BAM Čokolada

Dodatki za peko

Darila

BAM x FA13 Izdelki FIT Akademija

Izdelki v akciji

Namazi in prelivi

Čoko Kotiček

Predlogi iskanja

Puhaste palačinke v vseh svojih različicah

  • Čas branja Čas branja: 6 minut
puhaste palacinke v vseh svojih razlicicah

Palačinke, priljubljena internacionalna jed, je odlična izbira za hitro pripravljeno sladico ali celo slano jed. Poznamo mnogo variacij palačink z različnimi nadevi in polnili. V tem članku vam razkrivamo, kako pripraviti najboljšo maso za palačinke, da bodo rahle, puhaste in Kateri nadevi se bodo odlično prilegli testu.


RECEPT ZA PUHASTE PALAČINKE

Palačinke, jed z bogato zgodovino

Palačinke, priljubljen prigrizek ali samostojen obrok, imajo pestro preteklost in so v različnih oblikah prisotne v številnih kulturah po vsem svetu. 

Stari Grki in Rimljani so pripravljali palačinke, imenovane "taganites", ki so bile narejene iz mešanice pšenične moke, medu, skisanega mleka in oljčnega olja. Te prvinske palačinke so pekli na vročih kamnih.

V srednjem veku so palačinke v Evropi postale stalnica. Običajno so maso za palačinke pripravljali iz sestavin, kot so moka, mleko in jajca. Palačinke so imele kulturološki pomen in so bile povezane z verskimi prazniki in praznovanji. Masleni torek, znan tudi kot dan palačink, je postal tradicionalni dogodek v številnih krščanskih skupnostih.

V Severni Ameriki so palačinke tesno povezane s tradicionalnim ameriškim zajtrkom s palačinkami. Indijanska plemena v Severni Ameriki so podobno vrsto palačink iz koruzne moke pripravljala že dolgo pred prihodom Evropejcev. S prihodom kolonistov je praksa postala nekoliko drugačna, saj so le-te dodali sestavine, kot so pšenična moka, mleko in jajca.

Danes na svetu obstaja na stotine različic palačink. V Franciji so poznane kot crêpes, tanke palačinke, običajno polnjene s slanimi ali sladkimi sestavinami. V Rusiji jih nazivajo blinis, narejene so iz ajdove moke in postrežene s kislo smetano ali celo kaviarjem. Na Japonskem so znane “hotcakes” – debele puhaste palačinke, ki so zelo nasitne. Različne kulture imajo svoje edinstvene poglede na palačinke, vendar osnovni koncept testa, ki se kuha na vroči površini, ostaja enak.

Masa za palačinke

Kaj je pomembno pri kvalitetni mešanici za palačinke? Pri pripravi mase za res dobre puhaste palačinke moramo upoštevati več dejavnikov, da pridemo do rezultata, ki ga želimo. Tukaj je nekaj ključnih točk, ki jih morate upoštevati:

Doslednost: Pri tem je bistvenega pomena doseči pravo konsistenco mase za palačinke. Testo ne sme biti preredko ali pregosto, mora pa biti tekoče in gladko. Konsistenca mase za palačinke mora biti podobna gostoti goste smetane. Če je testo preredko, bodo palačinke hitro preveč tanke in ploščate, če pa je pregosto bodo težke, prenasitne in pregoste.

Tehnika mešanja: Ko mešamo testo za palačinke, ga ne smemo mešati preveč intenzivno. Zaradi pretiranega mešanja se lahko v moki razvije gluten, kar naredi palačinke trše. Testo je najbolje mešati toliko časa, dokler se sestavine ne povežejo. Poskusimo, da je masa čim bolj  gladka, brez grudic. 

Čas počivanja: Če pustimo testo za palačinke kratek čas počivati (približno 10-15 minut bo povsem dovolj), lahko to pripomore k boljši strukturi palačink. Čas počivanja testa namreč omogoči, da se moka popolnoma navlaži in da se aktivira pecilni prašek.

Temperatura pečenja: Pri tem je ključnega pomena, da se površina za peko preden začnemo s pečenjem, primerno ogreje, pa naj bo to rešetka ali ponev z nelepljivim prijemom. Površina mora biti enakomerno segreta na srednjo temperaturo. Temperaturo preverimo tako, da na površino položimo manjšo količino testa; če se zapeče in se ob robovih naredijo majhni mehurčki, je testo pripravljeno.

Olje ali maslo: Da se palačinke ne bi prijele na površino, jo rahlo premažemo z maslom ali oljem. Uporabimo lahko sprej za kuhanje ali čopič, površino premažemo z oljem ali z majhno količino stopljenega masla. Da ne bi bile palačinke preveč mastne, se raje izogibajmo preveliki količini maščobe.

Tehnika obračanja: Preden palačinke obrnemo, počakajmo, da se na površini naredijo mehurčki, robovi pa so videti čvrsti. Palačinke nežno obrnemo z lopatko. Med peko palačink ne smemo pritiskati na palačinke, saj lahko postanejo preveč goste.

