BAM Čokolada

Dodatki za peko

Darila

BAM x FA12 Izdelki FIT Akademija

Izdelki v akciji

Namazi in prelivi

Čoko Kotiček

Predlogi iskanja

Brownieji s čokoladnimi kapljicami

 • (1)
 • Čas priprave: 45 min
 • Težavnost:
 • Št. sestavin: 11
brownieji s cokoladnimi kapljicami

Tudi vi obožujete brownieje z veliiiiiko čokolade? Potem ste na pravem naslovu, saj vam tokrat predstavljamo recept za brownieje s slastnimi čokoladnimi kapljicami.

Skrivnostni izvor browniejev

Vsak kuhar ve, da se je včasih težko domisliti novega recepta, katerega rezultat bi prijetno poskrbel za naše brbončice – in recept za brownieje pri tem ni nobena izjema. Se sprašujete, kateri mojster se ga je domislil? Že leta 1893 je kuhar znanega čikaškega hotela dobil nalogo, da za neko prireditev pripravi sladico, ki se jo lahko pojé še lažje kot kos pite in ki bi bila manjša od kosa torte. Pod njegovimi spretnimi prsti je nastal brownie z dvakrat toliko čokolade, kot je zapovedujejo današnji recepti, poleg tega pa jih je popestril z orehi in mareličnim prelivom. 

Mnogi čokoholiki se še danes sprašujejo, če je to le mit, ali je res šlo za brownieje, saj naj bi nekaterih virih prvi recept zanje v kuharski knjigi leta 1896 objavila Fannie Farmer, ki je svoj recept za brownieje (ki so bili sprva piškoti) prilagodila tako, da jih je bilo možno pripraviti v pravokotnem pekaču. A ta recept ni vseboval niti koščka čokolade! Šele 2 leti kasneje je kansaški mestni časopis objavil recept za brownieje s čokolado. Pravi izvor prvih browniejev bo tako verjetno ostal večna skrivnost.

Od kod so brownieji dobili ime?

Marsikdo se sprašuje tudi, od kod so brownieji dobili svoje posebno ime. Tako kot ni popolnoma točnega odgovora na vprašanje, kako so nastali, tudi ni popolnoma točnega odgovora, zakaj se tako imenujejo. Najverjetneje so svoje ime dobili po otroškem stripu, v katerem imajo glavno vlogo Brownieji, namišljeni vilinci, ki se radi gredo razne potegavščine.

Z razvojem čokoladne industrije ter s tem vedno večjim dostopom do kakava oziroma čokolade v 20. stoletju so čokoladni brownieji kmalu osvojili svet. Hitro so očarali predvsem gospodinje, ki niso več le skrbele za dom in otroke, ampak začele hoditi v službo, saj je njihova priprava hitra in preprosta. K njihovi priljubljenosti pa so pripomogli tudi množični mediji, saj so jih pripravljali tudi v mnogih kuharskih oddajah v Združenih državah Amerike in drugod po svetu.

Še nekaj zanimivih dejstev o browniejih …

 • klasični brownieji so narejeni iz masla, sladkorja, čokolade, jajc in moke
 • 8. december je nacionalni dan browniejev
 • največji brownie na svetu so naredili leta 2001 v New Yorku; za izdelavo so uporabili kar 340 kilogramov čokolade!

Recept za brownieje s čokoladnimi kapljicami

Pripomočki:

 • 2 srednje veliki posodi
 • manjša in večja kozica
 • električni mešalnik
 • papir za peko
 • kvadraten pekač (20 cm x 20 cm)
 

 

Najljubša spletna spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.

Brownieji s čokoladnimi kapljicami

 • Čas priprave: 45 min
 • Težavnost:
 • Št. sestavin: 11

Sestavine:

Navodila za uporabo:

1. Korak V posodi zmešajte moko, pecilni prašek, kakav v prahu in sol.
2. Korak Nad vodno kopeljo zmešajte maslo, temno in mlečno čokolado, da zmes postane popolnoma gladka.
3. Korak V drugi posodi z električnim mešalnikom na visoki hitrosti stepajte jajci, sladkor in vanilijev sladkor približno 2 minuti oziroma tako dolgo, da mešanica postane rahla. Postopoma dodajte čokoladno mešanico in mešajte, da se sestavine prepojijo med sabo.
4. Korak K mokrim sestavinam dodajte suhe in stepite z električnim mešalnikom, da zmes postane gladka in da ni vidnih sledov moke.
5. Korak S papirjem za peko obložite pekač in vanj zlijte pripravljeno testo. Povrhu posujte čokoladne kapljice.
6. Korak Pecite pri temperaturi 180 °C 30 minut, nato pa pustite, da se testo ohladi. Narežite na kocke in postrezite.
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Postani slaščičarski mojster

Postani slaščičarski mojster

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Odkrij ekskluzivne recepte in strokovne nasvete z našo brezplačno čoko e-revijo.
Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno