Sestavine:
- 250 g moke
- 300 g sladkorja
- 1 žlička pecilnega praška
- ½ žličke sode bikarbone
- 1 žlička soli
- 225 g neslanega masla
- 4 velika jajca, sobne temperature
- 240 g kisle smetane
- 1 žlička BAM vanilijeve paste
- 50 g BAM kakava v prahu
Marmorni kolač s kislo smetano je vrsta kolača, ki združuje dve različni barvi in okusa testa. Značilno je, da se testo prepleta in se ob tem ustvari marmorni barvni učinek. Marmonemu kolaču lahko za svežino dodamo tudi jogurt, a za še bolj kremno strukturo in dodatno sočnost predlagamo dodajanje kisle smetane.
Za pripravo marmornega kolača s kislo smetano moramo pripraviti dve različna testa za torte, običajno pripravimo en testo z vanilijo in eno čokoladno testo, ki ga pridobimo z dodajanjem kakava.
Obe zmesi nato v pekaču premešamo, tako da se ob rezanju kolača pokaže tradicionalen marmoriran vzorec. V zmes dodamo še kisla smetana in tako ustvarimo bogat okus ter mehko in nežno teksturo. Kisla smetana v receptu poskrbi tudi za to, da kolač ostane svež in sočen še nekaj dni po peki.
Marmorni kolač s kislo smetano je priljubljena sladica, ki jo lahko postrežemo za vsako priložnost. Pa naj bodo to rojstni dnevi ali druge posebne priložnosti. Za dodatno sladkost in okrasitev, ga lahko prelijemo s prelivom, glazuro ali sladkorjem v prahu.
Ob marmorni kolač s kislo smetano lahko postavimo tudi:
Pečico segrejemo na 180°C. Pekač za torte premera 23 cm namastimo. V srednje veliki skledi zmešamo moko, pecilni prašek, sodo bikarbono in sol. V ločeni skledi stepemo maslo in sladkor, da dobimo svetlo in puhasto zmes.
Postopoma dodamo še jajca, dokler se le-ta ne vključijo popolnoma. Masleni zmesi dodamo še kislo smetano in BAM vanilijevo pasto, ter mešamo, dokler se ne povežejo. Masleni zmesi postopoma dodamo še mešanico moke in mešamo, dokler se sestavine ne združijo. Testo razdelimo na polovico. V eno polovico vmešamo še kakav v prahu, dokler se ne poveže z ostalimi sestavinami.
V pripravljen pekač vlijemo vanilijevo testo, nato pa še čokoladno testo. Z nožem ali nabodalom testo zavrtimo zmes, da ustvarimo marmorni vzorec. Torto pečemo med 50 do 60 minut ali dokler zobotrebec, ki ga zapičimo v sredino, ne pride ven čist. Torto najprej v pekaču ohlajamo približno 10 minut, nato pa jo prestavimo na rešetko, da se popolnoma ohladi.