Kako je nastala Sacher torta?
Izumil jo je Franz Sacher leta 1832, ko je bil star komaj 16 let. Zgodba o nastanku Sacherjeve torte je zelo zanimiva. Franza Sacherja so prosili, naj pripravi posebno sladico za avstrijskega princa Metternicha. Takrat je bil šele vajenec, vendar se je spoprijel z izzivom in pripravil recept, ki je pozneje postal ena izmed najbolj priljubljenih tort.Originalni recept za Sacherjevo torto je strogo varovana skrivnost, ki jo hrani hotel Sacher na Dunaju v Avstriji. Hotel, ki ga je leta 1876 ustanovil sin Franza Sacherja, Eduard, je znan po Sacherjevi torti. Torto še vedno izdelujejo po izvirnem receptu in je postala ena najbolj znanih, priljubljenih hotelskih ponudb.
Iz česa je sestavljena
Sacher torta je sestavljena iz dveh plasti gostega, ne preveč sladkega čokoladnega biskvita, na sredini je tanek sloj marelične marmelade, na vrhu pa bogata čokoladna glazura. Tradicionalno se postreže z nesladkano stepeno smetano ob strani.
Značilni videz Sacher torte
Sacher torta je značilnega videza, saj vrh in stranice torte prekriva gladka čokoladna glazura. Pogosto je okrašena z besedo "Sacher", napisano s čokolado na vrhu. Kombinacija vlažne čokoladne torte, pikantne marelične marmelade in bogate čokoladne glazure ustvarja okusen in harmoničen profil okusa.
Marelično marmelado lahko naredimo tudi sami
Priprava domače marelične marmelade je čudovit način ohranjanja okusov svežih marelic. Potrebujemo le slab kilogram svežih marelic, dve skodelici kristalnega sladkorja, dve žlici limoninega soka in ½ čajne žličke limonine lupine. Opranim marelicam odstranimo liste in peclje, jih razrežemo na pol ter odstranimo koščico. Olupimo jih po želji, nič ne bo narobe, če jih pustimo kar s kožo.
V velikem loncu zmešamo nasekljane marelice, sladkor, limonin sok in limonino lupinico. Dobro premešamo, da se marelice obložijo s sladkorjem, nato pa mešanico pustimo stati približno eno uro, da marelice sprostijo sokove. Lonec postavimo na srednjo temperaturo in mešanico zavremo, pri tem pa pogosto mešamo, da se vsebina ne bi zažgala. Ko mešanica zavre, zmanjšamo temperaturo in jo pustimo vreti približno 30-40 minut. Občasno premešamo, marmelada pa se bo med kuhanjem primerno zgostila.
Medtem ko se marmelada kuha, pripravimo kozarce za vlaganje in pokrovčke, tako da jih steriliziramo v vreli vodi. Če želimo preveriti, ali je marmelada pripravljena, damo majhno žlico mešanice na ohlajen krožnik. Počakamo, da se za trenutek ohladi, nato pa jo nežno potisnemo s prstom. Če se zmečka in obdrži svojo obliko, je dosegla želeno konsistenco. Če je še vedno tekoča, nadaljujemo s kuhanjem še nekaj minut, nato jo ponovno preizkusimo.
Ko je marmelada pripravljena, odstavimo lonec z ognja in vročo marmelado previdno prelijemo v sterilizirane kozarce, pri čemer na vrhu pustimo približno malo prostora. Robove kozarcev obrišemo s čisto, vlažno krpo, da odstranimo morebitne ostanke. Na kozarce namestitmo pokrovčke in zategnemo obročke.
Kozarce damo v vrelo vodno kopel za približno deset minut. S tem zagotovimo pravilno tesnjenje. Prepričamo se, da je nivo vode vsaj 2-3 cm nad vrhom kozarcev. Po nekaj minutah kozarce odstavimo iz vodne kopeli in pustimo, da se popolnoma ohladijo. S pritiskom na sredino pokrova preverimo, ali so kozarci dobro zaprti. Če je čvrst in se ne premika, je kozarec pravilno zaprt. Nezatesnjene kozarce je treba shraniti v hladilniku in porabiti v nekaj tednih.
Voilà – domača marelična marmelada je končana in pripravljena za uživanje! V hladnem in temnem prostoru jo lahko hranimo do enega leta. Namažemo jo lahko na toast, uporabimo kot nadev za pecivo ali pa jo vkomponiramo v recept za najbolj sočno Sacher tortico!
Simbol avstrijske kuhinje
Danes Sacher torto uživajo ljudje po vsem svetu in je postala simbol avstrijske kuhinje. Pogosto jo najdemo v kavarnah, pekarnah in odličnih gostinskih lokalih. Veliko ljudi poskuša torto poustvariti tudi doma z uporabo različnih receptov in tehnik.Ne glede na to, ali imate priložnost poskusiti originalno Sacher torto v hotelu Sacher na Dunaju ali pa uživati v različici, ki jo pripravljajo drugje, je to poslastica, ki jo morajo ljubitelji čokolade vsekakor doživeti.
Recept za najboljšo Sacher torto
Sacher torta ima osnoven klasičen recept, ki pa ga vedno lahko nadgradimo. Karim iz Masterchefa pa je tekmovalcem na izločitvenem boju zadal pravi slaščičarski izziv. Sacher torta po Masterchef receptu je dobila popoln preobrat in precej višji nivo izdelave. Recept za Masterchef Sacher torto z ganašem iz temnega piva in mascarponejevo kremo z vanilijo si preberi tukaj.
Nadgradimo klasično verzijo
Lahko pa smo tudi inovativni in jo pripravimo malce drugače. Namesto marelične marmelade lahko uporabimo BAM višnjev preliv, BAM malinin preliv ali pa jo celo naredimo v tropski verziji z BAM pasijonkinim prelivom oziroma BAM mangovim prelivom!
Idej za predrugačenje te klasične sladice z dolgoletno tradicijo, je malo morje. Okrasimo jo lahko tudi s koščki BAM bele čokolade in svežim sadjem. Še bolj sočna bo, če na krožnik dodamo stepeno smetano, ki bo obogatila čokoladno-sadni okus. Smetane ne potrebujemo dodatno sladkati, saj so že sami okusi v torti dovolj sladki.
Podobne sladice
Obstaja več tort, ki so po svoji čokoladni dobroti in večplastni sestavi podobne Sacherjevi torti.
Tukaj je nekaj bolj znanih primerov:
Schwarzwaldska torta:
Ta nemška torta je znana tudi kot Schwarzwälder Kirschtorte in vsebuje plasti čokoladnega biskvita, stepene smetane in češenj. Na vrhu je pogosto okrašena s čokoladnimi ostružki in češnjami.
Mississippi Mud Cake:
Bogata ameriška torta goste teksture. Torto prekriva plast mini sladkornih penic in dekadentna čokoladna glazura. Ime je dobila zaradi podobnosti z debelimi, blatnimi bregovi reke Mississippi.
Čokoladna torta s čokoladnim ganašem:
Ganaš je razkošna mešanica čokolade in smetane. Torta s čokoladnim ganašem je običajno sestavljena iz več plasti čokoladne torte, ki je napolnjena in prekrita z gladkim, žametnim ganašem. Okrasimo jo lahko s čokoladnimi okraski ali z BAM mini modro-belimi sladkornimi penicami.
Čokoladna torta s kremo:
Ta torta je neverjetno vlažna in gosta ter ima kremasto strukturo. Pogosto vsebuje plasti bogate čokoladne torte, med katerimi je debela plast čokoladne glazure: sanje vsakega čokoholika!
Hudičeva torta:
Čokoladno pecivo je vlažno in nežno čokoladno pecivo, ki je znano po svojem bogatem okusu. Običajno je obložena s čokoladno glazuro ali ganachejem in jo lahko uživamo kot klasično torto ali kot kolaček.
Opisane torte so podobne Sacherjevi torti, saj so večplastne, glavna sestavina pa je čokolada. Vendar pa ima vsaka od njih svoje značilnosti ter ljubiteljem čokolade ponuja različna doživetja.
Sacher torti je podobna tudi BAM čokoladna torta, z okusom čokolade in dodatki lešnikov, ki jo obožujejo tako otroci kot odrasli.
BAM čokoladna torta je odlična izbira za vse priložnosti, še posebej takrat, ko za peko nimamo veliko časa!