Sestavine:
- 190 g moke
- 1 vrečka pecilnega praška (14 g)
- 1 čajna žlička soli
- 1 žlica belega sladkorja
- 300 ml mleka
- 3 žlice rastlinskega olja
- 60 ml jabolčne čežane
- 1 čajna žlička BAM vanilijeve paste
Palačinke so pripravljene z mlekom, jajci in moko. A vedno večkrat se zaradi zdravstvenih ali drugih razlogov pojavljajo tudi vprašanja, kako jih lahko pripravimo brez jajc. Palačinke lahko pripravimo tudi brez jajc, vendar bosta njihova tekstura in okus nekoliko drugačna. Jajca delujejo kot vezivo, poleg tega pa pomagajo ustvariti puhasto teksturo.
Za pripravo palačink brez jajc lahko uporabimo nadomestke kot so jabolčni sok, pretlačene banane, jogurt ali pinjenec. Uporabimo lahko tudi veganske nadomestke za jajca. Najdemo jih v bolje založenih trgovinah.
Ker se pri pripravi umaknemo od tradicionalnega recepta in zamenjamo eno izmed glavnih sestavin, moramo vedeti, da struktura palačink ne bo enaka. Palačinke brez jajc bodo morda malce gostejše in ne tako puhaste kot tiste, pri katerih uporabimo jajca. Ne pozabimo, da se lahko razlikuje tudi okus.
Palačinke brez jajc so tako primerne za tiste, ki zaradi zdravstvenih ali drugih razlogov ne smejo uživati jajčnih izdelkov, kot za tiste, ki jim je doma pač zmanjkalo jajc. :)
Palačinke lahko pripravimo na več različnih načinov, nekaj idej je tukaj:
V skledi zmešamo moko, pecilni prašek, sol in sladkor, da se dobro povežejo. V ločeni skledi zmešamo mleko, rastlinsko olje, jabolčno čežano in BAM vanilijevo pasto. Mešamo toliko časa, da se sestavine povežejo v gladko zmes. Mokre sestavine vlijemo k suhim sestavinam in mešamo, dokler se ne povežejo popolnoma. Pazimo, da testa ne premešamo preveč, saj lahko dobimo gumijaste palačinke.
Pri srednje visoki temperaturi segrejemo ponev. Na vročo ponev dodajamo zmed z palačinke. Priporočamo razmerje ene zajemalke na eno palačinko. Palačinke pečemo približno 2 do 3 minute na vsaki strani oziroma jih pečemo toliko časa, dokler ne postanejo zlato rjave barve.
Palačinke postrežemo z najljubšimi dodatki, kot so javorjev sirup, maslo, sadje, stepena smetana, BAM namazi ali BAM prelivi.