro utrditi z vilico ob pekač, preden se lotiš nadeva. Za kremno polnilo uporabi kremni sir, ki mora biti pred uporabo zmehčan na sobno temperaturo, če želiš, da bo krema za cheescake bolj gladka, pri tem pa ne pozabi tudi na sladkor v prahu, ki bo kremi dodal puhasto teksturo. BAM vanilijeva pasta okuse še dodatno poveže. Brez alkohola in izdelana iz ekstrakta bourbonske vanilije iz Madagaskarja, nudi bogat okus vanilije, k temu pa prispevajo tudi semena vanilije, ki ne le izboljšajo okus, temveč tudi poskrbijo za atraktiven izgled cheesecake kreme. Rezultat je puhast, kremast cheesecake, ki se kar stopi v ustih!
Cheesecake v kozarcu
Cheesecake v kozarcu je sladica, ki je idealna za družinska praznovanja ali prijateljska druženja. Zaradi hitre in enostavne priprave jo lahko brez težav pripravimo za večjo količino ljudi (pazi le, da ti ne zmanjka kozarcev). Peka cheesecake sladice v kozarcu je popolnoma preprosta, traja približno 30 minut. Potrebujemo le nekaj ljubkih kozarčkov in malo vrtenja po kuhinji. Za resnično poln okus, receptu za cheesecake v kozarcu dodamo kislo smetano. Za pripravo potrebujemo samo dve žlici, ki pa se bosta izkazali za krasen dodatek k sladici, saj kisla smetana pripomore k mehki kremasti teksturi nadeva.
Jagodni cheesecake
Le kdo ne mara jagod? Ena izmed najbolj zaželjenih različic cheesecake sladice, je brez dvoma jagodni cheesecake. Za nadev uporabimo omamen jagodni preliv, ki vsebuje vsaj 70 % jagod. Preliv bo pričaral svež spomladanski okus svežih jagod in sladico naredil še lahkotnejšo. Izdelek je brez glutena, zato ga lahko mirne vesti uporabimo tudi, če smo intolerantni na gluten. Enostaven jagodni cheesecake lahko še nadgradimo s svežimi jagodami, ki jih uporabimo za dekoracijo torte.
Limonin cheesecake
Še en recept za popestritev vročih dni. Limone so odlična protiutež sladkobnemu okusu, saj s svojo kislostjo dvignejo cheesecake na povsem novo raven svežine. Še posebej prija v poletnih dneh, ko si najbolj zaželimo osvežitve. Tudi te sladice ni potrebno peči, pomembno je, da jo postrežemo dobro ohlajeno. Gostje bodo navdušeni nad lahkotnostjo in svežino, ki jo prinasajo kremasti okusi v kombinaciji z limono.
Cheesecake z malinami
Ta recept za cheesecake je izvrsten za vse, ki so jim sladice hitro presladke. Cheesecake z malinami je kremast, ne preveč sladek in zelo lahek. Maline uravnotežijo razmerje med sladkim in kislim ter dodajo še kako pomembno svežino, ki jo potrebuje vsaka dobra spomladanska sladica. Za še boljši rezultat sladice v hladilniku ne pokrijemo, saj nočemo, da bi kondenzacija zmehčala piškotno dno. Tako bomo dosegli ravno pravšnjo hrustljavost, naš malinov cheesecake pa bo naravnost perfekten!
Veganski cheesecake
Veganske sladice so v porastu, po njih pa ne posežejo radi samo vegani. Tudi veganski cheesecake je preprost za pripravo. Namesto piškotov in mlečnih izdelkov uporabimo oreščke ter kokosovo mleko. Za piškotno dno uporabimo poljubne oreščke, ki zagotovijo primerno trdnost, za sladek okus pa bodo poskrbeli datlji. Za pripravo kreme uporabimo cele indijske oreščke ali maslo indijskih oreščkov, v sredici pa se poslužimo kokosove smetane za stepanje ali kokosevega mleka iz pločevinke. Oboje zagotovi slasten kremast okus. Nadev obogatimo s svežim sadjem in posujemo s kokosom, ki bo ustvaril čudovito dekoracijo, lahko pa ga nadgradimo z osvežujočim mangovim prelivom. Recept za veganski cheesecake je bistra izbira pri večjem številu gostov, za katere nismo prepričani, ali jedo mlečne izdelke ali ne, saj tako najenostavneje zagotovimo, da bodo prav vsi povabljeni uživali v božanskih okusih cheesecake sladice!
Japonski cheesecake
Japonski cheesecake je perfektna kombinacija kremnega sira in zračnega soufleja. Recept za japonski cheesecake, ki vsebuje samo tri sestavine, s katerimi lahko pripraviš sladico, je pred nekaj leti s posnetkom obnorel ves svet. Japonska YouTuberka Ochikeron je navdušila z receptm za cheesecake, ki po strukturi stoji med torto in puhastim soufflejem. Sestavljena je iz bele čokolade, kremnega sira in jajc. Kako ga pripraviti korak za korakom pa izveš v receptu za japonski cheesecake.
Newyorški cheesecake
New York cheesecake spada pod eno izmed najbolj priljubljenih sladic med Američani. Newyorški cheesecake je okusna kalorična bomba okusov, čigar priljubljenost je prerasla kontinent in postala ena izmed popularnejših različic sirove torte v Evropi in drugod po svetu. Kremni sir, v katerega vmešamo jajca in kislo smetano, naredi mehko okusno kremo, ki je po svoji strukturi zelo gladka. Pripravljeno sladico na koncu po svojem okusu nadgradimo s čokoladnimi ali sadnimi prelivi ter jo postrežemo dodobra ohlajeno.
Ideja za otroške cheesecake torte
Za otroški rojstni dan je odlična zamisel Kinder Bueno cheesecake tortica, katere priprava je izjemno preprosta, okus pa naravnost božanski. V kremo Kinder bueno cheesecake tortice lahko dodamo tudi BAM lešnikov namaz, z ravno pravšnjo kombinacija trsnega sladkorja, kremastega mleka in lešnikov. Kombinacija ustvari poln in okusen lešnikov namaz, ki že po prvi žlici spomni na okus slavnih Kinder bueno čokoladic. Otroci bodo navdušeni, starši pa tudi, saj je sladica pripravljena v kratkem času, brez večje packarije!
Cheesecake kocke
Ste vedeli, da lahko napravimo tudi drugačne variacije klasične sirove torte? Enostavne cheesecake kocke bodo postregle z neustavljivo kremnim okusom, ki ga oplemeniti svež okus jagod. Priprava je resnično enostavna, najbolje pa je, da tovrstno sladico ne potrebujemo peke. Idealna je za igrivo “one-bite” sladico, ki jo lahko ponudimo na spomladanskem pikniku, dogodku ali praznovanju. Za sočen jagodni okus bo poskrbel jagodni preliv. BAM preliv Jagoda je sadni pripravek, ki zaradi visoke vsebnosti pravih jagod poskrbi za vabljivo aromatičen okus.*Dodaten namig: jagodni preliv lahko uporabimo tudi kot preliv za palačinke, z njim popestrimo okus navadnega jogurta ali pa ga uporabimo kot preliv po drugih kremnih sladicah!
Cheesecake kot univerzalna sladica
Za konec pa naj ti razkrijemo še, kje je cheesecake dandanes najbolj priljubljen. Najraje se z njim sladkajo v Ameriki, sosednji Avstriji, prav tako pa ga obožujejo Švedi, Nemci, Španci, Francozi in Japonci.