Sestavine:
- 1 zrela banana
- 2 jajci
- 1/2 čajne žličke pecilnega praška
- 1/2 čajne žličke BAM vanilijeve paste
- ščepec cimeta (po želji)
Palačinke so običajno narejene iz moke, ki so v bistvu ena izmed glavnih sestavin, saj dajejo testu za palačinke pravo strukturo in teksturo. Brez moke jih sicer težje pripraviti, saj težko ustvarimo enako konsistenco in strukturo zmesi kot za palačinke z moko.
A kljub temu obstajajo alternativni recepti, s katerimi lahko pripravimo palačinke brez moke. Za pripravo uporabimo nadomestne sestavine, na primer ovsene kosmiče, mandljevo moko ali banano.
Kot že rečeno, jih lahko pripravimo na tri različne načine: z ovseno moko, mandljevo moko ali banano. Če se odločimo za uporabo ovsene moke, ustvarimo odlično brezglutensko različico palačink. Palačinke iz ovsenih kosmičev postrežejo z bolj krepko teksturo in rahlo oreščkastim okusom.
Če se odločimo za pripravo palačink s pomočjo mandljeve moke, postrežemo z palačinkami, ki imajo visoko vsebnost maščob. Prav tako postrežejo s krepko teksturo in bogatim okusom po oreščkih.
Če pa v receptu za palačinke moko zamenjamo z bananami, dobimo slajšo različico palačink. Banane poskrbijo za naravno sladkost in nežen sadni priokus. Ta recept je primeren tako za brezglutenske kot za paleo diete.
Palačinke lahko pripravimo še na druge načine. Nekaj smo jih zapisali spodaj:
Banano pretlačimo z vilicami, da iz nje pripravimo pire. Bananinemu pireju dodamo jajca, pecilni prašek, vaniljevo pasto in cimet. Mešamo toliko časa, da nastane gladka zmes.
Pri srednji temperaturi segrejemo ponev in jo rahlo premažemo z maslom. Na ponev vlijte po eno zajemalko testa za vsako palačinko.
Pečemo, dokler se na površini ne pojavijo mehurčki, nato jih obrnemo in pečemo, dokler obe strani rahlo ne porjavita.