BAM Čokolada

Dodatki za peko

Darila

BAM x FA12 Izdelki FIT Akademija

Izdelki v akciji

Namazi in prelivi

Čoko Kotiček

Predlogi iskanja

Kaj vse uporabimo za vzhajanje biskvitov?

  • Čas branja Čas branja: 2 minuti
se vam je ze kdaj zgodilo da se biskvit za torte po ohlajanju kar sesede potem ste na pravem mestu

Se vam je že kdaj zgodilo, da se biskvit za torte po ohlajanju kar sesede? Potem ste na pravem mestu. Izbrskali smo par trikov in nasvetov o sestavinah, ki jih uporabimo za vzhajanje biskvitov in drugega testa.

Če biskvit za torto ni pravilno vzhajal ali je imel gosto in težko strukturo namesto da bi imel rahlo in puhasto, ste zagotovo nekaj naredili narobe. Med pripravo je potrebno upoštevati nekaj dejavnikov, ki bodo na koncu postregli z rezultatom, ki ga želite. 

1. Sredstva za vzhajanje

Priprava testa za kruh, pecivo, piškotov, tort in priprava za testa za ostale sladice zahtevajo vzhajalno sredstvo. Poznamo dve vrsti vzhajalnih sredstev:

  • kemična (soda bikarbona in pecilni prašek)
  • biološka (kvas).

Ker pripravljamo sladice in ne pekovskih izdelkov, se bomo osredotočili na kemično vzhajanje. Pri reakciji sode bikarbone ali pecilnega praška in tekočine, se v testu se sprosti ogljikov dioksid, ki tvori zračne mehurčke. Zračni mehurčki poskrbijo, da so bo biskvit za torto rahel in zračnen. Če recept zahteva sodo bikarbono in pecilni prašek, uporabimo točno ti dve sestavine. Menjave v tem primeru ne pridejo v poštev. Kakšna je razlika med sodo bikarbono in pecilnim praškom si lahko preberete tukaj.


BAM nasvet: vedno pazite na rok uporabnosti sredstev za vzhajanje. Če jim je potekel rok trajanja, bo biskvit za torte gost in zbit.

2. Maslo in sladkor.

Maslo in sladkor sta dve glavni sestavini, ki dobro stepeni ustvarita kremno sturkturo, ki pomaga pri vzhajanju oziroma pripravi dobrega in zračnega testa za torto. Krema, ki jo ustvarita sladkor in maslo, vsebuje zrak, ki pomaga pri vzhajanju in je obvezen korak k fini, enakomerni teksturi torte. Vedno natančno upoštevajte čas stepanja v receptu in pravilno odmerite sestavine.

3. Temperatura pečice.

Toplota pečice povzroči nadaljnjo reakcijo pecilnega praška in povzroči nastanek večih zračnih mehurčkov. Pravilna temperatura v pečici je zelo pomembna, saj lahko med peko biskvit za torto še vzhaja. 

Če je pečica prevroča, se bo biskvit za torto strdil prehitro, zračni mehurčki ne bodo imeli dovolj časa za svoj razvoj in rezultat bo trdo, zbito testo.

Če pečica ni dovolj vroča, bo biskvit za torto preveč narasel, nato pa med ohlajanjem "padel" dol. Vedno se pri pripravi biskvita za torto upošteva temperatura pečice in čas peke, ki sta zapisana ob receptu.

Pripravili smo pet najbolj branih receptov za pripravo tort:


Najljubša spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.

Naroči sestavine z 10% popustom:

Vrhunski BAM izdelki za peko.

Popust za izdelke iz recepta - 10%:
-3,68 €
Skupaj:
33,12 €

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slaščičarski mojster

Postani slaščičarski mojster

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Odkrij ekskluzivne recepte in strokovne nasvete z našo brezplačno čoko e-revijo.
Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno