Sestavine:
- 470 ml sladke smetane
- 115 g sladkorja
- 1 vanilijev strok ali BAM vanilijeva pasta
- 400 g svežih jagod ali BAM preliv jagoda
- sladkor v prahu (dekoracija)
- stepena smetana (dekoracija)
Vanilijeva krema z jagodami je klasična sladica, ki navduši tako z okusom kot z enostavno pripravo. Je odlična sladica za vsako priložnost, naj bo to posebna večerja za Valentinovo ali preprost družinski obrok.
Kot pri vsaki sladici je tudi pri tej pomembno to, da za pripravo sladic uporabimo visokokakovostne sestavine. Vanilijeva krema mora biti narejena iz pravih vanilijevih zrn, jagode pa morajo biti zrele in sladke. Če lahko najdete sveže, lokalne jagode, bodo imele še boljši okus.
Za pripravo vanilijeve kreme potrebujemo sladko smetano za stepanje, sladkor in vanilijeva zrna, ki jih izdolbemo iz vanilijevih strokov. Smetano segrevamo toliko časa, da ta postane vroča, vendar ne vre. Takrat jo odstranimo z ognja ter dodamo sladkor in vanilijeva zrna. Mešamo, dokler se sladkor ne raztopi, nato pa pustimo, da se zmes ohladi. Ko se ohladi, iz smetane odcedimo vanilijeva zrna in jo ohladimo v hladilniku.
Pri pripravi vanilijeve kreme lahko tudi malo "pogoljufamo" in si pomagamo z BAM mešanico za vanilijevo kremo.
Za pripravo sladice potrebujemo sveže jagode. Jagode olupite in narežite, nato pa jih zložite v kozarec ali skledo. Nato na jagode naložite ohlajeno vanilijevo kremo. Po želji lahko dodamo tudi nekaj stepene smetane. Če nimamo svežih jagod, lahko uporabimo tudi jagodni pire.
Vanilijevo kremo z jagodami je najbolje postreči hladno in jo lahko okrasite s posipom sladkorja v prahu ali vejico mete.
Vanilijeva krema z jagodami je poleg tega, da je okusna sladica, tudi zdrava izbira. Jagode so odličen vir vitamina C in drugih antioksidantov, ki lahko pomagajo okrepiti vaš imunski sistem.
Smetana je tudi dober vir kalcija, ki pa je pomemben za zdrave kosti.
Ta recept lahko prilagodimo tudi tako, da mu dodamo drugo sadje, kot so borovnice ali maline, ali celo čokoladne rezine na vrhu.
Jagode pa lahko uporabimo tudi v drugih sladicah. Nekaj idej najdete tukaj:
V srednje velikem loncu segrejemo smetano na srednji temperaturi, dokler ni vroča, vendar ne zavre. Posodo odstavimo z ognja ter dodamo sladkor in semena vanilijevega stroka. Mešamo, dokler se sladkor popolnoma ne raztopi.
Počakamo, da se mešanica ohladi, nato pa vanilijev strok odcedimo. Smetano pokrijemo in jo vsaj 2 uri hladimo v hladilniku. Sladico sestavimo tako, da v kozarec ali skledo naložimo narezane jagode. Na jagode naložimo ohlajeno vanilijevo kremo.
Po želji jih okrasimo s kančkom stepene smetane in posujemo s sladkorjem v prahu.
OPOMBA: Ta recept lahko prilagodimo tudi tako, da mu dodamo (še) drugo sadje, kot so borovnice ali maline.