BAM Čokolada

Dodatki za peko

Darila

BAM x FA12 Izdelki FIT Akademija

Izdelki v akciji

Namazi in prelivi

Čoko Kotiček

Predlogi iskanja

Veganske rum kroglice brez glutena

  • (1)
  • Čas priprave: 1 ura
  • Težavnost:
  • Št. sestavin: 10
veganske rum kroglice brez glutena

Ste tudi vi med tistimi, ki se jim ob pogledu na rum kroglice zasvetijo oči? Bi si jih privoščili pogosteje, pa se ne želite pregrešiti? Predstavljamo vam recept za veganske rum kroglice, ki jih boste lahko pojedli brez vsake slabe vesti.

Rum in ostale kroglice …

Rum kroglice so priljubljene povsod po svetu, še posebej pa v angleško govorečih delih sveta – v Angliji, Avstraliji, Kanadi in Združenih državah Amerike. Sladkosnedci jih obožujejo tudi v Nemčiji, Avstriji in Sloveniji ter na Madžarskem, Češkem in Danskem. Tam so leta 2017 izdelali tudi največjo rum kroglico na svetu, ki je tehtala kar 31 kilogramov! Ker so rum kroglice priljubljene širom po svetu, seveda obstaja tudi mnogo različnih receptov zanje. Vsak recept običajno vključuje rum in čokolado, ostale sestavine pa se razlikujejo od države do države. 

Po izgledu so zelo podobne brazilskim brigadirkam, ki pa so za razliko od rum kroglic pripravljene iz sladkanega kondenziranega mleka, kakava v prahu in masla, na koncu pa jih tako kot rum kroglice povaljajo še v čokoladnih mrvicah. Prav tako v čokoladnih mrvicah svojo različico kroglic povaljajo tudi Švedi, ki jim pravijo chokladboll ali po naše – čokoladne kroglice. Pripravljajo jih iz ovsene moke, kakava, sladkorja, masla in vanilijevega sladkorja. Izraelci pa svoje kroglice, ki jih imenujejo kadorei shokolad, pripravljajo iz kakava, sladkorja, mleka in piškotov. Za piko na i jih povaljajo še v pisanih mrvicah ali kokosovih lističih.

Malo drugačna alternativa

Tradicionalne rum kroglice običajno vsebujejo koščke piškotov, kakav v prahu, maslo, kokosovo moko in seveda rum. Mi pa smo recept nekoliko priredili, da je primeren tudi za tiste, ki se izogibajo živilom živalskega izvora in glutenu – namesto piškotov smo tako uporabili orehe in mandlje. Naše rum kroglice tako ne bodo tako sladke kot ste jih morda vajeni, a imajo vseeno prijetno bogat čokoladni okus z rahlim pridihom po rumu. Previdno pa pri izboru temne čokolade – večina pravih temnih čokolad sicer ne vsebuje mleka, a bodite za vsak slučaj vseeno pozorni na sestavine.

 

Pripomočki:

  • blender
  • manjša in večja kozica za vodno kopel
  

Pripravljene kroglice lahko hranite v hladilniku do 1 tedna, v zamrzovalniku pa tudi do 3 mesecev.

Najljubša spletna spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.

Veganske rum kroglice brez glutena

  • Čas priprave: 1 ura
  • Težavnost:
  • Št. sestavin: 10

Sestavine:

  • kokosovi lističi ali cimet

Navodila za uporabo:

1. Korak Orehe in mandlje zmeljite v blenderju, da dobite čisto drobne koščke.
2. Korak Dodajte še nekaj kapljic rumovega ekstrakta, kakav v prahu in vanilijev sladkor ter mešajte tako dolgo, da se sestavine popolnoma prepojijo med sabo.
3. Korak Nad vodno kopeljo stopite temno čokolado, vegansko kokosovo maslo in javorjev sirup ter mešajte, da zmes postane popolnoma gladka.
4. Korak Ko se čokoladna zmes nekoliko ohladi, jo zmešajte s preostalimi sestavinami, da postane gosta.
5. Korak Z rokami jo oblikujte v približno 20 kroglic (če je zmes preveč lepljiva, jo pred začetkom oblikovanja postavite v hladilnik še za dodatnih 20 minut).
6. Korak Pred serviranjem jih postavite v hladilnik za 3 ure, da se dobro ohladijo.
1. Korak Rum kroglice lahko popestrite tako, da jih povaljate v kokosovih lističih, cimetu ali kakavu v prahu – eksperimentirajte, kakor vam srce poželi!
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Postani slaščičarski mojster

Postani slaščičarski mojster

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Odkrij ekskluzivne recepte in strokovne nasvete z našo brezplačno čoko e-revijo.
Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno