Carski praženec z jabolki
Čas priprave:
45 min
Težavnost:
2
Št. sestavin:
11
|
|
Carski praženec z jabolki je tradicionalna avstrijska sladica. Njegova podoba spominja na narezane palačinke, katere posujemo s sladkorjem v prahu ali nam ljubimi prelivi. Pripravimo ga iz testa, ki ga običajno naredimo iz moke, jajca, sladkorja in mleka. Carski praženec običajno pripravimo maslu in ga pečemo toliko časa, da iz mase ne dobimo goste in puhaste debelejše palačinke. Palačinko nato raztrgamo na majhne koščke in običajno postrežemo s sadnim kompotom ali marmelado.
Carski praženec z jabolki je bolj sočna različica tradicionalne recepture. Jabolka pogosto vmešmo kar v testo, jabolka lahko za dodaten okus začinimo s cimetom in sladkorjem.
1. Kako pripravimo carski praženec (šmorn) z jabolki?
Če želite pripraviti carski praženec z jabolki, moramo najprej olupiti in narezati jabolka. Olupljena in narezana jabolka nato popečemo v ponvi z maslom, sladkorjem in cimetom, dokler se ne zmehčajo in karamelizirajo.
Nato pripravimo še testo za palačinke in ga spečemo v ločeni ponvi, dokler se ne oblikuje v debelo palačinko. Ko je le-ta pripravljena, jo z lopatko raztrgamo na majhne koščke in vmešamo še kuhana jabolka. Carski praženec z jabolki postrežemo še topel, posujemo pa ga lahko s sladkorjem v prahu in mu po želji dodamo še s sadni kompot ali marmelado.
Carski praženec lahko pripravimo še na več drugih načinov. Pripravili smo nekaj idej: