
Sestavine:
- 4 velika jajca
- 200 g sladkorja
- 1 čajna žlička BAM vanilijeva pasta
- 200 g moke
- 6 g pecilnega praška
- 1/2 čajne žličke soli
- 115 g masla
- 120 ml mleka
Vanilijev biskvit je vrsta testa, ki je narejeno iz preprostih sestavin. Pripravimo ga iz jajca, sladkorja, moka in vanilijeve paste. Rezultat bo lahko, puhasto in zračno testo, ki ga običajno spečemo v okroglem ali pravokotnem pekaču. Izraz "biskvit" se nanaša na teksturo torte, ki ima gobasto in ima ob dotiku prožno teksturo.
Vanilijev biskvit pripravimo tako, da najprej stepemo jajca in sladkor, da se spremenita v rahlo in puhasto strukturo. Nato zmešamo suhe sestavine, kot so moka, kakav v prahu, pecilni prašek ali sodo bikarbono zmešamo in jih presejemo k jajčni zmesi. Dodamo še olje ali maslo in vse skupaj na rahlo premešamo s spatulo. V zadnjem koraku dodamo še BAM vanilijevo pasto, ki poleg tega, da poskrbi za vanilijev okus, tudi poveže vse sestavine in z dodanimi semeni Bourbonske vanilije biskvitnemu testu doda tudi eleganten izgled.
Še nekaj trikov in nasvetov, da biskvit ne "pade dol", najdete tukaj.
Vanilijev biskvit lahko postrežemo kot samostojno sladico ali ga uporabimo kot osnovo za druge sladice, kot so večplastne torte ali vedno pogosteje pripravljene tortice na palčki. Je vsestransko uporaben biskvit, ki ga lahko obogatimo še z drugimi sestavinami, kot so čokolada, agrumi ali mandljev ekstrakt.
Vanilijev biskvit lahko uporabimo v marsikaterem receptu ali pa namesto vanilije uporabimo kakšno drugo sestavino. Nekaj idej čaka spodaj: