Sestavine:
- 3 zrele pretlačene banane
- 115 g medu
- 55 g kokosovega olja
- 2 jajci
- 1 žlička BAM vanilijeve paste
- 150 g polnozrnate moke
- 1 žlička sode bikarbone
- 1/4 žličke soli
- 1/2 žličke mletega cimeta
- 75 g sesekljanih orehov (ni obvezno)
Zdrav bananin kruh se običajno nanaša na različico klasičnega pečenega priboljška, ki je narejen iz zdravih in hranljivih sestavin ter vsebuje manj kalorij in nezdravih maščob kot tradicionalni bananin kruh. Tukaj je nekaj skupnih značilnosti zdravega bananinega kruha:
Bananin kruh je priljubljena sladica, ki jo uživajo številni ljudje po vsem svetu. Vendar pa lahko tradicionalni recepti za bananin kruh vsebujejo veliko sladkorja in maščob, zaradi česar je lahko klasičen bananin kruh manj zdrava izbira. A, če vam je vseen všeč takšna različica, smo pripravili par idej, s katerimi lahko pripravite bananin kruh:
Pečico segrejte na 180 °C. S kokosovim oljem ali sprejem za kuhanje namažemo 23 x 13 cm pekač za peko kruha ali štruc. V veliki skledi zmešamo pretlačene banane, med, stopljeno kokosovo olje, jajca in BAM vanilijevo pasto, dokler se vse sestavine dobro ne povežejo.
V ločeni skledi zmešamo polnozrnato moko, sodo bikarbono, sol in cimet. Suhe sestavine dodamo k mokrim in mešamo, dokler se ne povežejo. Če bomo dodali orehe, jih zdaj vmešamo v testo. Testo vlijemo v pripravljen pekač in z lopatko zgladimo vrh.
Pečemo med 45 do 50 minut ali dokler zobotrebec, ki ga vstavimo v sredino, ne pride ven čist in brez drobtin. Kruh naj se v pekaču hladi še 10 minut, nato ga prestavimo na rešetko, da se popolnoma ohladi.