Sestavine:
SESTAVINE:
- 700 ml mleka
- 1 BAM vaniljin strok
- 1 cimetova palčka
- 1 žlička naribane limonine lupine
- 1 žlička naribane pomarančne lupine
- 5 rumenjakov
- 70 g sladkorja
- 30 g škroba
- rjavi sladkor
Ob zmagi španske nogometne reprezentance slavimo z okusno špansko sladico.
Jajčna krema po katalonsko, znana tudi kot Crema Catalana, je tradicionalna katalonska sladica, podobna francoskemu creme bruleeju. Katalonska različica ima običajno bolj intenziven okus in gostejšo teksturo kot creme brulee. Jajčna krema je namreč aromatizirana s cimetom, limonino in pomarančno lupinico ter vaniljo, pri čemer je burbonska vanilija še posebej cenjena zaradi svojega bogatega okusa.
Postopek priprave jajčne kreme vključuje počasno kuhanje mleka z omenjenimi aromami, ki se nato združijo z rumenjakovo mešanico. To daje kremi njeno značilno gladkost in gostoto. Po ohlajanju se na površino kreme posuje rjavi sladkor, ki se karamelizira in ustvari hrustljavo plast. Ta kontrast med kremasto teksturo in krhko karamelno skorjico je tisto, kar Crema Catalano dela tako posebno in priljubljeno.
Ker priprava Creme Catalane zahteva samo jajčne rumenjake, se pogosto pojavi vprašanje, kaj narediti z beljaki. Zato ti predstavljamo članek, poln kreativnih idej za porabo jajčnih beljakov. Od preprostih pavlovih tort do puhastih makronov – možnosti so resnično neskončne! Odkrij, kako lahko uporabiš te dragocene beljakovine za pripravo še več kulinaričnih mojstrovin.