Sestavine:
- 7 g želatine
- 2 čajni žlici hladne vode
- 230 g sladke smetane
- 65 g sladkorja
- BAM vanilijev strok
- ali namesto stroka ena čajna žlička BAM vanilijeve paste
- 280 g grškega jogurta
- 190 posušenih marelic
- 150 ml belega suhega vina
- 85 g medu
Panna cotta je sladica, ki jo lahko pripravimo kadarkoli. Ni vezana na letni čas, njena največja prednost pa je, da se pripravi brez kuhanja. Poleg smetane, pri pripravi panna cotte glavno vlogo igra vanilija. Vanilijo lahko k panna cotti dodamo v obliki vanilijeve paste ali pa postrgamo vanilijev strok in dodamo čista vanilijeva semena. A v tem receptu bomo pripravili panna cotto z jogurtom in sladko smetano.
Ker je panna cotta tako lahka sladica, za pripravo posebne slaščičarske sposobnosti niso potrebne. Panna cotti lahko dodamo svoje najljubše sezonsko sadjne glede na to, ali so to drobne jagode junija, sočne breskve avgusta ali pisani citrusi januarja. Ko se zdi, da bi ob sadje dodali še tisto zadnjo piko na i, bosta kanček medu ali naribana čokolada zagotovo pomagala. S tem res ne morete zgrešiti.
Še nekaj idej za pripravo panna cotte:
V majhni skledi želatino zmešamo s hladno vodo. Pustimo, da se namaka vsaj 5 minut. V manjši posodi zavremo smetano, sladkor in vanilijev strok ter semena ali namesto semen in stroka dodamo vanilijevo pasto. Vmešamo želatino in mešamo toliko časa, da se stopi. V ločeni skledi stepemo jogurt. Postopoma mu dodamo kuhano vanilijevo kremo. Zmes vlijemo v šest skodelic za panna cotto in vsaj 3 ure hranimo na hladnem.
Medtem v majhni posodi na majhnem ognju v belem vinu podušimo marelice. Dušimo toliko časa, da se marelice ne napihnejo in količina vina zmanjša za polovico, to bo trajalo približno 20 minut. Po tem času dodamo med in kuhamo toliko časa, da se zgosti, približno 5 minut. Nato ohladimo.
Vsako panna cotta iz skodelic obrnemo na krožnik; morda boste morali potrkati in stresati posodice, da zrahljate panna cotte. Marelice narežemo in z žlico naložimo na panna cotte. Prelijemo z nekaj medenega sirupa in postrežemo.