Kategorije

Za čokoholike

Predlogi iskanja

Bo čokolade res kmalu zmanjkalo?

  • Čas branja Čas branja: 3 minute
bo cokolade res kmalu zmanjkalo

Če ste zaprisežen čokoholik, ste ob zgornjem naslovu zagotovo zastrigli z ušesi. A žal ne gre za prvoaprilsko šalo.

Kakavovcu, drevesu s katerega pridobivajo kakav, namreč grozi izumrtje zaradi podnebnih sprememb, ki smo jim priča v zadnjih letih.

Več kot polovica čokolade prihaja iz Afrike

Kakavovec je zimzeleno drevo z belimi cvetovi in pisanimi sadeži, ki najbolje uspeva v vlažnem tropskem podnebju z bogato prstjo in veliko sence ter dežja ter stabilnimi visokimi temperaturami. Za rast ima tako precej nehvaležne razmere, saj lahko raste le v ozkem pasu blizu ekvatorja, kjer so temperatura, dež in vlaga relativno stabilni skozi vse leto. Stanje je še posebej zaskrbljujoče, saj več kot polovica vse čokolade na svetu prihaja iz dveh držav zahodne Afrike – s Slonokoščene obale in iz Gane. Temu čudovitemu drevesu, čigar ime v latinščini pomeni »hrana bogov«, pa zaradi višjih temperatur in pomanjkanja padavin grozi izumrtje do leta 2050. Po trenutnih napovedih bo v naslednjih letih proizvodnja čokolade upadla za kar 100.000 ton letno – pravi strah in trepet vsakega čokoholika!

Ameriški znanstveniki so združili moči s svetovno znanim izdelovalcem čokolad

Znanstveniki na kalifornijski univerzi so sklenili, da združijo moči z ameriškim proizvajalcem sladkarij Mars, najbolj znanim po čokoladicah Snickers. Skupaj si prizadevajo, da bi ljubitelje čokolade rešili pred to katastrofo. Raziskujejo možnosti uporabe tehnologije CRISPR, s pomočjo katere bi kakavovci lažje kljubovali novim podnebnim izzivom.

Kakavovcu, drevesu s katerega pridobivajo kakav, namreč grozi izumrtje.

Ta tehnologija znanstvenikom omogoča spreminjanje DNK-ja, kar doslej še ni bilo mogoče. Novo iznajdbo bodo s še posebej odprtimi rokami sprejeli v državah v razvoju, saj je tam kakav za mnoge glavni vir preživetja. Če bo šlo vse po načrtih, bodo kakavovci v prihodnosti kos vedno bolj suhemu in toplemu podnebju ter pomanjkanju vode, kar je doslej naganjalo strah v kosti poljedelcem po vsem svetu.

Kako lahko ukrepamo čokoholiki?

Čokolada se je doslej mnogim zdela samoumevna dobrina, odkar pa se je čokoladni svet znašel v krizi, je prav, da vsak izmed nas pripomore k temu, da čokolada ostane stalnica v naših življenjih. Zelo pomembno je, da jo pravilno shranjujemo, saj ni kar vsako mesto primerno za hrambo čokolade. S tem bomo poskrbeli, da je ne bomo po nepotrebnem metali stran in pokazali, da nam je mar, da ta okusna pregreha ostane v naših življenjih.

  • Čokolade ne izpostavljajmo močnim vonjavam in direktni sončni svetlobi

Čokolade ne shranjujmo ob hrani, ki ima močne vonjave, saj jih čokolada vpija tako rekoč kot goba. Poleg tega je ne izpostavljajmo direktni sončni svetlobi, saj lahko čokolada zaradi nje izgubi svoj pravi okus in obliko. Priporočljivo je shranjevanje v neprodušni posodi, saj lahko s tem ohranimo njeno pravo aromo.

  • Shranjujmo jo na suhem mestu

Eden izmed glavnih sovražnikov čokolade je vlaga, saj lahko povzroči kondenziranje čokolade, s čime se uniči njena prava oblika. Seveda je čokolada kljub visoki stopnji vlažnosti še vedno užitna, vendar pa niti približno ni tako okusna kot sicer.

  • Shranjujmo jo na temperaturi okoli 17 °C

Poleg močnih vonjav in vlage na čokolado slabo vpliva tudi vročina. Ta ne uničuje le njene oblike, ampak tudi njen okus oziroma aromo. Tudi v primeru previsokih temperatur je čokolada še vedno užitna, vendar pa lahko kakavovo maslo, ki je v čokoladi, pride na površje in na površini se pojavijo svetle lise. Po drugi strani pa tudi prenizke temperature niso najbolj dobrodošle za čokolado, saj prav tako lahko pride do pojava svetlih lis oziroma »cvetenja čokolade«. Zato vam odsvetujemo shranjevanje v hladilniku – raje jo shranite v predal, kjer bo imela idealne pogoje.


Ali bo čokolade res zmanjkalo v naslednjih 30 letih, seveda ostaja stvar razprave. V treh desetletjih se lahko spremeni veliko; znanstveniki sicer svarijo, da so kakavovci ogroženi, vendar pa ne morejo zagotovo napovedati, ali bodo tudi izginili z obličja Zemlje. Mnenja med strokovnjaki so tako deljena – medtem, ko nekateri svarijo pred katastrofo, drugi pravijo da še ni posebnega razloga za skrb. Nekaj pa drži kot pribito: prihodnost čokolade je zaradi podnebnih sprememb precej negotova, zato si le privoščite kak dodaten košček svoje najljubše čokolade – in to brez vsake slabe vesti!

VIRI:
- https://www.businessinsider.com/when-chocolate-extinct-2017-
12?utm_source=feedly&utm_medium=webfeeds

Najljubša spletna spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slaščičarski mojster

Postani slaščičarski mojster

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Odkrij ekskluzivne recepte in strokovne nasvete z našo brezplačno čoko e-revijo.
Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno