Sestavine:
- 4 velika jajca
- 200 g sladkorja
- 1 čajna žlička BAM vanilijeva pasta
- 200 g moke
- 6 g pecilnega praška
- 1/2 čajne žličke soli
- 115 g masla
- 120 ml mleka
Vanilijev biskvit je vrsta testa, ki je narejeno iz preprostih sestavin. Pripravimo ga iz jajca, sladkorja, moka in vanilijeve paste. Rezultat bo lahko, puhasto in zračno testo, ki ga običajno spečemo v okroglem ali pravokotnem pekaču. Izraz "biskvit" se nanaša na teksturo torte, ki ima gobasto in ima ob dotiku prožno teksturo.
Vanilijev biskvit pripravimo tako, da najprej stepemo jajca in sladkor, da se spremenita v rahlo in puhasto strukturo. Nato zmešamo suhe sestavine, kot so moka, kakav v prahu, pecilni prašek ali sodo bikarbono zmešamo in jih presejemo k jajčni zmesi. Dodamo še olje ali maslo in vse skupaj na rahlo premešamo s spatulo. V zadnjem koraku dodamo še BAM vanilijevo pasto, ki poleg tega, da poskrbi za vanilijev okus, tudi poveže vse sestavine in z dodanimi semeni Bourbonske vanilije biskvitnemu testu doda tudi eleganten izgled.
Še nekaj trikov in nasvetov, da biskvit ne "pade dol", najdete tukaj.
Vanilijev biskvit lahko postrežemo kot samostojno sladico ali ga uporabimo kot osnovo za druge sladice, kot so večplastne torte ali vedno pogosteje pripravljene tortice na palčki. Je vsestransko uporaben biskvit, ki ga lahko obogatimo še z drugimi sestavinami, kot so čokolada, agrumi ali mandljev ekstrakt.
Vanilijev biskvit lahko uporabimo v marsikaterem receptu ali pa namesto vanilije uporabimo kakšno drugo sestavino. Nekaj idej čaka spodaj:
Pečico segrejemo na 180 °C in 20 cm pekač za torto zaščitimo s papirjem za peko. V veliki skledi stepemo jajca, sladkor in vanilijevo pasto, dokler zmes ne postane bleda in puhasta. V ločeni skledi presejemo moko, pecilni prašek in sol. Mešanico moke postopoma dodamo k jajčni mešanici in jo po vsakem dodajanju nežno pregnetemo z lopatko, dokler testo ni gladko in brez grudic. V testo dodamo stopljeno maslo in mešamo, dokler se maslo ne vmeša.
Počasi prilijemo še mleko in testo toliko časa nežno mešamo, da postane gladko in kremasto. Testo vlijemo v pripravljen pekač in z lopatico enakomerno zgladimo vrh. Pečemo med 25 do 30 minut ali dokler zobotrebec, ki ga zapičimo v sredino peciva, ni čist. Pecivo vzememo iz pečice in pustimo, da se 10 minut hladi v pekaču. Z nožem obkrožimo robove biksvita, da ga sprostimo iz pekača, nato pa testo prenesemo na rešetko, da se popolnoma ohladi.
Ko se testo ohladi, ga lahko postrežemo takšnega kot je, ali pa ga po želji okrasimo z glazuro ali stepeno smetano.