BAM Čokolada

Dodatki za peko

Darila

BAM x FA13 Izdelki FIT Akademija

Izdelki v akciji

Namazi in prelivi

Čoko Kotiček

Predlogi iskanja

Želite pripraviti domač čokoladni sufle? Nič lažjega!

  • Čas branja Čas branja: 3 minute
zelite pripraviti domac cokoladni sufle nic lazjega

Sufle je sladica, ki že na prvi pogled očara s svojo mogočno zunanjostjo, znotraj pa se skriva nežna, tekoča sredica. Tudi vas mika, da bi z njim presenetili ljubljeno osebo? Brez skrbi, kljub temu, da se zdi zahteven za pripravo, ga lahko z malo potrpežljivosti brez težav pripravite sami.

Sufle je sladica, ki že na prvi pogled očara s svojo mogočno zunanjostjo, znotraj pa se skriva nežna, tekoča sredica. Tudi vas mika, da bi z njim presenetili ljubljeno osebo? Brez skrbi, kljub temu, da se zdi zahteven za pripravo, ga lahko z malo potrpežljivosti brez težav pripravite sami.

Francoska mojstrovina, ki je osvojila svet

Sufle je lahka jed, ki velja za pravi čudež francoske kuhinje. Kuharski mojstri ga pripravljajo v različnih različicah – vse od sladkih pa do slanih, zato je priljubljen ne le kot sladica, ampak tudi kot glavna jed. Njegovo ime sicer izhaja iz francoskega glagola souffler, kar po naše pomeni napihniti se. In ravno njegova puhasta struktura je tisto, kar mnogi pri njem najbolj obožujejo. Čudovita penasta struktura nastane zaradi kombinacije rumenjakov in stepenih beljakov oziroma snega, ki jim dodamo še druge sestavine, odvisno od tega, kakšen sufle pripravljamo.

Sufle na sto in en način

Sufle je ena izmed tistih kuharskih mojstrovin, ki jih lahko najdemo tako v sladki kot slani obliki. Med najbolj znanimi različicami sladkih suflejev so predvsem sadni sufleji na sto in en način – limonin, malinov, ananasov, jagodni, grenivkin in še bi lahko naštevali – običajno jih postrežejo s kakšno čokoladno ali sadno omako. Med bolj priljubljenimi so tudi sufleji z okusom karamele, kapučina in zelenega čaja, daleč najbolj znan in priljubljen je seveda čokoladni sufle, h kateremu se najlepše poda vanilijev sladoled.

Je priprava sufleja res tako težavna?

Kljub temu, da ima sufle status luksuzne jedi, ki jo je težko pripraviti, pa temu ni tako. Potrebno je poznati le nekaj koristnih trikov, pa njegova priprava ni tako težavna, kot se zdi na prvi pogled. Recept za omamno dober čokoladni sufle smo vam že predstavili, tokrat pa vam predstavljamo nekaj ključnih stvari, ki jih morate vedeti pred njegovo pripravo.

  • V veliko pomoč vam bo že samo razumevanje, kako čokoladni sufle sploh nastane. Medtem, ko se sufle peče, sneg iz beljakov zaradi vročine naraste in tako nastane jajčna krema, ki vertikalno bruhne iz skodelice, v kateri se nahaja.
  • Ko ga vzamete iz pečice in ko se prične ohlajati, se sufle prične krčiti, zato ga je najbolje, če ga pojeste čim prej. Prvotno obliko namreč ohrani le za približno 5–10 minut. Če boste pustili, da se popolnoma skrči oziroma da spusti ves zrak, bo izgledal kot čokoladna omleta. V kolikor pride do tega, pa nič zato – tudi čokoladna omleta je lahko odličen posladek po obroku.
  • Pravi sufle je v resnici eno samo protislovje. Njegova zunanjost je trdna, medtem ko je notranjost neverjetno puhasta – takšno teksturo omogočajo jajca, ki pa se jih po okusu prav nič ne čuti.
  • S pripravo sufleja ne boste imeli težav, če boste uporabili jajca, segreta na sobni temperaturi. Pazite tudi, da sneg iz beljakov stepete tako, da ni ne pretrden in ne premehak. Če bo premehak, bo sufle preveč upadel, če pa bo sneg pretrd, lahko sufle preveč naraste.
  • Sneg bo primerno stepen samo, če boste uporabili popolnoma čisto posodo – že najmanjša sled umazanije namreč lahko uniči pravi volumen sufleja. Da boste popolnoma prepričani v čistočo posode, jo pred uporabo umijte z limoninim sokom in jo dobro obrišite.
  • Predvsem pa se uprite skušnjavi, da bi med peko odpirali pečico. Pustite, da se čokoladni sufle počasi speče in pečico odprite šele, ko bo pretekel čas pečenja.

V optimalnih pogojih priprava sufleja torej ni tako težavna, kot se morda zdi na prvi pogled. Postrezite ga izbrani družbi in jo osupnite nad to čokoladno mojstrovino. Še posebej primeren dan za sladkanje z njo pa je 28. februar, ki je razglašen za Dan čokoladnega sufleja. Še en razlog več, da se lotite njegove priprave!

Najljubša spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slaščičarski mojster

Postani slaščičarski mojster

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Odkrij ekskluzivne recepte in strokovne nasvete z našo brezplačno čoko e-revijo.
Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno