
Sestavine:
- 230 g sladke smetane
- 225 g mascarpone sira
- 100 g sladkorja
- 1 žlička BAM vanilijeve paste
- 150 ml vroče kave ali kakava
- 20 do 24 "baby" piškotov
- BAM kakav v prahu ali naribana čokolada za posipanje
Tiramisu brez jajc je različica klasične italijanske sladice, za katero pri pripravi ne bomo uporabili surovih jajčnih rumenjakov. Klasični recept za tiramisu je sestavljen iz plasti mascarpone kreme, v espresso ali v kakav namočenih piškotov in posipa s kakavom v prahu. Plast z mascarpone kremo običajno pripravimo tako, da rumenjake in sladkor stepemo do blede in kremaste barve, nato pa dodamo maskarpone in stepeno sladko smetano.
A vendar nekateri ljudje zaradi zdravstvenih razlogov ali drugačnih prehranskih omejitev ne smejo uživati jac, zato je pred vami recept za pripravo tiramisuja brez jajc. Namesto jajčnih rumenjakov bomo plast smetano pripravili iz mešanice stepene smetane in mascarpone sira, posladkali pa jo bomo s sladkorjem ali kondenziranim mlekom. Tako dobimo lažjo in bolj puhasto teksturo, ki pa še vedno ohranja bogat okus prvotne sladice.
Tiramisu brez jajc sestavimo tako, da piškote namočimo v espresso ali v kakav in jih v posodi razporedimo v enakomernem sloju. Nato na plast piškotov nanesemo plast smetane in postopek ponavljamo, dokler posoda ni polna. Tiramisu se nato nekaj ur hladi, da se okusi razvijejo in povežejo. Pred serviranjem ga posujemo s kakavom v prahu ali naribano čokolado.
BAM nasvet: Če želimo, da bi bila smetanova plast res lahke in zračne teksture, je najbolje, da smetano in mascarpone stepemo ločeno in ju šele nato združimo. Tako bo sladka smetano ravno prav stepena, mascarpone pa gladke in kremne strukture.
Ljubiteljem tiramisuja lahko postrežemo tudi: