Sestavine:
- 4 velika jajca
- 200 g sladkorja
- 120 g moke
- 35 g BAM kakava v prahu
- 4 g pecilnega praška
- 1/2 žličke soli
- 120 ml olja
- 1 čajna žlička BAM vanilijeve paste
Kakavov biskvit pripravimo s kakavom v prahu in ima rahlo, puhasto strukturo. Je zelo podoben različici klasičnega biskvita, ki ga pripravimo iz jajc, sladkorja in moke ter je znan po svoji zračni strukturi.
Pri pripravi kakavovega biskvita k osnovnim sestavinam biskvita dodamo kakavu v prahu, da mu tako dodamo še bogat čokoladni okus. Jajca in sladkor stepemo, da postaneta rahla in puhasta, nato pa nežno vmešamo še presejano moko in kakav v prahu. Testo nato pečemo v pečici, dokler se torta ne zapeče in vzhaja.
Kakavov biskvit lahko postrežemo kot samostojno sladico ali pa ga postrežemo s prelivom ali glazuro. Največkrat pa se uporablja kot osnova za druge čokoladne sladice, kot so čokoladne torte ali druge čokoladne sladice. Kakavov biskvit je okusna in vsestranska sladica, ki je primerna za vsako priložnost.
Ena glavnih značilnosti dobrega kakavovega biskvita je zagotovo lahka in zračna tekstura. To dosežemo tako, da jajca in sladkor stepamo, dokler nista bleda in puhasta, kar v testu ustvari majhne zračne žepke. Moko in kakav v prahu dodamo previdno, da se iz zmesi ne iztisnemo vseh zračnih mehurčkov, nato pa testo še spečemo v pečici, dokler se ne zapeče in vzhaja.
Več trikov in nasvetov, kako pripraviti popoln biskvit čaka tukaj.
S kakavovim biskvitom lahko pripravimo različne okuse tort ali pa namesto kakava uporabimo druge arome za obogatitev. Nekaj idej smo zapisali spodaj:
Pečico segrejemo na 180°C. Pekač za torto s premerom 20 cm obložimo s papirjem za peko. V veliki skledi z električnim mešalnikom stepemo jajca in sladkor in mešamo toliko časa, dokler zmes ni rahla in puhasta, približno 5 minut. V ločeni skledi presejemo moko, kakav v prahu, pecilni prašek in sol. Suhe sestavine postopoma dodamo k jajčni mešanici in po vsakem dodajanju nežno premešamo z gumijasto lopatico, dokler se ne povežejo.
Vmešamo rastlinsko olje in BAM vanilijevo pasto, dokler testo ni gladko in dobro povezano. Testo vlijemo v pripravljen pekač za torto in z lopatico zgladimo vrh. Torto pečemo med 25 do 30 minut ali dokler zobotrebec, ki ga zapičimo v sredino, ne pride ven čist. Biskvit vzamemo iz pečice in pustimo, da se 5 minut ohlaja v pekaču, nato ga prestavimo na rešetko, kjer naj se popolnoma ohladi.