Čokoladne rezine so med Slovenci ena izmed najbolj priljubljenih sladic. Vendar pa se pogosto zgodi, da niti v dveh gospodinjstvih ne boste našli enakih, saj je različic receptov zanje ogromno. Mi vam tokrat predstavljamo kanadsko različico – Nanaimo čokoladne rezine.
Čokoladni kvadratki so postale čokoladne rezine
Nanaimo čokoladne rezine so zelo podobne našim različicam te sladice, a jih za razliko od naših ne pripravljamo v pečici. Ta kanadska mojstrovina je namreč tradicionalno sestavljena iz treh plasti: dno je sestavljeno iz oblatov in koščkov kokosa, nadev je iz vanilijeve kreme, na vrhu pa je plast čokoladne kreme. Tudi za kanadske rezine obstaja kar nekaj različnih receptov; razlikujejo se predvsem po okusu nadeva (poleg vanilije Kanadčani najbolj obožujejo okus mete, arašidovega masla in kokosa).
Čeprav naj bi recept zanje obstajal že zelo dolgo, je bil prvi recept objavljen v kuharski knjigi leta 1952 pod imenom »čokoladni kvadratki«, leto kasneje pa so v neki drugi kuharski knjigi rezine dobile ime, pod katerim jih poznamo še danes – Nanaimo čokoladne rezine. Še danes jih poznamo pod mnogimi različnimi nazivi, a to ime je ostalo tako znano, ker je leta 1986 gospodinja Joyce Hardcastle iz mesta Nanaimo s tem receptom zmagala na lokalnem tekmovanju za najboljšo sladico. Od takrat naprej je Hardcastlova obraz Nanaimo čokoladnih rezin.
Pripravite Nanaimo čokoladne rezine brez peke
Spodnji recept vam bo zagotovo všeč, saj ne zahteva peke. Priprava vam bo sicer vzela nekaj časa (približno 2 uri), a je končni izdelek vreden vloženega truda. Če boste sledili spodnjemu receptu, se boste lahko posladkali z dnom iz kombinacije masla, kakava v prahu, drobljenih lešnikov, zdrobljenih piškotov in kokosa ter nadevom iz vanilijeve kreme, prelitega s plastjo stopljene čokolade.
Pripomočki:
- večja kozica
- posoda
- električni mešalnik
- spatula
- pekač premera 20 cm
- papir za peko
- prozorna folija za živila
- oster nož