Sestavine:
- 300 g sliv
- 140 g stopljenega masla
- 150 g rjavega sladkorja
- 1 žlička BAM vanilijeve paste
- 1/2 žličke cimeta
- 5 jajc
- 240 g moke
- 2 žlički sode bikarbone
- 1/2 žličke soli sladkor v prahu (po potrebi za posip po piti)
Ena najljubših nemških sladic, Zwetschgenkuchen, je zelo priljubljena tudi v sosednji Avstriji in Švici. Slivova pita izvira iz švabskega mesta Augsburg in velja za pristno bavarsko kulinarično specialiteto. Strežejo jo tudi med Oktoberfestom.
Slivova pira je posejana s svežimi slivami in je kot takšna lahka, sočna in bo odličen spremljevalec močne kave, desertnih vin ali nekaterih nemških vrst piva. Mnogi jo imajo za poletno sladico, saj sezona sliv traja od maja do oktobra.
Sestavine, ki jih bomo uporabili za pripravo slivove pite:
Slivova pita se dobro razume tudi z jabolčno pito ali ocvrtimi jabolčnimi obročki.
Pečico segrejemo na 180°C. Namastimo pekač za pito s premerom 25 cm. Slive operemo in razpolovimo, odstranimo peščišča in narežemo na kolesca. Stopljeno maslo, sladkor, BAM vanilijevo pasto in cimet penasto stepemo, da zmes postane kremasta. Med nenehnim stepanjem postopoma dodajamo jajca in stepamo, da postanejo zračna.
Moko presejemo, zmešamo s sodo bikarbono in soljo ter jo ročno, z lopatko ali leseno žlico, postopoma vmešamo v maso. Testo prelijemo v pekač za pite. Pogladimo z lopatko ali hrbtno stranjo žlice in rezine sliv razporedimo po vrhu v koncentričnem vzorcu, začnemo na sredini in se pomaknemo proti obodu.
Pečemo 50 minut. Odstranimo pito iz pečice in pustimo, da se nekaj minut ohladi, preden jo vzamemo pekača. Slivovo pito potresemo s sladkorjem v prahu (po želji).