Čas kuhanja: Palačinke se spečejo razmeroma hitro, običajno približno 2-3 minute na vsaki strani. Barva palačink nam lahko služi kot vodilo; ko postanejo zlatorjave barve, je to dober znak, da jih lahko obrnemo.

Če smo pozorni na zgoraj opisane dejavnike, se bo naša masa za palačinke spremenila v okusen kup lahkih in puhastih palačink. Celoten recept za palačinke si lahko prebereš tukaj.

Puhaste ameriške palačinke

Ena izmed najpopularnejših različic palačink, ne le v Ameriki, temveč tudi v Evropi, so prikupne puhaste palačinke, značilne po manjših dimenzijah in bolj debelem testu. Slavne ameriške palačinke so izvrstna ideja za zajtrk, obogatimo pa jih lahko s sočnim BAM Mangovim prelivom ali BAM kavno-lešnikovim namazom. Preberi si recept za ameriške palačinke.

Za lahkoten poleten okus, so idealne ameriške palačinke z jogurtom, lahko pa se poslužimo tudi bolj zdrave različice in pripravimo ameriške palačinke z ovsenimi kosmiči

Palačinke brez jajc

Maso za palačinke pa lahko pripravimo tudi brez jajc. Pravzaprav lahko tipične palačinke spremenimo celo v veganske, tako da namesto kravjega mleka uporabimo riževo ali ovseno mleko, namesto jajc pa se poslužimo pretlačenih banan, jabolk, jogurta ali pinjenca. Klikni na recept za palačinke brez jajc, da si prebereš celoten postopek.

Palačinke s skuto

Palačinke s skuto so beljakovinsko bogata jed, ki pa je še zmeraj lahkotnega okusa in se idealno poda k soparnim vročim dnem. Če nismo pravi ljubitelji skute, jo lahko zamenjamo tudi z ricotto.

Bananine palačinke

Še posebej hranilna različica palačink, ki je idealna za pozen zajtrk, so bananine palačinke. Banane, ki jih dodamo masi za palačinke, so prava energijska bomba; točno to, kar potrebujemo, da se zbudimo in pozitivno vstopimo v nov dan. Odkrij recept za ameriške bananine palačinke.

Orehove palačinke

Orehove palačinke so sladke, hrustljave, najbolj pa se priležejo po kosilu. Obogatimo jih lahko s stepeno smetano in sladoledom ter jih postrežemo kot poletno sladico. Sladek okus orehov in sama tekstura polnila se izvrstno poda k BAM lešnikovem namazu.

Ajdove palačinke

Ajdove palačinke so zaradi ajdove moke izrazitega tradicionalnega okusa. Pripravimo jih lahko z orehi, slano karamelo ali pa kot samostojno slano jed. Napolnemo jih lahko s pečeno vrtno zelenjavo, piščančjim mesom ali nadevom po želji. 

Pirine palačinke

Pirine palačinke so preproste za pripravo. Postopek je povsem enak navadnim palačinkam, le da namesto klasične bele moke uporabimo pirino moko. Primerne so za vse, ki so občutljivi na gluten in ki jim bela moka povzroča prebavne težave. 

Gratinirane palačinke

Kaj pa palačinke kot slana jed? Tudi tukaj imamo možnosti neskončno! V bistvu je proces precej podoben tortilji, samo, da pri pripravi tortilje uporabimo koruzno moko, nadev pa običajno začinimo s klasičnimi mehiškimi začimbami. V palačinke iz bele, ajdove, pirine oziroma katerekoli moke pa lahko vključimo tudi drugačne okuse, bodisi zelenjavne, bodisi mesne ali morske. 

Pripravimo lahko na primer ajdove palačinke z žganci z ocvirki in kislo smetano ali pa palačinke iz bele moke s sirom, slanino in jajcem. Še ena poletna variacija slanih palačink so Ratatouille palačinke. Ratatouille je zelenjavna jed, ki izvira iz Francije. Pečeno sezonsko zelenjavo kot so bučke, paprike, malanci, zložimo, zapačemo v pekaču in z maso nadevamo pripravljene palačinke. Ko dodamo vsebino, palačinke gratiniramo s sirom in jih v predhodno ogreti pečici na 220 stopinj pečemo še približno deset minut oziroma dokler se sir ne zapeče.

Zraven se prileže še skleda sezonske solate in osvežilna limonada!


Najljubša spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.

Naroči sestavine z 10% popustom:

Vrhunski BAM izdelki za peko.

Popust za izdelke iz recepta - 10%:
-2,58 €
Skupaj:
23,22 €

O avtorju

Teja K.
Vsebinski marketing
Postani slaščičarski mojster

Postani slaščičarski mojster

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Odkrij ekskluzivne recepte in strokovne nasvete z našo brezplačno čoko e-revijo.
Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno