Sufle ali pravilno napisano "Soufflé" je klasična sladica, ki sicer zahteva kar nekaj slaščičarskih spretnosti. Sufle lahko pripravimo s kremnim sirom, za prave čokoholike pa pride v poštev le čokoladni sufle. Tokrat pa smo izbrskali recept Masterchef mojstra; Gordon Ramsay ustvari različico za sufle, ki prikazuje mešanico malin v kombinaciji z dekadentno kremo za popoln domači malinov sufle.
Dober sufle mora imeti hrustljave robove, ki segajo čez posodice za peko sufleja. Da recept uspe kot si želimo, je pomembno slediti korakom in natančno odmeriti sestavine. To je sicer zlato pravilo vsakega recepta, a za pripravo sufle sladice se je tega potrebno res natančno držati.
Ob nakupu BAM izdelkov lahko uporabite kodo RECEPT, ki vam prinese 10% popust na celotni nakup.
Predvsem je pomembno, da sledimo vrstnemu redu korakov. Največ pozornosti posvetimo beljakom, saj so popolnoma zračni beljaki srce uspešne sufle sladice. Če sladkor dodamo prezgodaj, bo beljake obtežil. Beljake torej stepemo nekje do ⅔ in šele nato dodamo sladkor. Sladkor dodajamo s tapkanjem, in sicer tako, da le majhna količina sladkorja "potlači" beljake.
Zanimivost: v svoji restavraciji 'Gordon's', Gordon ob vsakem naročilu sufleja pripravi tri – enega za gosta, enega za preizkus in enega za vsak slučaj, če bo s prvim suflejem kaj narobe.
Pazimo, da se beljaki in voda ne srečata, saj lahko ta pokvari teksturo beljakov. Pazimo, da so tako posode kot pripomočki čisti in popolnoma suhi.
Z vami delimo recept za pripravo malinnovega pireja in slaščičarske kreme za sufle. Oboje nato uporabimo pri pripravi klasične francoske sladice.
BAM nasvet: Gordon pri pripravi svoje najljubše sladice posodice z maslom premaže dvakrat, kar poskrbi, da sufle res lepo naraste, kar je ena izmed njegovih glavnih lastnosti.
Sestavine so primerne za 4 sufleje pripravljene v posodicah 3,5 x 2.
Če vam sufle z malinami ni všeč, lahko pripravite tudi čokoladni sufle. Z vami delimo dva recepta:
Povzeto po receptu: Gordon Ramsay