Sestavine:
- 250 g moke
- 2 čajni žlički pecilnega praška
- 1/2 čajne žličke soli
- 115 g neslanega masla
- 200 g sladkorja
- 3 velika jajca
- 1 navadni jogurt
- 2 čajni žlički BAM vanilijeve paste
- 25 g BAM kakava v prahu
Marmorni kolač z jogurtom je sladica, ki jo poznajo številni ljudje po vsem svetu. Ker je to tako poznana sladica pa za njo obstajo veliko različic, ki pa vseeno zadovoljijo različne okuse in želje.
Ena takšnih različic je marmorni kolač z jogurtom, ki združuje klasičen okus vanilijeve torte z bogatim, čokoladnim okusom kakava v prahu.
Začetki marmornega kolača segajo v Nemčijo, kjer je bil znan pod imenom "Marmorkuchen". Za to pecivo je značilna tradicionalni vzorec, ki ga ustvarimo z vanilijevim in čokoladnim testom, ki ga združimo v vrtinčast vzorec.
Marmorni kolač z jogurtom je sicer modernejša različica priprave, a kljub temu navduši še tako zahtevne tradicionalnih receptov navajene brbončice. Jogurt se pri peki uporablja že stoletja, saj je res vsestranska sestavina. Pečenim izdelkom doda okus in sočno teksturo. Jogurt, ki ga dodamo v recept za marmorni kolač, ustvari kremasto teksturo in pomaga preprečiti, da bi se med peko izsušil.
Ob marmorni kolač z jogurtom lahko postavimo še:
Pečico segrejemo na 180°C. Pekač premažemo z maslom. V srednje veliki skledi zmešamo moko, pecilni prašek, sodo bikarbono in sol. V ločeni veliki skledi z električnim mešalnikom stepemo še zmehčano maslo in sladkor, dokler ne postaneta rahla in puhasta, približno med 3 do 4 minute.
Nato vmešamo jajca in dodamo BAM vanilijevo pasto. Pri nizki hitrosti mešalnika postopoma vmešamo še mešanico moke in mešamo toliko časa, dokler se sestavine ne združijo. Testu dodamo jogurt in mešamo, dokler se jogurt ne združi z ostalimi sestavinami. V ločeni majhni skledi zmešamo še kakav v prahu in vročo vodo in mešamo toliko časa, da dobimo gladko zmes.
V pripravljeno posodo za pecivo naložimo polovico navadnega testa, nato pa na vrh naložimo še kakavovo testo. Nadaljujemo toliko časa, da nam zmanjka obeh mas. Z nožem ali nabodalom zavrtimo testo, da ustvarimo marmorni učinek. Pečemo med 45 do 50 minut ali dokler zobotrebec, ki ga zapičimo v sredino torte, ne pride ven čist. Počakamo med 10 do 15 minut, da se torta ohladi v pekaču, nato pa jo previdno obrnemo na rešetko, da se popolnoma ohladi.
Ko se torta ohladi, jo po želji posujemo s sladkorjem v prahu ali prelijemo z najljubšo glazuro. Razrežemo in postrežemo.