BAM Čokolada

Dodatki za peko

Darila

BAM x FA13 Izdelki FIT Akademija

Izdelki v akciji

Namazi in prelivi

Čoko Kotiček

Predlogi iskanja

Zakaj biskvit upade ali se na njem naredi hribček?

  • Čas branja Čas branja: 3 minute
zakaj biskvit upade ali se na njem naredi hribcek

Brez pravilno pečenega biskvita ni dobre torte, to je zagotovo eno izmed pomembnih slaščičarskih pravil. Kaj pa sploh je biskvit? Biskvit je rahlo in zračno pecivo, ki ga pripravimo iz jajc, sladkorja, moke, velikokrat se med sestavinami znajde tudi pecilni prašek. Biskvitno teksturo dosežemo tako, da začnemo s stepanjem jajc in sladkorja. Običajno uporabimo sladkor v prahu, saj poskrbi za rahlo in puhasto strukturo. Ko zmes sladkorja in jajc navduši s svojo puhasto teksturo, ji postopoma in s pomočjo spatule dodamo še presejano moko. Moko pred tem presejemo skozi cedilo, saj takšna pripomore k zračni strukturi. 


Biskvitno pecivo lahko obogatimo z okusom vanilije ali pa ga osvežimo z lupino agrumov ali drugimi izvlečki. Biskviti so lahko različnih oblik ali velikosti, s kateri nato pripravimo torte različnih oblik. Biskvitno testo lahko obogatimo tudi z različnimi okusi, ki se nato povežejo z okusom torte, ki jo pripravljamo. Če pripravljamo vanilijevo torto, lahko biskvitno testo obogatimo z vanilijo, če pa pripravljamo čokoladno torto, lahko biskvitno testo obogatimo z okusom kakava.


"Pa saj je vseeno, kako je pečen biskvit, na okus torte itak vpliva krema, na izgled pa dekoracija."


Ne, ni čisto tako. Pomembno je, da je biskvitno testo za torto pravilno pečeno, saj le-ta še kako vpliva na okus celotne torte ali druge sladice, katere osnova je biskvitno testo. Če je premalo pečen, bo zbit in kot takšen ne bo obdržal oblike. Če je pečen preveč, bo suh in trd in kot takšen pokvari okus celotne sladice. A, kako pripraviti pravilno pečen biskvit? Spodaj čaka nekaj nasvetov, ki pomagajo do slaščičarskega cilja - ravno prav pečeno biskvitno testo. 

1. Zakaj biskvit "pade dol"?


Vsak, ki se je že vsaj enkrat lotil peke biskvitnega testa, ve, da na pravilno peko vpliva več različnih dejavnikov. Če je biskvit premalo pečen, se ne bo strdil pravilno, zato se bo sesedel ali kot rečemo po domače "padel dol". Pomembno je, da upoštevamo čas in temperaturo peke, ki ju navaja recept.

Drugi dejavnik, ki vpliva na pravilno peko, so vrata pečice. Ne glede na to, kako zelo si želimo spremljati potek peke, vrat pečice med samo peko ne odpiramo. Če jih odpremo prehitro, v pečico spustimo hladen zrak, jo s tem ohladimo in zaradi tega biskvit ne zraste in se speče kot bi se moral.

Če testo mešamo prehitro ali preveč, se lahko zgodi, da iz same zmesi iztisnemo preveč zraka, zaradi česar bo biskvit gost in ne bo obdržal prave oblike. 

Na peko lahko vpliva tudi vzhajalno sredstvo. Čeprav se zdi skoraj nemogoče, ni. Če vzhajalnega sredstva dodamo preveč, lahko biskvit prehitro naraste in med ohlajanjem upade.


Med zadnjimi, a zato ne najmanj pomembnimi, dejavniki je lahko tudi velikost pekača. Če je pekač premajhen, lahko bisktvitno testo preveč naraste in med ohlajanjem tudi upade. Prav tako moramo paziti, da pekač napolnimo z ravno pravšnjo količino zmesi, saj se lahko zgodi, da biskvitna zmes steče skozi pekač in se zlije na dno pečice. Tega si zagotovo ne želimo še zaradi kakšnega drugega razloga. :)

2. Zakaj se moj biskvit ne speče kot bi se moral?


Na pravilno peko testa vpliva tudi pravilna izbira in uporaba sestavin. Če recimo jajca stepemo preveč, bo biskvit postregel z gosto in težko sturkturo. Pomembno je, da jajca stepamo le toliko časa, da dosežejo pravilno sturkturo. Hkrati pa moramo paziti, da jajc ne stepamo premalo časa. Če se nam mudi in želimo s stepanjem zaključiti prehitro, se lahko zgodi, da biskvit ne bo pravilno vzhajal. Običajno jajca s sladkorjem stepamo 15 minut, saj takrat dosežejo bledo in puhasto strukturo. 


Če v bisvitno zmes usujemo sodo bikarbono ali pecilni prašek, ki mu je potekel rok uporabe ali vzhajalni sredstvi nista bili pravilno hranjeni, biskvitno testo ne bo pravilno vzhajalo. Če niste prepričani ali je rok uporabe še veljaven, lahko to popolnoma enostavno preverimo tudi doma.

Moka. Za biskvitno testo je primerna zelo rahla in zračna moka. Danes na policah trgovin najdemo že prave in namenske moke za pripravo biskvitov, če pa le-teh ne najdemo, uporabimo univerzalno moko. Če uporabimo moko, ki bo "težja", je lahko biskvit preveč zbit in gost.

Najpomembnejši nasvet: vedno natančno sledimo količini sestavin in zapisanim korakom izbranega recepta. 

Najljubša spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.

Naroči sestavine z 10% popustom:

Vrhunski BAM izdelki za peko.

Popust za izdelke iz recepta - 10%:
-2,38 €
Skupaj:
21,42 €
Postani slaščičarski mojster

Postani slaščičarski mojster

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Odkrij ekskluzivne recepte in strokovne nasvete z našo brezplačno čoko e-revijo.
Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno