Sestavine:
- 230 g BAM temne čokolade
- 115 g masla sobne temperature
- 60 ml mleka
- 250 g sladkorja v prahu
- 1 čajna žlička BAM vanilijeve paste
Dekadentna in okusna čokoladna krema za torto je odličen način, s katero lahko vsaki sladici dodamo še zadnjo piko na i. Ne glede na to, ali pripravljamo rojstnodnevno torto ali iščemo sladico za zabavo, bo ta kremasta in bogata glazura zagotovo navdušila množico.
Za pripravo čokoladne kreme za torto potrebujemo le nekaj preprostih sestavin. Čokolada v tem primeru seveda igra glavno vlogo, zato je pomembno, da uporabimo kvalitetno čokolado. Uporabimo takško, ki se bo lepo stopila, hkrati pa poskrbela še za bogat okus. Potrebovali bomo tudi nekaj masla, mleka in sladkorja v prahu in z njimi ustvarili gladko in kremasto teksturo.
Čokoladna krema za torto je vrsta glazure ali nadeva iz čokolade, ki se običajno uporablja za dodajanje okusa, teksture in sočnosti tortam, kolačkom ali drugim sladicam.
Recept za čokoladno kremo za torto se lahko razlikuje glede na želeno konsistenco, okus in sladkost. Običajno pa vključuje čokolado in njeno kombiniranje z maslom, smetano, mlekom ali kondenziranim mlekom in sladkorjem v prahu. Nekateri recepti lahko vsebujejo tudi kakav v prahu, izvleček vanilje ali druge arome.
Čokoladna krema se lahko uporabi kot nadev med plastmi torte ali kot glazura, s katero prekrijemo celotno torto. Prav tako jo lahko nanesemo na kolačke, namažemo na piškote ali jo uporabimo za pomakanje sadja. Čokoladna krema za torto je priljubljena izbira za ljubitelje čokolade in je lahko pripravljena v različnih odtenkih, od svetle mlečne čokolade do temne in intenzivnih okusov.
Uporaba kvalitetnih sestavin. Okus in tekstura čokoladne kreme sta v veliki meri odvisna od kakovosti uporabljene čokolade. Priporočamo uporabo čokolade z visokim deležem kakavovih snovi.
Maslo in sladkor dobro stepemo. Maslo in sladkor moramo dobro stepsti, da dobimo rahlo in puhasto glazuro. Tako bomo v zmes vnesli zrak in ustvarili gladko strukturo.
Čokolado dodajamo postopoma. Ko maslu in sladkorju dodajmo stopljeno čokolado, jo dodajmo po malem in med vsakim dodajanjem dobro stepemo. Tako preprečimo, da bi se čokolada strdila, in zagotovimo, da bo zmes ostala gladka.
Čokoladno kremo dobro ohladimo. Če je glazura premehka, jo pred uporabo za nekaj minut ohladimo v hladilniku. Tako se bo strdila in jo bomo lažje razmazali ali nanesli na torto.
Čokoladno kremo lahko popestrimo še z dodatnimi okusi. Tukaj je nekaj idej:
S pomočjo vodne kopeli stopimo čokolado. Občasno mešamo, dokler se čokolada popolnoma ne stopi in postane gladka. Nato v ločeni skledi z električnim mešalnikom stepemo maslo, da postane svetlo in puhasto. Postopoma dodamo še sladkor v prahu in med vsakim dodajanjem dobro zmešamo.
Dodamo še stopljeno čokolado. Ko sta maslo in sladkor dobro povezana, postopoma vlijemo še stopljeno čokolado in nadaljujemo s stepanjem, dokler zmes ni gladka in kremasta. Na koncu vmešamo še mleko in vanilijevo pasto in mešamo, dokler se ne združita.
Nato čokoladno kremo dobro ohladimo. Če je krema premehka, jo lahko pred uporabo za 10 do 15 minut ohladimo v hladilniku. Ko se torta popolnoma ohladi, nanesemo plast čokoladne kreme na vrh ali med plasti torte. Z lopatico ali vrečko za brizganje pa lahko oblikujemo želeni vzorec.