Sestavine:
- 2 jajci
- 25 dag sladkorja v prahu
- 20 g moke
- 80 g 70% čokolade
- 70 g masla
Njegovo ime izhaja iz francoskega glagola souffler, kar po naše pomeni napihniti se in ravno to, da se med peko napihne in je posledično zelo rahel in zračen, je tisto, kar ljubitelji sufleja najbolj obožujejo. Klasika francoske kuhinje očara z mehko in penasto čokoladno sredico ter rahlo hrustljavostjo ob robovih. Slaščičarski mojstri ga upravičeno kujejo v zvezde, saj je priprava sufleja zelo delikatna in ga vsekakor ne štejemo med sladice, ki so lahke za pripravo. Vseeno pa priprava ni tako težka, da se je ne bi mogli lotiti sami.
Če ga pripravimo pravilno, bo zaradi nežne in penaste strukture lepo narastel in se dvignil nad rob modela. Ključno za uspešno pripravo čokoladnega sufleja je tudi to, da ga čimprej postrežemo. Najbolje bo, če ga serviramo kar takoj, ko ga vzamemo iz pečice, saj se bo kasneje, zaradi svoje puhaste strukture posedel.
Ob nakupu BAM izdelkov lahko uporabite kodo RECEPT, ki vam prinese 10% popust.
Sufle lahko pripravimo za katerokoli priložnost pa naj bo to valentinovo, materinski dan, rojstni dan ali pa obletnica poroke. Odlična priložnost za postrežbo je tudi takrat, ko dobimo na obisk goste, ki jih želimo očarati s svojimi slaščičarskimi veščinami.
Sufle je ena izmed tistih jedi, ki jih lahko pripravimo v sladki ali slani različici. Kuharski mojstri ga pripravljajo tako s temno, mlečno, kot tudi belo čokolado. Zelo zanimiv je tudi sufle z okusom maline, jagode, grenivke, limone … Najboljši mojstri pa pripravljajo tudi karamelni, kavni in sufle z okusom zelenega čaja. Za malo bolj drzen okus lahko dodamo tudi rum, kavni in malinov liker.
Najbolj klasičen in najbolj znan pa je definitivno sufle s temno čokolado. Najpogosteje ga postrežejo s kakšno rahlo kislo omako, npr. malinovo, odličen pa je tudi s kepico vaniljevega sladoleda. Med slanimi sufleji je najbolj znana slastna različica sufleja s sirom.
Ko pripravljamo sufle, moramo biti izredno pazljivi pri izbiri sestavin, če želimo, da bo popoln. Uporabiti moramo res kvalitetne sestavine, to velja za moko, maslo, jajca in seveda tudi čokolado. Najbolje bo, če ima čokolada med 45% in 65% kakavovih delcev. Za pripravo priporočamo BAM temno čokolado, ki je vrhunske kvalitete in ima okoli 55% kakavovih delcev.
Pripravite čokoladni souffle in mu dodajte BAM belo čokolado ali BAM namazi, pripravo pa si lahko poenostavite kar z BAM mešanico za souffle. Pripravite soufle po tem receptu.