Sestavine:
- 4 srednja velika jabolka
- 2 žlici trsnega sladkorja
- 2 žlici ruma
- 1 žlica limoninega soka
- 120 g moke + dodatno dve še žlici moke
- 1/2 žličke pecilnega praška
- 1/2 žličke cimeta
- ščepec soli
- 140 ml pšeničnega piva
- 2 jajci
- rastlinsko olje
Jabolčni ocvrtki so znani kot Apfelküchle ali Apfelbeignets, so ena najbolj priljubljenih slaščic v Nemčiji, zlasti jeseni in med Oktoberfestom.
A, da bodo jabolčni ocvrtki res uspeli, se je potrebno držati treh pravil:
Namakanje obročev v pivo in ločeno stepanje beljakov lahko nadomestite s penečim ameriškim jabolčnikom (cider).
Še nekaj nasvetov o sestavinah. Izberite mokasta jabolka za kuhanje, kot je gala.
Da jabolčne kolobarje prepojite z okusom in preprečite, da bi oksidirali, medtem ko pripravljate testo, jih namočite v limono, sladkor in rum. Rum je danes priljubljena sestavina številnih nemških sladic, prvotno so uporabljali žgane pijače, kot so obstler, šnops, kirschwasser.
Samoumevno, da soda bikarbona pomaga testu vzhajati, sol in cimet pa mu dodata okus.
Pivo naj bo nemški pšenični ale (imenovan hefeweizen ali weissbier), ker vsebuje malo živega kvasa. Ta kvas naredi testo zelo aromatično, prav tako pomaga pri vzhajanju.
Še druge sladice z jabolki:
Jabolka olupimo in narežemo na kolobarje. Položimo jih v stekleno posodo ali plastično vrečko za zamrzovanje in potresemo s sladkorjem. Dodamo rum in limonin sok, premešamo in enakomerno premažemo kolobarje. Nato jih namakamo med 30 do 60 minut. Odmerimo moko in jo presejemo. Dodamo sodo bikarbono, sol in cimet ter premešamo. Rumenjake ločimo od beljakov. Rumenjake rahlo stepemo, beljake pa v trd sneg.
Mešanici moke dodamo pivo in premešamo. Dodamo rumenjake in stepamo, da se premešajo. Vmešamo še stepene beljake. Testo pustimo počivati med 30 do 60 minut.
V ponvi segrejemo dovolj rastlinskega olja, da s približmo 1 cm oljne skorje pokrijemo dno. Jabolčne kolobarje pomočimo v testo in pustimo, da odvečni del odteče. Cvremo nekaj minut na vsaki strani, dokler ocvrtki ne napihnejo in postanejo zlato-rjave barve. Ocvrte kolobarje položimo na rešetko za hlajenje, da se malo ohladijo. Postrežemo še vroče/tople skupaj z BAM namazi ali prelivi.