
Sestavine:
- 30 g vode
- 60 g sladkorja
- 1 jajce
- 1 rumenjak
- 5 g želatine v prahu
- 420 g sladke smetane
- 170 g BAM temne čokolade
- 240 g sladke smetane
- 30 g sladkorja v prahu
- 1/2 čajne žličke BAM vanilijeve paste
Črni gozdiček je sladica v kozarcu, ki navduši s plastmi bogate čokoladne pene, sočnega višnjevega kompota in sveže stepene smetane.
Črni gozdiček ali Black Forest cake je čokoladni biskvit z bogatim češnjevim nadevom. Po enem od mnenj naj bi ime izhajalo iz posebnega likerja te regije, znanega kot Schwarzwälder Kirsch (wasser), ki se destilira iz češenj. To je sestavina, ki daje sladici značilen okus po češnjevih koščicah in vsebnost alkohola.
Nekateri viri trdijo, da je ime torte navdihnila tradicionalna noša žensk iz regije Schwarzwald z značilnim klobukom z velikimi rdečimi pomponi na vrhu, imenovanim Bollenhut.
V tem receptu pa bomo iz klasiščne oblike torte, sladico prestavili v kozarce in tako ponudili modernejšo različico.
BAM nasvet: Pazimo, da ne sladke smetane ne stepemo preveč. Zaključni element tega recepta je domača stepena smetana, ki pa jo zlahka preveč stepemo. Smetano stepamo le toliko časa, da se na njej oblikujejo srednje veliki vrhovi in stepena smetana ni več tekoča.
Še par idej za sladice v kozarcu: