Naroči sestavine z 10% popustom:
Vrhunski BAM izdelki za peko.

Makroni so postali svetovna senzacija – te barvite francoske slaščice so priljubljene zaradi svoje hrustljave zunanjosti in mehke, kremaste sredice. Čeprav se morda zdijo zahtevni za pripravo, lahko z nekaj triki in pravimi sestavinami dosežeš vrhunske rezultate tudi v domači kuhinji. V tem članku ti razkrijemo, kako izdelaš popolne makrone, najboljša polnila, dotaknili pa se bomo tudi svetovnih trendov v svetu slaščičarstva.
Makroni so prave male umetnine iz slaščičarske kuhinje, ki so v zadnjih letih postali izjemno priljubljeni. Nežne barvne lupinice, ki skrivajo slastno kremasto polnilo, so osvojile srca sladokuscev po vsem svetu.
Čeprav je njihov izgled eleganten in prefinjen, se mnogi sprašujejo, ali je njihova priprava res tako zapletena, kot se zdi.
V tem članku bomo raziskali vse o makronih – od njihove zgodovine do skrivnosti popolne priprave ter najboljših idej za polnila, ki jih bodo naredila še bolj okusne.
Makroni, kot jih poznamo danes, izvirajo iz Francije, vendar je njihova zgodovina precej bolj kompleksna. Njihov izvor sega v Italijo, še v čas renesanse, kjer so bile mandljevi piškoti priljubljeni med italijanskimi plemiči.
Ime "maccherone" naj bi izhajalo iz italijanske besede za "fino testo". Ko je Catherine de Medici leta 1533 postala francoska kraljica, je prinesla italijanske slaščice v Francijo, kjer so se makroni razvili v bolj prefinjeno različico, kakršno poznamo danes.
Pravi razcvet so doživeli v 19. stoletju, ko so francoski slaščičarji začeli ustvarjati različice z dvema piškotoma, med katerima so dodali kremno polnilo. Ta različica je danes znana kot "pariški makron" ali "macaron Parisien" in je tista, ki je obnorela cel svet.
Priprava makronov ima nekaj ključnih korakov, ki jih moraš obvladati, če želiš doseči popolne rezultate. Čeprav se morda na začetku zdijo zapleteni, ti bodo ti triki pomagali, da se izogneš najpogostejšim napakam.
Pri pripravi makronov je natančnost ključna. Merjenje "na oko" ne pride v poštev – najbolje je, da uporabljaš tehtnico za natančno odmerjanje sestavin, saj je razmerje med sestavinami pomembno za strukturo in teksturo makronov. Napačno odmerjene sestavine lahko povzročijo, da lupinice ne bodo imele prave teksture.
Eden ključnih korakov pri pripravi popolnih makronov je, da so vse sestavine sobne temperature. Jajčni beljaki morajo biti pravilno stepeni, kar se doseže le, če so na sobni temperaturi. Prav tako je pomembno, da so mandljeva moka in sladkor dobro premešani, da bo zmes enakomerna in gladka.
Mešanje makronske zmesi (tako imenovana tehnika "macaronage") je eden izmed najpomembnejših korakov pri pripravi makronov. Če mešaš premalo, bo masa pregosta, kar bo povzročilo, da se makroni ne bodo lepo razlezli. Če pa mešaš preveč, bo masa preveč tekoča in makroni ne bodo imeli značilne hrustljave lupinice. Cilj je gladka, svetleča zmes.
Preden makrone daš v pečico, moraš zmes pustiti sušiti na pekaču približno 30-60 minut, odvisno od vlažnosti prostora. To omogoči, da se na vrhu oblikuje tanka skorjica, kar je ključnega pomena za njihov značilni videz in teksturo. Testo se nam ob dotiku ne sme prijeti na prst; takrat vemo, da so dovolj sušeni.
Peka makronov je lahko delikatna. Previsoka temperatura pečice lahko povzroči, da lupinice poči ali se preveč dvignejo, medtem ko prenizka temperatura ne bo ustvarila želene hrustljave skorje. Najbolje je, da pečeš makrone pri 150-160°C približno 12-15 minut, vendar je priporočljivo, da vmes preverjaš, kako se pečejo, saj vsaka pečica deluje nekoliko drugače.
Čeprav priprava makronov zahteva nekaj natančnosti in potrpežljivosti, lahko z našo BAM mešanico za makrone ta postopek močno poenostaviš. Naša mešanica ustvari ubogljivo maso, ki se enostavno oblikuje in omogoča izdelavo približno 20 popolnih makronov.
Priprava je zares enostavna – vse, kar moraš storiti, je, da mešanici dodaš vodo, jo zmešaš in oblikuješ makrone. Ni ti treba skrbeti za natančna razmerja sestavin ali pravilno tehniko mešanja, saj mešanica poskrbi, da je masa vedno popolna.
BAM mešanica za makrone je univerzalna in primerna za ustvarjanje tako klasičnih kot tudi bolj eksotičnih različic makronov.
Makroni so čudoviti že sami po sebi, vendar je prava čarovnija v polnilih, ki jih naredijo še bolj okusne in zanimive. Polnila lahko prilagodiš svojemu okusu, sezoni ali posebni priložnosti. Tukaj je nekaj najbolj priljubljenih idej za polnila, ki bodo tvoje makrone popeljale na novo raven.
Klasika, ki nikoli ne razočara, je čokoladni ganache. Pripraviš ga z mešanico vrhunske čokolade in sladke smetane, da dobiš gladko, kremasto teksturo. Lahko eksperimentiraš z različnimi vrstami čokolade, kot so temna, mlečna ali bela, ter dodaš arome, kot so vanilija ali pomarančna lupinica.
Maslena krema je še eno priljubljeno polnilo za makrone. Osnovni recept lahko prilagodiš s poljubnimi okusi – od klasične vanilije, čokolade, kave do bolj eksotičnih okusov, kot so matcha, vrtnica ali sivka. Prednost maslene kreme je, da jo lahko tudi barvaš, kar omogoča še več kreativnosti.
Za bolj osvežujoč okus lahko uporabiš različne sadne džeme, marmelade ali pireje. BAM jagodni džem brez dodanega sladkorja poskrbi za sočno in bolj zdravo polnilo, BAM preliv pasijonka pa doda makronom svežino in nekoliko kisline, ki lepo uravnoteži sladkost lupinic. Pomembno je le, da sadno polnilo ni preveč tekoče, saj lahko sicer makrone preveč razmoči.
Oreškaste kreme, kot sta lešnikova ali mandljeva krema, so prav tako odlična izbira. BAM lešnikov namaz s kakavom vsebuje vsaj 50% najboljših praženih lešnikov iz Piemonta. Kombinacija oreščkov in čokolade daje makronom bogat, kremast okus. Ob dodatku BAM lešnikove paste pa bo krema še boljša.
Kremni sir lahko uporabiš za pripravo polnil, ki so rahlo kisla, a izjemno kremasta. Ta krema je odlična v kombinaciji z jagodami ali borovnicami, saj ustvarja svež in uravnotežen okus. Prav tako jo lahko aromatiziraš z limonino lupinico ali BAM vanilijevo pasto za bolj sladke različice.
Makroni so resnično posebna slaščica, ki združuje eleganco, prefinjenost in okus. Čeprav njihova priprava zahteva nekaj več pozornosti in natančnosti, je nagrada vsekakor vredna truda.
S pomočjo pravih trikov in tehnik, ki smo jih razkrili v tem članku, lahko tudi ti pripraviš popolne makrone, kot jih občuduješ v izložbah pariških slaščičarn!