
Sestavine:
- 125 g večnamenske moke
- 200 g sladkorja
- 30 g BAM kakava v prahu
- 1/2 čajne žličke sode bikarbone
- ščep soli
- 120 ml olja
- 2 veliki jajci
- 120 ml vroče vode
- 1 čajna žlička BAM vanilijeve paste
- 90 g neslanega masla, sobne temperature
- 90 g sladkorja v prahu
- 40 g BAM kakava v prahu
- 2–3 čajne žličke sladke smetane
- BAM dekoracije
Navodila za uporabo:
1
Pečico segrejemo na 180 °C. Namastimo pekač premera 23 cm.
Moko, sladkor, BAM kakav v prahu, sodo bikarbono in sol zmešamo v večji skledi. V srednji posodi stepemo olje, jajca in BAM vanilijevo pasto. Mokre sestavine vlijemo v suhe sestavine, dodamo vrelo vodo in vse skupaj stepamo, da se poveže. Testo enakomerno vlijemo v pripravljen pekač. Pečeno 25-27 minut oziroma dokler zobotrebec, vstavljen v sredino, ne bo čist. Pustimo, da se torta popolnoma ohladi v pekaču, postavljenem na rešetko.
1
Z ročnim ali samostojnim mešalnikom stepamo maslo na srednji hitrosti do kremastega, to je približno 2 minuti. Pri mešanju na srednji hitrosti dodajmo sladkor v prahu, BAM kakav v prahu, 2 čajni žlički sladke smetane in BAM vanilijevo pasto. Ko so sestavine dodane, hitrost stepanja spremenimo na nahitrejšo in stepamo še 3 minute, dokler se sestavine ne povežejo. Dodamo še eno žličko mleka/smetane, če se nam zdi masa malo pregosta.
2
Ohlajeno torto zdrobimo v skledo nad pripravljeno čokoladno zmes. Prepričamo se, da masa nima grudic. Mešalnik prižgemo in stepamo toliko časa, dokler se sestavine ne povežejo popolnoma.
Odmerimo 1 čajno žlico vlažne tortne zmesi in jo oblikujemo v kroglico. Čokoladne kroglice položimo na obložen pekač. Pekač s čokoladnimi kroglicami postavimo v hladilnik za dve uri ali v zamrzovalnik za 1 uro.
1
BAM temno čokolado raztopimo nad vodno kopeljo. Pred oblivanjem čokoladnih kroglic naj se malo ohladi, saj bo čokoladna na čokoladnih kroglicah popokala, če bo ob oblivanju prevoča. Za oblivanje iz pekača vzamemo le po dve ali tri čokoladne kroglice, ostale naj v času oblivanja ostanejo na hladnem. Palčko na katero bomo nataknili čokoladnico kroglico za 5 mm pomakamo v stopljeno čokolado, saj to še dodatno zaščiti kroglice pred tem, da bi spolzele iz palčke. Dekoracijo na čokoladne kroglice dodamo takoj po čokoladnem oblivanju, saj drugače ne bo obstala na čokoladnih kroglicah.