Sestavine:
- 1 paket "baby" piškotov
- 4 jajca
- 200 g sladkorja
- 60 ml ruma
- 450 g mascarpone sira
- 240 ml res močno kuhane kave
- 1 čajna žlica BAM vanilijeve paste
- BAM kakav v prahu (za posip)
Ta klasični recept za tiramisu postreže s tiramisujem, ki bo bogat, kremast in lahek hkrati. Ta pristni tiramisu, narejen iz slastnih plasti mascarpone kreme, "baby" piškotov prepojenih s kavo, in zdravega posipa z BAM kakavom v prahu. Tako bo tiramisu res polnega okusa, ki vaše brbončice popelje med italijanske sladice.
Za pripravo res klasičnega tiramisuja pomembno vlogo igrata dve sestavini:
Kava. Za namakanje prstov bo potrebno pripraviti res močno kuhano in vročo kavo, v katero bomo potopili piškote. Pomembno je, da je kava res zelo močna, saj skozi piškote do končne različice tiramisuja pride le malo kave. In če je ta res močnega okusa, bo v klasičnem tiramisuju res okušati kavo.
Mascarpone. Za pripravo tiramisuja predlagamo mascarpone, ki je bolj lahek kot kremni sir. Je zelo blagega okusa, super kremast, zato bo naši kremi v tiramisuju dodal popolno težo in gostoto.
Nekaj različic čaka tukaj:
Najprej skuhamo kavo. Kavo vlijemo v široko, plitvo skledo in dodamo dve žlici ruma. Premešamo, da se združita. Jajca ločimo na beljake in rumenjake. Beljake damo v skledo stoječega mešalnika z nastavkom za stepanje, rumenjake pa v ločeno skledo. Uporabili jih bomo pozneje.
Z nastavkom za stepanje stepemo beljake in jim počasi dodajamo 100 g sladkorja. Pri visoki hitrosti jih stepamo v trd sneg, približno 3 minute. Prenesemo v veliko skledo. Dodajmo rumenjake v posodo mešalnika s preostalim sladkorjem. Stepajte na visoki hitrosti z nastavkom za stepanje, dokler ne postane puhasto in bledo rumene barve, približno 3 minute.
Mascarpone, BAM vanilijeve paste in 2 žlici ruma dodamo k rumenjakovi zmesi in dobro premešamo. Z gumijasto lopatico dodamo polovico rumenjakove mešanice v beljake in nežno premešamo. Beljakom dodamo drugo polovico rumenjakove zmesi in stepamo do homogene mase. Pazimo, da ne premešamo preveč.
Piškote na hitro pomočimo v kavo z obeh strani (če jih bomo dlje namakali, bodo razpadli) in jih v enem sloju položite v želeno posodo. Izberemo pekač za tiramisu in pripravimo prvo plast s piškoti. Približno polovico maskarponejeve mešanice pogladimo po namočenih piškotih. Ponovimo še z eno plastjo namočenih piškotov. Na vrh položimo še drugo polovico mascarpone kreme. Poprašimo s kakavom v prahu. Pred serviranjem hladimo vsaj 4 ure ali čez noč!