BAM Čokolada

Dodatki za peko

Darila

BAM x FA12 Izdelki FIT Akademija

Izdelki v akciji

Namazi in prelivi

Čoko Kotiček

Predlogi iskanja

Browniji in vse, kar morate vedeti o njih

  • Čas branja Čas branja: 3 minute
browniji in vse kar morate vedeti o njih

Browniji so verjetno najbolj priljubljena sladica na Zemlji in z dobrim razlogom: enostavno jih je narediti in skoraj vsi jih imajo radi.

Browniji so verjetno najbolj priljubljena sladica na Zemlji in z dobrim razlogom: enostavno jih je narediti in skoraj vsi jih imajo radi. Zagotovo ste že kdaj slišali za njih, a se hkrati vprašali, kaj browniji sploh so.

1. Browniji? Kaj je to?

Browniji so pecivo goste strukture z okusom čokolade. Tradicionalno se browniji postrežejo v majhnih kosih v obliki kvadrata. Browniji pogosto vsebujejo sestavine, kot so oreščki ali druge sestavine, ki jim dajejo poseben okus, da razbremenijo popolnoma čokoladni okus. So pecivo, kjer velja zlato pravilo: na zunaj so idealno hrustljavi, znotraj pa mehki.

2. Kje je bil pripravljen prvi brownie?

Prvi browniji so bili pripravljeni izpod rok kuharjev v hotelu Palmer v Chicagu leta 1893. V Chicagu je tisto leto potekala svetovna kolumbijska razstava in ljudje, ki so jo vodili, so kuharje prosili, naj ustvarijo povsem nov recept za dobro pečeno pecivo, ki bi ga vključili v škatlah prodana kosila na sejmu.

Ob nakupu BAM izdelkov lahko uporabite kodo RECEPT, ki vam prinese 10% popust na celotni nakup.

Natančneje, hotelske kuharje so prosili, naj pripravijo nekaj malega, kar bi lahko pobrali in pojedli brez vilic, a bi seveda še vedno imelo veliko okusa. Prvi browniji so bili narejeni z orehi in marelično glazuro.

3. Zakaj se brownie imenuje ravno brownie?

Prvi browniji se takrat pravzaprav niso imenovali tako. Ime je nastalo kmalu zatem, vendar iz neznanega vira. Očitno zato, ker "brown" pomeni rjava in to hrustljavo pecivo z mehko sredico je v resnici rjave barve. Ker pa je vedno potrebno slediti trendu, so mu sledili tudi takrat. Trend dodajanja "ie" na konec besede, je prevzel vodstvo in tako so ime dobili danes poznani browniji. Ime se nanaša na majhno, srčkano različico besede "brown".

4. Kako pripravimo brownije?

Da bodo browniji res hrustljavo pecivo z mehko notranjostjo, pazimo, da izberemo prave sestavine. Če v recept dodamo zračne sestavine kot sta moka in soda bikarbona, bodo browniji preveč vzhajali in bo tako pred nami namesto nizkega čokoladnega peciva, stal biskvit, ki ga lahko uporabimo za torto. Če namesto teh sestavin uporabimo maslo in čokolado, dobimo brownije gladke in goste strukture.

Nato sledi mešanje. Bolj kot mešamo pripravljeno maso, več zračnih žepkov ustvarjamo. Če želimo gosto in ne tako zračne teksture, moramo maso za brownije premešati le toliko, da se sestavine povežejo.

Za pripravo zmesi uporabite samo rumenjake – rumenjake ločite od beljakov in beljake zavrzite. Dodajte stopljeno maslo – ko se ohladi, bo stopljeno maslo super lepljivo. Po peki brownije dobro ohladite. Ko jih vzamete iz pečice, jih za eno uro ohladite v hladilniku, da se strdijo.

5. Iščete najboljši recept za brownije?

Za začetek predlagam, da lačni ne iščete receptov za brownije s čokolado.

V recept za čokoladne brownije nismo dodali pecilnega praška niti sode bikarbone. Držimo se nasveta zapisanega zgoraj tako ustvarimo čokoladno čokoladne brownije, ki bodo tako gosti in sočni kot bi jedel samo čokolado. Za peko smo uporabili univerzalno BAM temno čokolado, ki čokoladnim brownijem doda ravno prav grenak okus kakava. Recept čaka tukaj.

BAM nasvet: čokoladni browniji za peko potrebujejo približno 30 minut. Takoj, ko v vaši kuhinji zadiši po čokoladi, z zobotrebcem preverite, če so browniji že pečeni, čeprav bodo takrat v pečici šele 25 minut. Če na zobotrebcu najdete par koščkov brownijev, so le-ti pečeni. V tem primeru si ne želite, da bi bil zobotrebec popolnoma suh, saj potem browniji ne bodo tako sočni. Če na zobotrebcu najdete še mokre kose biskvita, ga postavite nazaj v pečico in pecite še nekaj časa.

Najljubša spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slaščičarski mojster

Postani slaščičarski mojster

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Odkrij ekskluzivne recepte in strokovne nasvete z našo brezplačno čoko e-revijo.
Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno