Kategorije

Za čokoholike

Predlogi iskanja

Čokoladna torta: dekadentna sladica

  • Čas branja Čas branja: 3 minute
cokoladna torta je priljubljena sladica v kateri uzivajo ljudje vseh generacij seveda razumljivo bogatemu in dekadentnemu okusu cokolade se je res tezko upreti

Zagotovo ni nikogar, ki ne bi vsaj enkrat do zdaj slišal ali poskusil čokoladne torte. Pa kaj sploh je čokoladna torta? Čokoladna torta je priljubljena sladica, v kateri uživajo ljudje vseh generacij. Seveda, razumljivo. Bogatemu in dekadentnemu okusu čokolade se je res težko upreti. Če pa mu dodamo še kombinacijo pravih sestavin in uporabimo pravo tehniko pa postrežemo božanska poslastica, ki bo zagotovo zadovoljila vsak okus. Obstaja nešteto različic te klasične sladice, od preprostih čokoladnih biskvitnih tort do tistih bolj zapletenih čokoladnih tort.


1. Kako je sploh nastala čokoladna torta?

Tokrat bomo namesto s triki in nasveti o pripravi, začeli malo drugače. Poglobili se bomo v slasten svet čokoladnih tort, raziskali njihovo zgodovino, različne vrste čokoladnih tort , seveda pa vam bomo povedali tudi, kako pripraviti popolno čokoladno torto za vsako priložnost.

A, kot rečeno, najprej zgodovina. Zgodovina čokoladne torte je zanimiva. Starodavni Maji in Azteki so bili prvi, ki so odkrili okus čokolade in jo uporabili za pripravo grenkega napitka, znanega kot "xocoatl". Šele v 16. stoletju so čokolado začeli uporabljati v sladicah in šele v 19. stoletju je bil objavljen prvi recept za čokoladno torto.

2. Vrste čokoladnih tort

Čokoladna torta, ki jo poznamo in obožujemo danes, je bila prvič ustvarjena v Združenih državah Amerike sredi 19. stoletja in je hitro postala priljubljena sladica po vsem svetu. Ena izmed najbolj priljubljenih vrst čokoladne torte je klasični čokoladni biskvit. Čokoladni biskvit pripravimo z mešanjem kakava v prahu, sladkorja, moke, jajc in pecilnega praška. Testo se nato speče v pečici in prelije s čokoladnim prelivom ali čokoladnim ganachem. 

To čokolado torto običajno postrežemo za rojstne dneve, poroke ali druge posebne priložnosti.

Druga priljubljena vrsta čokoladne torte je čokoladna torta brez moke. Ta vrsta torte je narejena brez moke in je idealna za ljudi, ki so zaradi zdravstvenih ali drugih obremenitev ne smejo uživati glutena ali pa želijo navdušiti z bogatim, intenzivnim okusom čokolade. Čokoladna torta brez moke je običajno narejena iz kakava v prahu, sladkorja, jajc in masla, pogosto pa so postrežene s stepeno smetano.

Čokoladna mousse torta pa bo navdušila ljubitelja čokoladnega moussa in bo zagotovo vedno odlična izbira. Skoraj samoumevno je že, da je čokoladna torta pripravljena iz čokoladnega moussa, in postreže z lahko in puhasto mešanica čokolade, smetane in jajc. Čokoladno polnilo običajno sedi na čokoladnem biskvitu, prelijemo pa jo s čokoladnim ganachem kar daje torti edinstveno teksturo in okus.

Pri pripravi popolne čokoladne torte je treba upoštevati nekaj ključnih stvari. Prvič, pomembno je, da za pripravo uporabimo kakovostne sestavine, kot so kakav v prahu, temna čokolada in maslo. Uporaba teh sestavin bo zagotovila, da bo vaša torta bogatega in dekadentnega okusa. Pomembno pa je tudi, da ne pozabimo na čas in temperaturo pečenja, saj lahko zaradi neupoštevanja le-tega, čokoladna torta ne uspe.


3. Dekoracija

Dekoracija torte je v bistvu neke vrste umetnost oblikovanja torte, da bo vizualno privlačna. Torto lahko dekoriramo z uporabo različnih tehnik in materialov, kot so glazura, fondant in drugi užitni okraski. Vedno pogosteje pa se pri dekoraciji uporabljajo tudi neužitni okraski kot so razni leseni napisi in figure. Dekoracija torte je lahko tako preprosta, saj jo lahko le premežemo s čokoladnim ganachem ali ustvarimo zapletene vzorce, za kar potrebujemo malce več slaščičarskih spretnosti. Več o dekoraciji tort si lahko preberemo tukaj.  

Najljubša spletna spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.

Naroči sestavine z 10% popustom:

Vrhunski BAM izdelki za peko.

Popust za izdelke iz recepta - 10%:
-5,86 €
Skupaj:
52,74 €
Postani slaščičarski mojster

Postani slaščičarski mojster

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Odkrij ekskluzivne recepte in strokovne nasvete z našo brezplačno čoko e-revijo.
Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno