
Sestavine:
- 8 gramov neslanega masla
- 200 g sladkorja
- 4 velika jajca (sobne temperature)
- 190 g večnamenske moke
- 1 čajna žlička BAM vanilijeve paste
- 230 g BAM mlečne čokolade
- 30 g BAM temne čokolade
- 1 kg neslanega masla
- 5 velikih beljakov
- 200 g sladkorja
- 70 g sladkorja
- 75 ml vode
- ali BAM preliv: slana karamela
Navodila za uporabo:
1
Pečico segrej na 160 stopinj Celzija.
2
V veliki skledi zmešaj maslo, sladkor in mešaj toliko časa, dokler masa ni svetla in puhasta.
3
Nato stepi 4 jajca, eno za drugo. Dodaj moko in BAM vanilijevo pasto in mešaj toliko časa, da dobiš gladko zmes.
4
Dno pekačev s premerom 23 cm rahlo premaži z maslom. Predlagam, da vsako plast torte spečeš posebaj, saj tako dobiš enakomerne plasti.
5
Vsako plast peci 7 minut oziroma dokler robovi ne postanejo rahlo rjavi.
1
BAM mlečno in temno čokolado posebaj raztopi v vodni kopeli.
2
V veliki skledi stepi 1 kg masla. Najprej stepaj 2 minuti na najmanjši hitrosti, nato na 3 minute na srednji in 5 minut na najvišji hitrosti.
3
Pet beljakov in sladkor posodi počasi segrej na približno 50 stopinj Celzija. Prestavi v posodo za mešanje in močno stepaj. Stepaj toliko časa, dokler ne nastanejo trdi vrhovi.
4
Mešanici dodaj ohlajeno čokolado in maslo, zmešano s sladkorjem. Mešanico pospravi v hladnik.
1
Pripravi pečeno plast biskvita in jo postavi na rešetke. Pod rešetke postavi papir za peko, ki bo ujel odvečni karamelni preliv.
2
Sladkor in vodo dodaj v majhno ponev.
3
Kuhaj toliko časa, da se sladkor popolnoma raztopi. Brez mešanja kuhaj toliko časa, da se sladkor raztopi in in postane zlato rjave barve.
4
Ko se sladkor raztopi in dobiš kremasto karamelo, jo še vročo prelij čez pripravljeno biskvitno plast. Lahko uporabiš tudi BAM preliv: slana karamela.
5
Na pripravljen karamel z nožem zareži tako, da samo nakažeš pot šestnajstim kosom torte. Pazi, da ne zarežeš pregloboko.
1
Na biskvitno plast enakomerno namaži kremo pripravljeno iz masla in čokolade. Postopek ponavljaj toliko časa, da ti ostane samo še vrhnja plast torte (že premazane s karamelnim prelivom). Nekaj kreme si prihrani še za obmazovanje torte.
2
Preostali nadev uporabi za obmaz torte. Po želji dekoriraj z mletimi lešniki. Tradicionalno madžarsko torto postavi v hladilnik in postrezi hladno.