Sestavine:
- 240 ml rastlinskega mleka (sojinega ali mandljevega)
- 170 g BAM temne čokolade
- 1 žlica koruznega škroba
- 1 žlica sladkorja
- 1/2 čajne žličke BAM vanilijeve paste
Veganska čokoladna krema je vrsta čokoladne kreme, ki je narejena brez sestavin živalskega izvora, kot so mleko, smetana ali maslo. Namesto tega se običajno uporablja nadomestek mleka, na primer sojino ali mandljevo, in veganska čokolada.
Obstaja veliko različic veganske čokoladne kreme. Osnovni recept običajno vključuje segrevanje rastlinskega mleka in mešanja z vegansko čokolado, dokler se ti dve sestavini ne združita popolnoma. Mešanico nato ohladimo, da dobi gosto in kremno konsistenco, in jo lahko kot takšno postrežemo kot puding ali uporabimo kot nadev za torte in pecivo.
V nekaterih receptih se lahko uporabijo tudi dodatne sestavine, kot sta koruzni škrob ali agar agar, ki pomagajo zgostiti zmes in ji dajejo čvrstejšo strukturo. V drugih različicah se lahko dodajo arome, kot so izvleček vanilije, espresso v prahu ali likerji, da se okrepi okus čokolade.
Vegansko čokoladno kremo lahko uporabimo na različne načine. Lahko jo postrežemo kot sladico ali pa jo uporabimo pri dekoraciji tort ali drugih sladic.
Veganska čokoladna krema kot sladica? Zakaj pa ne? Čokoladno kremo preprosto postrežemo v majhnih kozarcih ali skodelicah, na vrh pa dodamo sveže sadje ali stepeno kokosovo smetano.
Z vegansko čokoladno kremo lahko premažemo plasti biskvita čokoladne torte ali pa jo uporabimo kot nadev za slavne eclairje ali kremne rezine.
Čokoladno kremo lahko nakapamo čez palačinke ali vaflje, dodamo še sveže sadje ali javorjev sirup.
Še zadnja, a zato ne najmanj pomembna ideja: Čokoladno kremo lahko postrežemo ob krožniku svežega sadja, kot so jagode, banane in maline in tako ustvarimo okusen in zdrav prigrizek.
V srednje veliki posodi zmešamo rastlinsko mleko, koruzni škrob in sladkor in mešamo toliko časa, da se dobro povežejo. Mešanico med nenehnim mešanjem segrevamo pri srednji temperaturi, dokler ne zavre. Ko zavre, zmanjšamo temperaturo in v posodo dodamo še temno čokolado. Mešamo, dokler se čokolada popolnoma ne stopi in zmes postane gladka. Zmes odstavimo z ognja in dodamo še vanilijevo pasto.
Mešanico prenesemo v drugo posodo in jo pokrijemo s plastično folijo, tako da se folija dotika površine čokoladne kreme. Tako preprečimo, da bi se na vrhu kreme naredila skorjica. Čokoladno kremo hladimo v hladilniku še vsaj 2 uri ali dokler se ne strdi in postane čvrsta.
Čokoladno kremo postrežemo ohlajeno, po želji okrašeno s svežim sadjem ali sesekljanimi orehi in lešniki.