BAM Čokolada

Dodatki za peko

Darila

BAM x FA13 Izdelki FIT Akademija

Izdelki v akciji

Namazi in prelivi

Čoko Kotiček

Predlogi iskanja

Kako izbrati pravo čokolado za peko?

  • Čas branja Čas branja: 6 minut
kako izbrati pravo cokolado za peko

Če želimo narediti dobro čokoladno sladico, moramo uporabiti okusno in kvalitetno čokolado.

Brez dobre čokolade ni dobre sladice. Ampak kako v množici čokolad izbrati tisto pravo, najboljšo?

Še nikoli nismo imeli na izbiro toliko čokolade kot jo imamo danes. Na voljo je več vrst čokolade kot kadarkoli prej. Izbiramo lahko med različnimi temnimi, mlečnimi in belimi čokoladami. Te pa imajo lahko dodane še druge okuse in dodatke. Na našem tržišču pa je vedno več tudi čokolad s poreklom.

Pestra ponudba čokolad nam daje možnost izbire, hkrati pa nas lahko tudi zmede. Kako naj vemo, katera čokolada je dovolj dobra in kvalitetna ter se hkrati ujema še z drugimi okusi v sladici? Ker je pomembno, da poznamo razlike med vrstami čokolade, smo v nadaljevanju napisali nekaj več o tem, da boste znali izbrati tisto pravo za vašo sladico. 

Kako nastane čokolada?

Čokolada se pridobiva iz kakavovih zrn, ki rastejo na drevesu imenovanem kakavovec. Zrna je potrebno pražiti in zmleti, da nastane pasta oziroma t.i. čokoladna masa, ki se jo lahko loči na kakavovo maslo in kakav v prahu. S kombiniranjem kakava v prahu, masla, sladkorja in drugih sestavin lahko dobimo različne vrste čokolad.

Bolj podroben postopek priprave čokolade najdete v našem članku "Pot od kakavovega semena do tablice temne čokolade".

Kaj pomeni “kakovostna in dobra čokolada”?

Na to vprašanje ni le enega odgovora. Resnica je, da ni najboljše čokolade oziroma je vsak odgovor na to vprašanje precej subjektiven. Najbolje je, da se pri izbiri prave čokolade zanesemo na svoj okus. Seveda obstajajo čokolade, kjer že ob prvem okušanju lahko ugotovimo, da ne pašejo med kakovostne. Bodisi so preveč sladke, popolnoma trde in prav nič kremaste, nekatere imajo lahko celo žarek priokus. Na splošno pa je izbira dobre čokolade stvar posameznikovega okusa. Kljub vsemu je smiselno, da pred nakupom preverimo tudi deklaracijo. Manj kakovostne čokolade imajo večkrat dodane velike količine sladkorja, majhen procent kakava ter ne vsebuje kakavovega masla, ampak druge rastlinske maščobe.

Brez dobre čokolade ni dobre sladice. Ampak kako v množici čokolad izbrati tisto pravo, najboljšo?

Veliko vlogo pri izbiri “kakovostne čokolade” odigra tudi cena. Dejstvo je, da čokolada ni poceni in glede na napovedi, se bo v prihodnje še dodatno podražila. Zato je navadno “najboljša” tista, ki je dobrega okusa in ima ceno, ki je prijazna naši denarnici.

Na voljo so tudi čokolade blagovnih znamk za katere se na splošno meni, da so visoke kakovosti. Med njimi je tudi belgijska čokolada Callebaut, ki jo v naši spletni trgovini najdeš pod pod blagovno znamko BAM by Mojačokolada.si. Poleg tega, da je vrhunske kvalitete in odličnega okusa, je tudi njena cena povsem dostopna.

Kako pa vemo, da je čokolada res dobrega okusa?

Malo smešno vprašanje, ampak si ga zastavlja veliko ljudi. Katera čokolada je nam dobra, bomo vedeli tako, da preizkusimo čim več različnih čokolad. Če pa želimo čokolado preizkušati kot profesionalci, pa jo moramo najprej pobližje pogledati. Želimo namreč, da ima naša čokolada lep sijaj in je brez madežev. Če je čokolada motna ali siva lahko pomeni, da je stara ali pa da je bila izpostavljena večjim temperaturnim razlikam. Nato moramo čokolado prelomiti. Če se ob prelomu upogne ali razdrobi pomeni, da ni kakovostna oziroma je stara.

Dobra čokolada bo imela močen vonj po čokoladi. S prsti podrgnemo po površini čokolade, tako da jo malo ogrejemo, nato pa povonjamo. Če ne diši po čokoladi oziroma ima vonj bolj po vaniliji in drugi dodatkih, potem vemo, da tudi okus ne bo najbolj čokoladen.

Na koncu sledi še okušanje. Pozorni moramo biti predvsem na to, kako se stopi v ustih. Je žvečljiva, gladka ali pusti v ustih voskast občutek? Na splošno se daje prednost gladkemu in žametnemu okusu. Pozorni moramo biti tudi na različne okuse čokolade. Ali okusimo vse naenkrat ali jih okušamo postopoma? Predvsem pa je pomembno, da zaupamo svojim brbončicam. Izbira čokolade je zelo osebna, zato vedno izberimo tako, ki bi jo pojedli z največjim veseljem.

Temna čokolada

Temna čokolada se od drugih vrst čokolade razlikuje po tem, da ima višji odstotek kakava ter da vsebuje zelo malo oziroma nič mleka. Vsebuje najmanj 35% kakavovih delov. Navadno je sladkana, vendar se na trgu najdejo tudi nesladkane, ki imajo izredno visok odstotek kakava ter izrazit grenek ali rahlo kisel okus. Večkrat se nesladkana čokolada označi tudi kot “čokolada za peko” oziroma “čokolada za kuhanje”. Pogosto velja, da več kot ima temna čokolada kakavovih delov in manj kot ima sladkorja, bolj je žlahtna in kvalitetna.

Temna čokolada je pogosto označena tudi kot bolj zdrava alternativa mlečni in beli čokoladi. Čokolade, ki imajo 70-85% delež kakava so odličen vir antioksidantov, zato jih označujejo tudi kot super živilo. Kot pozitivne učinke temne čokolade navajajo, da zmanjšuje stres, uravnava holesterol, povečuje možganske funkcije ter zmanjšuje tveganje za nastanek srčnih bolezni.

Kljub temu, da ima temna čokolada veliko pozitivnih učinkov pa z uživanjem ne smemo pretiravati in jo uživati v neomejenih količinah. Košček ali dva na dan sta več kot dovolj. 

Mlečna čokolada

Mlečna čokolada je med najbolj priljubljenimi in najbolj prodajanimi čokoladami na svetu. Tako mlečna kot temna čokolada vsebujeta t.i. čokoladno maso, kakavovo maslo in sladkor, s tem da mlečna čokolada vsebuje še mleko v prahu ali kondenzirano mleko, ki ji da kremast okus in teksturo ter svetlejšo barvo. Na splošno je okus mlečne čokolade veliko lažji in slajši v primerjavi s temno čokolado, tekstura pa je veliko mehkejša. Praviloma ima manjšo vsebnost kakava kot temna. Vsebuje najmanj 20% kakavovih delov, bolj kvalitetne pa tudi do 35% kakavovih delov.

Bela čokolada

Bela čokolada je narejena iz večje količine kakavovega masla, sladkorja, mlečnih izdelkov (kakav v prahu, kondenzirano mleko) in pogosto vsebuje tudi vanilijo. Ne vsebuje kakavove mase in zato posledično ni rjave barve. Nekatere cenejše bele čokoladne lahko vsebujejo tudi dodatna polnila ali dodatke. Kvalitetnejše bele čokolade navadno vsebujejo samo osnovne sestavine, so brez dodatkov in imajo prijeten kremno sladek okus. Tako kot pri mlečni in temni čokoladi ima lahko kakovost čokolade velik vpliv na končni okus sladice.

Čokolada za kuhanje

Ponavadi ji rečemo kar jedilna čokolada in ima višji delež kakava ter manj sladkorja, zato ima bolj grenak okus in navadno ni namenjena samostojnemu uživanju, temveč je primerna za peko ter kuhanje. To čokolado lahko uporabimo za skoraj vse sladice. Dobro se bo obnesla pri peki biskvitov, kolačev in brownijev, z njo lahko naredimo okusne kreme za torte, cupcakese ter rezine, lahko pa jo uporabimo tudi za oblive, čeprav bo v ta namen boljša čokoladna kuvertura.

Čokoladna kuvertura

Čokoladna kuvertura vsebuje enake osnovne sestavine kot druge čokolade, to so čokoladna masa, sladkor in kakavovo maslo ter dodatke kot sta vanilija in mleko v prahu. Razlika v primerjavi z navadnimi čokoladami je ta, da vsebuje večji delež kakavovega masla, zato se čokoladna kuvertura lepše, hitreje in bolj gladko raztopi. Ko pa se strdi, je stabilnejša. Uporablja se predvsem za temperiranje, izdelovanje čokoladnih bonbonov, za različne prelive in oblive. Navadno ta čokolada zaradi drugačnega razmerja med sestavinami ni najboljša izbira za pripravo ganachev in moussov, sicer odvisno od recepta, ampak bo končni rezultat veliko boljši, če v ta namen uporabimo "klasično čokolado" oziroma čokolado, ki je namenjena za peko in kuho.

Najljubša spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slaščičarski mojster

Postani slaščičarski mojster

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Odkrij ekskluzivne recepte in strokovne nasvete z našo brezplačno čoko e-revijo.
Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno