Sestavine:
- 100 ml kakovostnega espressa in dodatne kapljice za postrežbo
- 300 g mascarpone sira
- 150 g BAM temne čokolade
- 3 večji beljaki
- 1 žlica svetlega sladkorja “Muscovado”
- BAM kakav v prahu (za dekoracijo)
Affogato v italijanščini pomeni dobesedno "utopljen". Beseda se uporablja za opis, ko hrano prelijemo s tekočino, običajno z vročo tekočino prelijemo hladno hrano. Pri nas je dobro poznana različica kave, kjer z vročo kavo prelijemo sladoled.
Tokrat pa smo pripravili recept za čokoladni mousse na “affogato” način.
Sama priprava je popolnoma enostavna, rezultat pa bo odličen čokoladni mousse z espressom. Če ste na večerjo povabili goste in iščete prijetno, a preprosto sladico, ki jo je mogoče enostavno pripraviti vnaprej, poskusite pripraviti affogato čokoladni mousse.
Sestavine recepta zadostujejo za 4 do 6 porcij.
Ob affogato čokoladni mousse lahko postavimo tudi:
V ponev damo espresso, mascarpone sir in BAM temno čokolado. Mešamo pri srednjem ognju. Ko se čokolada stopi, zmes odstavimo z ognja in stresemo v veliko skledo mešalnika, da se ohladi.
Ko se ohladi, z drugo posodo za mešanje in električnim stepalnikom stepite beljake v trd sneg. Dodamo ščepec soli in sladkor, ter ponovno stepamo minuto, da zmes postane trda.
V kremno mešanico vmešajte 1/3 stepenih beljakov, nato pa z veliko kovinsko žlico nežno vmešajte preostanek beljakov. Poskusite obdržati čim več zraka.
Razdelite med 4-6 majhnih kozarčkov in nežno stresajte, da se vrhovi zravnajo. Nato vse skupaj ohlajajte še štiri ure, najbolje pa čez noč. Pred postrežbo, čokoladni mousse potresite s kakavom.