Zaradi povečanega števila naročil, bodo paketi prišli malenkost kasneje. Hvala za razumevanje!

BAM Čokolada

Dodatki za peko

Paketi

BAM x FA14 Izdelki FIT Akademija FIT obroki

Izdelki v akciji

Namazi in prelivi

Čoko Kotiček

Predlogi iskanja

Kokosove kocke

  • (1)
  • Čas priprave: 3 ure 30 min
  • Težavnost:
  • Št. sestavin: 14
kokosove kocke

Preprosta in hitro pripravljena sladica, ki je priljubljena tako med kuharskimi mojstri kot tudi med čistimi začetniki v kuhinji.

Ste vedeli, da kokosove kocke prihajajo iz Avstralije?

Kokosove kocke so avstralska vrsta sladice v obliki majhnih kock, oblitih s čokolado in povaljanih v kokosovi moki. V Avstraliji jim pravijo Lamington, ime pa naj bi dobile po Lordu Lamingtonu, ki je bil na prelomu 19. in 20. stoletja guverner zvezne države Queensland. Nekateri viri pa trdijo, da naj bi kocke ime dobile po njegovi ženi; viri si prav tako niso edini glede mojstra, ki se je domislil slastnega recepta zanje. 

Kot iznajditelja najpogosteje omenjajo kuharja Lorda Lamingtona, Armanda Gallanda, ki naj bi se recepta domislil v časovni stiski, ko je moral postreči Lamingtonove nenapovedane goste. Ker mu je primanjkovalo časa za nakup vseh sestavin, potrebnih za pripravo sladice, je uporabil kar ostanke vanilijevega kolača iz prejšnjega dne. Koščke kolača je pomočil v stopljeno čokolado in jih povaljal v kokosu. Jed je goste več kot navdušila, saj je bil kokos v tistem času v Evropi še neznanka, Gallanda pa je z njim seznanila njegova žena, ki je prihajala s Tahitija, otoka, kjer je bil kokos sestavni del lokalne kuhinje.

Preprost recept za pripravo kokosovih kock

Kokosove kocke so priljubljene širom po svetu. Po Avstraliji so kmalu osvojile Novo Zelandijo, Združene države Amerike in Afriko, v Evropi pa so najbolj priljubljene v Sloveniji, na Hrvaškem, Madžarskem, v Srbiji, Bosni in Hercegovini ter Romuniji. V Avstraliji pa vsako leto 21. julija celo praznujejo dan, posvečen njim in takrat jih po vsej državi pripravljajo ter prodajajo v dobrodelne namene. Tudi vi si privoščite to lahko in nadvse okusno avstralsko sladico!

Pripomočki:

  • večja posoda
  • manjša posoda
  • kozica
  • električni mešalnik
  • spatula
  • vilice
  • kvadraten pekač premera 20 cm
  • papir za peko
  • prozorna folija za živila
Najljubša spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.

Kokosove kocke

  • Čas priprave: 3 ure 30 min
  • Težavnost:
  • Št. sestavin: 14

Sestavine:

  • 2 skodelici večnamenske moke
  • ½ skodelice masla, segretega na sobno temperaturo
  • ¾ skodelice kristalnega sladkorja
  • ½ skodelice mleka
  • 2 jajci
  • 2 čajni žlički pecilnega praška
  • 1 čajna žlička vanilijevega sladkorja
  • ščepec soli
  • ½ skodelice mleka
  • 3 čajne žličke margarine
  • 2 skodelici sladkorja v prahu
  • 1/3 skodelice kakava v prahu
  • 2 skodelici kokosove moke
  • kanček ruma (opcijsko)

Navodila za uporabo:

1. Korak V večji posodi zmešajte moko, pecilni prašek in sol.
2. Korak V manjši posodi z električnim mešalnikom stepite maslo, da postane popolnoma mehko. Nato dodajte sladkor in mešajte, da zmes postane lahka in puhasta. Zatem eno za drugim dodajte še jajca in zopet dobro stepite z električnim mešalnikom. Zmesi dodajte še vanilijev sladkor, nato pa s spatulo nežno vmešajte še mleko.
3. Korak Testo s spatulo enakomerno razporedite po pekaču, ki ste ga pred tem zaščitili s papirjem za peko. Pecite približno 25–30 minut na 180 °C oziroma dokler testo ni popolnoma pečeno. To lahko preverite tako, da vilice zapičite v testo in če se na njih nahajajo koščki testa, potem testo še ni pečeno. Če pa so vilice popolnoma suhe, je testo pečeno. Nato testo vzemite iz pečice in počakajte še približno 10 minut, da se nekoliko ohladi.
4. Korak Ko je testo popolnoma ohlajeno, ga razrežite na 16 kock in vsako od njih zavijte v prozorno folijo za živila. Kocke postavite v hladilnik za vsaj 2 uri.
1. Korak V kozici segrejte mleko, margarino, sladkor in kakav v prahu ter kuhajte tako dolgo, da se vse sestavine prepojijo med seboj. Med kuhanjem ves čas nežno mešajte.
2. Korak Ko se preliv nekoliko ohladi, lahko dodate še malo ruma in zopet dobro premešate.
3. Korak Na krožnik oziroma delovno površino potresite kokos. Narezane kocke najprej potopite v čokolado, nato pa jih povaljajte v kokosu.
4. Korak Počakajte, da se kokosove kocke ohladijo, nato pa jih lahko postrežete izbrani družbi.
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Postani slaščičarski mojster

Postani slaščičarski mojster

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Odkrij ekskluzivne recepte in strokovne nasvete z našo brezplačno čoko e-revijo.
Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno