Sestavine:
- 55 g neslanega masla
- 400 g rjavega sladkorja
- 2 veliki jajci
- 2 čajni žlički BAM vanilijeve paste
- 250 g moke
- 1 čajna žlička pecilnega praška
- 1/2 čajne žličke soli
- 100 g sesekljanih oreščkov
Browniji so priljubljena sladica, katere glavna sestavina je čokolada. A, brownije se da pripraviti tudi na druge načine, eden izmed receptov je tudi recept za pripravo brez čokolade. Priprava brownijev brez čokolade se sicer sliši kot malo nenavadna odločitev, a na njo lahko vpliva mnogo dejavnikov kot so zdravstvene ali druge omejitve. Ena izmed priljubljene različice brez čokolade so "blondiji".
Gre za sladico, ki izgleda kot browniji, a so pripravljeni iz sestavin, kot so maslo, rjavi sladkor, moka, vanilija in jajca. Prilagodimo jih lahko tudi z različnimi dodatki, kot so oreščki, suho sadje ali z BAM namazi ali osvežujočimi BAM prelivi.
Če nam prevladujoč okus vanilije ne ustreza, lahko uporabimo tudi kakav v prahu. Čeprav je čokolada narejena iz kakava, pa le-ta ne vsebuje delcev čokolade in nima klasičnega čokoladnega okusa.
Kaj pa sladkor? Tudi tega lahko nadomestimo. V receptih lahko sladkor nadomestimo drugimi vrstami sladil in arom. V nekaterih receptih tako uporabimo javorjev sirup ali med, za dodaten okus pa poskrbita še cimet ali muškatni orešček.
Uporabimo kakav v prahu. Če želimo doseči okus čokolade in pri tem ne želimo uporabiti prave čokolade, uporabimo kakav v prahu. Kakav v prahu je narejen iz čokolade, vendar ne vsebuje kakavovega masla, sestavine, ki daje čokoladi kremno teksturo. V receptu čokolado nadomestimo s kakavom v prahu, druge sestavine pa prilagodimo po potrebi.
Dodamo še ostale okuse. Poleg čokolade se v brownijih odlično znajdejo tudi drugi okusi. Testu lahko dodamo sesekljane oreščke, suho sadje ali začimbe, kot sta cimet ali kardamom, in jim tako dodamo edinstven okus.
Pazimo, da se testo ne speče preveč. Ker recept ne vsebuje čokolade, ki bi opozarjala, kdaj so browniji pečeni, je lahko peka nekoliko težja kot pri običajnih čokoladnih. Skrbno sledimo receptu in strogo upoštevajmo čas peke. Še več trikov in nasvetov, kako pripraviti popolne brownije, najdete tukaj.Navdušite lahko tudi z različnimi okusi brownijev. Pripravili smo nekaj idej:
Pečico segrejemo na 180°C in pekač velikosti 33 x 23 cm obložimo s papirjem za peko. V veliki skledi zmešamo stopljeno maslo in rjavi sladkor, da se dobro združita. Dodamo jajca in BAM vanilijevo pasto ter stepamo, dokler zmes ne postane gladka.
V ločeni skledi zmešamo moko, pecilni prašek in sol. Suhe sestavine postopoma dodamo k mokri zmesi in mešamo, dokler se ne povežejo. Dodamo sesekljane orehe.
Testo vlijemo v pripravljen pekač in pečemo med 25 do 30 minut. Pred rezanjem in postrežbo pustimo, da se browniji nekaj časa hladijo v pekaču.