Večnadstropne torte so utelešenje elegance in prefinjenosti, zato so popoln osrednji del posebnih priložnosti, kot so poroke, rojstni dnevi in obletnice.
Vendar nam lahko rezanje še tako veličastne večplastne torte zdi kot zahtevna naloga, sploh pa, če tega še nikoli niste naredili. A, nič zato, zato smo tu mi. Popeljali vas bomo skozi prave korake, kako enostavno razrezati večnadstropno torto.
1. Pri rezanju torte bodite pozorni tudi na število gostov
Prvi korak pri rezanju večnadstropne torte je določitev števila gostov, katerim boste torto postregli. To bo pomagalo določiti število rezin, ki jih morate izrezati iz vsake plasti večnadstropne torte. Na podlagi tega lahko izračunate število rezin, ki jih potrebujete za vsako raven, še predno se lotite rezanja torte. To je sicer korak, ki se ne zdi pomemben, a je še kako pomemben, da je torta razrezana na enakomerne kose in je le-teh dovolj za vse.
2. Izberite pravi nož in stojalo za torte
Pravi nož je zelo pomemben dejavnik pri rezanju večplastne torte. Najbolje se obnese nazobčan nož, saj pomaga ustvariti čiste in enakomerne rezine. Prepričajte se, da je nož oster in dovolj dolg, da doseže dno najvišje oziroma najnižje plasti torte.
Nato pripravimo še stojalo za torto. Stojalo za torto pripravimo tako, da nanj položite prtiček ali kos voščenega papirja. Stojalo bo tako ostalo čisto, rezine torte pa boste lažje prenesli na posamezne krožnike.
3. Kako začnemo z rezanje večnadstropne torte?
Z rezanjem začnemo pri spodnjem delu torte. Da bi zagotovili enakomerne kose rezin, torto z nožem označimo na sredini in nato označite še vsak centimeter po obodu torte. Te oznake uporabite kot vodilo pri rezanju in z rezanjem nežno prerežite torto. Prepričajte se, da ste z nožem zarežemo vse do dna.
Ko končate z rezanjem spodnjega sloja, preidite na srednji sloj. Ponovite enak postopek označevanja sredine in oboda ter rezanja vzdolž oznak. Poskrbite za mirno roko in rezanje, saj bodo rezine enakomerne.
Nazadnje je čas, da razrežete zgornjo plast torte. Ta raven je običajno manjša, zato boste morali rezati manj rezin. Izvedite enak postopek kot pri drugih nivojih, tako da označite središče in obseg ter nato režite vzdolž oznak.
4. Postrežemo torto
Ko je torta razrezana in so vsi kosi pripravljeni na serviranje, jih lopatko za serviranje za torte prenesite na posamezne krožnike. Po želji lahko na vsako rezino dodate kepico stepene smetane ali kepico sladoleda.
5. Triki in nasveti za rezanje večnadstropne torte
Pred rezanjem se prepričajte, da torta ni preveč topla. Hladno torto bo lažje rezati, saj se polnilo s kremo ne bo prijemalo na nož.
Pred rezanjem torto položite na ravno površino in tako zagotovite, da bodo rezine enakomerno narezane.
Med rezanjem naj bo nož čist in suh, da se torta ne bi prijela na nož. Lahko si pomagamo z raztopino vroče vode in malo mleka in pred vsako zarezo nož sperite v mešanici mlečne vode.
Še najbolj pomemben nasvet: Za rezanje večnadstropne torte si moramo vzeti čas. Če imate med rezanjem težave, si vzemite odmor in se k rezanju vrnite pozneje.
Pripravili smo še nekaj trikov in nasvetov, ki bodo pomagali pri pripravi tort: