Sestavine:
za carski praženec:
- 4 velika jajca, ločena na rumenjake in beljake
- ščep soli
- 2 žlici sladkorja
- 200 ml mleka
- 1 čajna žlička BAM vanilijeve paste
- 125 g moke
- 2 žlici rozin namočenih v rumu (ni obvezno)
Carski praženec ali šmorn je hitro pripravljena in enostavna jed, ki jo lahko postrežemo tako za zajtrk ali večerjo kot tudi za kosilo. Carski praženec se odlično ujame z BAM namazi, malinovim prelivom ali pa ga postrežemo le z žlico sladkorja v prahu. Gre za sladico iz žvrkljanega testa, orignialno se v recept dodajo tudi rozine. Carski praženec je poznan tudi kot "cesarski nered", lahko bi mu rekli tudi puhasta in lahka velikanska palačinka, ki se po peki natrga na majhne koščke. Pripravimo ga lahko na dva načina: v ponvi ali ga spečemo v pečici. Mi smo pripravili recept za šmorn pripravljen v pečici, saj bo tako še bolj puhast, sama priprava pa nam ne bo vzela več dodatnega časa.
Zgodb o tem, kako je carski praženec ali tudi šmorn nastal, ima več različic. Ena izmed zgodb temelji na potovanju po Alpah. Ko sta Frančišek Jožef in njegova žena potovala po Alpah, bi se naj ustavila pri nekem kmetu na kosilu. Kmet je bil tako živčen, da je vrgel v ponev vse najboljše sestavine, ki jih je imel in z njimi naredil okusno debelo palačinko.
Ob nakupu BAM izdelkov lahko uporabite kodo RECEPT, ki vam prinese 10 % popust na celotni nakup.
A je zaradi živčnosti in tresočih rok, za kar je bil kriv častni obisk, palačinko raztrgal na majhne koščke. V upanju, da bo prikril nered, je vse skupaj nato zalil s slivovo marmelado.
Carski praženec lahko ponudite s puhastimi ameriškimi palačnikami ali jogurtovimi miškami ali pa ga pripravite še na drugačen način. Nekaj idej čaka spodaj: