Sestavine:
- 225 g BAM temne čokolade
- 120 ml sladke smetane
- 120 ml mleka
- 2 žlici kristalnega sladkorja
- 2 rumenjaka
- 1 žlička BAM vanilijeve paste
- ščepec soli
Čokoladna krema z jagodami ni le okusna sladica, ampak je tudi odlična izbira, če želimo navdušiti svoje najljubše. Z njo lahko navdušimo za valentinovo ali pa romantično večerjo s to sladico ponesemo še en nivo višje. Kombinacija čokolade in jagod se pogosto povezuje z ljubeznijo in romantiko, zato bo ta sladica zagotovo poskrbela za dobro razpoloženje.
Za pripravo čokoladne kreme z jagodami potrebujemo le nekaj preprostih sestavin, med katerimi so čokolada, smetana in sveže jagode. Uporabite lahko katerokoli vrsto čokolade, od temne, mlečne do bele, odvisno od okusa. Za poseben pridih pa lahko sladico prelijemo še s stepeno smetano in kapljico čokoladne omake.
Priprava je zares enostavna. Čokoladne kapljice presujemo v posodo. V ločeni posodi segrejemo smetano, a pazimo, da ne zavre. Segreto smetano nato jo prelijemo čez čokolado. Mešanico pustimo stati nekaj minut, da se čokolada stopi, nato pa mešamo, dokler zmes ni gladka in so sestavine dobro premešane.
Nato operemo in osušimo še jagode ter jih narežemo na majhne koščke. Nekaj celih jagod po želji prihranimo za okras. Čokoladno kremo serviramo v posamezne posodice ali kozarce, nato pa dodamo narezane jagode in kupček stepene smetane. In to je to! Enostavna priprava okusne sladice.
Če ste ljubitelj čokolade, lahko poskusite tudi druge sladice na osnovi čokolade. Pripravili smo nekaj idej:
V lonec pri srednji temperaturi segrejemo sladko smetano, polnomastno mleko in sladkor v prahu. Mešamo, dokler se sladkor ne raztopi in pri tem pazimo, da zmes zavre.
V ločeni skledi stepemo še rumenjake in mešamo toliko časa, da postanejo gladki. V skledo z rumenjaki počasi vlijemo vročo smetanovo zmes in neprestano mešamo. Tako preprečimo, da bi se jajca prekuhala in sesedla. Mešanico prelijemo nazaj v ponev in jo postavimo na šibek ogenj. Neprestano mešamo, dokler se zmes ne zgosti in prekrije hrbtne strani lopatke, približno 5-7 minut.
Ponev odstavimo z ognja in mešanico prelijemo čez čokolado. Počakamo minuto, da se čokolada stopi, nato pa premešamo, dokler zmes ni gladka in dobro združena. Dodamo vanilijevo pasto in ščepec soli ter ponovno premešamo.
Čokoladno kremo prelijemo v majhne skodelice in jo v hladilniku hladimo vsaj 2 uri ali dokler se ne strdi. Čokoladno kremo postrežemo hladno, po želji okrašeno s stepeno smetano, čokoladnimi ostružki ali svežim sadjem.