Sestavine:
- 200 g orehov
- 300 g mandljev
- 40 g veganskega kakava v prahu
- 80 g BAM temne čokolade
- 1 čajna žlička BAM vanilijeve paste
- 20 ml javorjevega sirupa
- 40 g veganskega kokosovega masla
- rumov ekstrakt
- kokosovi lističi ali cimet
Ste tudi vi med tistimi, ki se jim ob pogledu na rum kroglice zasvetijo oči? Bi si jih privoščili pogosteje, pa se ne želite pregrešiti? Predstavljamo vam recept za veganske rum kroglice, ki jih boste lahko pojedli brez vsake slabe vesti.
Rum kroglice so priljubljene povsod po svetu, še posebej pa v angleško govorečih delih sveta – v Angliji, Avstraliji, Kanadi in Združenih državah Amerike. Sladkosnedci jih obožujejo tudi v Nemčiji, Avstriji in Sloveniji ter na Madžarskem, Češkem in Danskem. Tam so leta 2017 izdelali tudi največjo rum kroglico na svetu, ki je tehtala kar 31 kilogramov! Ker so rum kroglice priljubljene širom po svetu, seveda obstaja tudi mnogo različnih receptov zanje. Vsak recept običajno vključuje rum in čokolado, ostale sestavine pa se razlikujejo od države do države.
Po izgledu so zelo podobne brazilskim brigadirkam, ki pa so za razliko od rum kroglic pripravljene iz sladkanega kondenziranega mleka, kakava v prahu in masla, na koncu pa jih tako kot rum kroglice povaljajo še v čokoladnih mrvicah. Prav tako v čokoladnih mrvicah svojo različico kroglic povaljajo tudi Švedi, ki jim pravijo chokladboll ali po naše – čokoladne kroglice. Pripravljajo jih iz ovsene moke, kakava, sladkorja, masla in vanilijevega sladkorja. Izraelci pa svoje kroglice, ki jih imenujejo kadorei shokolad, pripravljajo iz kakava, sladkorja, mleka in piškotov. Za piko na i jih povaljajo še v pisanih mrvicah ali kokosovih lističih.
Tradicionalne rum kroglice običajno vsebujejo koščke piškotov, kakav v prahu, maslo, kokosovo moko in seveda rum. Mi pa smo recept nekoliko priredili, da je primeren tudi za tiste, ki se izogibajo živilom živalskega izvora in glutenu – namesto piškotov smo tako uporabili orehe in mandlje. Naše rum kroglice tako ne bodo tako sladke kot ste jih morda vajeni, a imajo vseeno prijetno bogat čokoladni okus z rahlim pridihom po rumu. Previdno pa pri izboru temne čokolade – večina pravih temnih čokolad sicer ne vsebuje mleka, a bodite za vsak slučaj vseeno pozorni na sestavine.
Pripomočki:
Pripravljene kroglice lahko hranite v hladilniku do 1 tedna, v zamrzovalniku pa tudi do 3 mesecev.