
Sestavine:
- 2 jajci (velikostni razred M)
- 50 g kristalnega sladkorja
- 40 g mletih mandljev (lahko tudi fino mletih, blanširanih)
- 30 g gladke moke
- 20 g škroba (Gustin)
- 1⁄3 žličke pecilnega praška (3 g)
- 30 g BAM bele čokolade
- 10 g mandljevih lističev
- 10 g kokosove moke
- 1 dl mleka
- 1 stisk BAM vaniljeve paste
- 15 ml kokosovega likerja
- 1 žlička sladkorja v prahu
- 200 g BAM kokosovega namaza
- 50 g sladkanega zgoščenega kondenziranega mleka
- 100 g sira mascarpone
- 300 g sladke smetane za stepanje
- 3 lističi želatine
Navodila za uporabo:
1
Pečico segrejemo na 180°C. Jajci s sladkorjem na najvišji hitrosti stepamo 15 minut. Suhe sestavine dobro premešamo, jih presejemo na jajčno maso in nežno vmešamo z lopatko. Pazimo, da masa ostane zračna (biskvit lahko pripravimo tudi tako, da posebej stepemo beljake s polovico sladkorja). Stepenim rumenjakom z ostalim sladkorjem izmenično v dveh korakih z lopatko primešamo po polovico beljakov in polovico suhih sestavin. Maso enakomerno razporedimo po pekaču, premera 17 cm (1 cm manj od premera torte), in pečemo približno 17 minut. Pečenemu biskvitu odstranimo obroč in ga ohladimo na mreži.
2
Med peko biskvita pripravimo čokoladni disk in mešanico za vlaženje biskvita. Belo čokolado stopimo nad paro. Na list peki papirja zarišemo krog, premera 17 cm, in ga obrnemo s porisano stranjo navzdol. Postavimo ga na trdo in ravno podlago in krog enakomerno namažemo s stopljeno čokolado. Mandljeve lističe pomešamo s kokosovo moko in posipamo po čokoladi. Vse sestavine za vlaženje zmešamo v lončku.
3
Med hlajenjem biskvita pripravimo kremo. Lističe želatine za vsaj 5 minut namakamo v hladni vodi. Sladko smetano stepemo in damo na hladno. Sir mascarpone, kondenzirano mleko in kokosov namaz gladko zmešamo. 4 žlice kreme odvzamemo, jo segrejemo in v njej med mešanjem raztopimo ožete lističe želatine (krema ne sme zavreti). Prilijemo jo k ostali kremi in z ročnim mešalnikom gladko zmešamo. Nazadnje z lopatko primešamo stepeno smetano. Kremo razdelimo na dva enaka dela (en del za spodnjo plast biskvita in drugi del za zgornjo).
4
Ohlajen biskvit prerežemo na dve enaki plasti. Spodnjo plast postavimo na podstavek in okoli položimo obroč, premera 18 cm (1 cm več od premera biskvita). Navlažimo ga s polovico raztopine. Nekaj kreme najprej nabrizgamo ob rob okoli biskvita in nato jo polovico premažemo po biskvitu. Površino poravnamo in na kremo položimo čokoladni disk, s katerega smo otresli odvečni kokos. Premažemo z ostalo kremo in pokrijemo z drugo plastjo biskvita (glej sliko). Biskvit navlažimo in ga premažemo z drugo polovico kreme. Površino poravnamo in torto damo za 4 ure v hladilnik, da se krema učvrsti.
5
Ohlajeni torti odstranimo obroč. Obložimo jo s kokosovo moko in poljubno dekoriramo.