Sestavine:
- 25 g BAM jagodne čokolade
- 10 g mleka
- 60 g sladke smetane za stepanje
- 1⁄2 lističa želatine
- 25 g BAM bele čokolade
- 10 g mleka
- 60 g sladke smetane za stepanje
- 1⁄2 lističa želatine
- 90 g BAM preliva jagoda
- 2⁄3 lističa želatine
Kaj so kremne lučke? Puhasta krema, ki je ujeta v hrustljav sloj čokolade, v sredini pa skriva polnilo in stoji na palčki – tako kot sladoled. Lučke lahko zaužijemo na pol zamrznjene ali zgolj dobro ohlajene iz hladilnika, ne marajo pa biti predolgo na sobni temperaturi. Sestavljene so iz belega in jagodnega čokoladnega moussa, mehkega jagodnega polnila in obliva iz jagodne čokolade, ki ima nežno aromo jagod.
Recept za kremne lučke z belo čokolado in jagodami je del tretje BAM knjige receptov: Moderne sladice.
Sestavine recepta zadostujejo za 8 kremnih lučk, za pripravo pa potrebujemo dva silikonska modela za mini lučke (8 x 37 ml).
Ob kremne jagodne lučke z belo čokolado pa lahko postavimo še:
Želatino 5 minut namakamo v hladni vodi. Jagodni preliv segrejemo in v njem raztopimo ožeto želatino. Ohladimo.
Želatino 5 minut namakamo v hladni vodi. Sladko smetano stepemo do mehkih vrhov. Čokolado z mlekom stopimo in v njej raztopimo ožeto želatino. Mlačni čokoladi z lopatko v dveh korakih primešamo stepeno smetano.
Kremo prelijemo v dresirno vrečko in kalupe napolnimo do polovice. S paletnim nožem kremo potegnemo do vrha modela.
V sredino kalupov razdelimo jagodno polnilo in zamrznemo za 5 minut.
Želatino 5 minut namakamo v hladni vodi. Sladko smetano stepemo do mehkih vrhov. Čokolado z mlekom stopimo in v njej raztopimo ožeto želatino. Mlačni čokoladi z lopatko v dveh korakih primešamo stepeno smetano.
Kremo prelijemo v dresirno vrečko. V kalupe vstavimo lesene palčke za lučke in kalupe od roba proti sredini napolnimo s kremo. Z modelom potolčemo ob pult, da se krema lepo razporedi in površino poravnamo s paletnim nožem.
Zamrznemo za vsaj 6 ur.
Kakavovo maslo dodamo k čokoladi in jo stopimo.
Obliv precedimo v manjši, ožji lonček. Ko je obliv ohlajen na 38–40 °C, zamrznjene lučke previdno vzamemo iz modelov in jih potopimo v čokoladni obliv. Počakamo, da odvečna čokolada steče, jih posipamo z liofiliziranimi jagodami in odlagamo na pladenj, obložen s papirjem za peko.
Lučke hranimo v hladilniku.