BAM Čokolada

Dodatki za peko

Darila

BAM x FA15 Izdelki FIT Akademija FIT obroki

Izdelki v akciji

Namazi in prelivi

Čoko Kotiček

Predlogi iskanja

Testo za sladice: vlečeno, listnato, krhko in več

  • Čas branja Čas branja: 5 minut
testo za sladice: vleceno listnato krhko in vec
Priprava testa za sladice je umetnost, ki se je razvijala skozi stoletja in je ključnega pomena za svetovno slaščičarstvo. Testo je osnova za neskončno število sladkih kreacij, od preprostih piškotov do zapletenih tort in peciv.

Vsaka vrsta testa ima svoje značilnosti, ki določajo teksturo, okus in videz končne sladice. V tem članku bomo raziskali štiri najpogostejše vrste testa v slaščičarstvu: vlečeno testo, listnato testo, krhko testo in kuhano testo.


Vlečeno testo


Vlečeno testo je ena izmed najstarejših vrst testa, znanega človeštvu. Je izjemno tanko testo, ki se ga ročno ali mehansko razvleče do skoraj prosojne debeline. Razširjeno je predvsem v srednjeevropski in balkanski kuhinji.


Značilnosti in uporaba: Vlečeno testo je osnova za številne tradicionalne jedi, kot so štruklji, burek in baklava. Njegova sposobnost, da postane hrustljav in zračen po peki, ga dela idealnega za sladke in slane kreacije.


Recept za vlečeno testo:

Sestavine:

- 500 g moke

- 1 jajce

- 250 ml tople vode

- 1 žlica olja

- Ščepec soli


Priprava:

1. V skledi zmešajte moko in sol. Dodajte jajce, olje in postopoma vodo, medtem ko mešate, da dobite gladko testo.

2. Testo gnetite na pomokani površini približno 10 minut, dokler ni elastično.

3. Pokrijte z vlažno krpo in pustite počivati 30 minut.

4. Razvlecite testo na zelo tanko plast in ga uporabite po receptu.


Sladice iz vlečenega testa:

- Baklava: Plasti vlečenega testa, med njimi pa mešanica mletih oreščkov in sladkornega sirupa.

- Štruklji: Sladki ali slani zavitki, nadevani z različnimi nadevi, kot so skuta, jabolka ali mak.

- Štrudelj: Štrudelj je tradicionalna srednjeevropska sladica, sestavljena iz tanko razvlečenega testa, ki je napolnjen z različnimi nadevi, kot so jabolka, skuta ali češnje, zavito v obliko zvitka in pečeno do zlato rjave barve.


Listnato testo


Listnato testo je znano po svoji plastičnosti in zračnosti, ki jo doseže s plastenjem testa in masla. Je klasična izbira za izdelavo številnih francoskih sladic in peciv.


Značilnosti in uporaba: Listnato testo je idealno za pripravo pit, kroasane in drugih delikates. Njegova edinstvena tekstura je rezultat večkratnega valjanja in zlaganja, kar ustvari značilne tanke plasti.


Recept za listnato testo:

Sestavine:

- 250 g moke

- 250 g hladnega masla

- 150 ml hladne vode

- Ščepec soli


Priprava:

1. Moko in sol presejte na delovno površino. Dodajте na kocke narezano hladno maslo in s prsti vtrite v moko, dokler ne dobite drobljive teksture.

2. Dodajte vodo in hitro zgnetite v testo. Ne delajte predolgo, da maslo ostane hladno.

3. Testo zavijte v folijo in za 1 uro postavite v hladilnik.

4. Nato testo večkrat razvaljajte in prepogibajte, da ustvarite plasti. Po vsakem prepogibanju testo za 30 minut postavite nazaj v hladilnik.


Sladice iz listnatega testa:

- Croissants: Masleni rogljički so simbol francoskega zajtrka, napolni jih z različnimi marmeladami in namazi

- Tarte Tatin: Obrnjena jabolčna pita, kjer karamelizirana jabolka pokrivajo krhko listnato dno.

- RECEPT: Jabolčni zavitek iz listnatega testa: Jabolčni zavitek iz listnatega testa je različica tradicionalnega jabolčna zavitka, pri kateri med pripravo uporabimo drugačno vrsta testa. Listnato testo slovi po rahli sturkturi, narejeno pa je iz plasti masla in testa, ki se večkrat prepogne in razvalja, da dobimo številne tanke plasti.


Krhko testo


Krhko testo, znano tudi kot pâte sablée, je osnova za mnoge pite in tartlete. Znane so po svoji drobljivi teksturi in maslenem okusu.


Značilnosti in uporaba: Krhko testo je idealno za pripravo sladkih pit, tartov in piškotov. Zaradi svoje drobljive teksture in bogatega okusa je priljubljeno v mnogih kuhinjah.


Recept za krhko testo:

Sestavine:

- 200 g moke

- 100 g masla

- 80 g sladkorja v prahu

- 1 jajce

- Ščepec soli


Priprava:

1. Moko in sol presejte na delovno površino. Dodajte na kocke narezano maslo in s prsti vtrite v moko, dokler ne dobite drobljive teksture.

2. Dodajte sladkor in jajce ter hitro zgnetite v gladko testo.

3. Testo zavijte v folijo in za 1 uro postavite v hladilnik pred uporabo.


Sladice iz krhkega testa:

- Slivova pita: RECEPT Slivova pira je posejana s svežimi slivami in je kot takšna lahka, sočna in bo odličen spremljevalec močne kave, desertnih vin ali nekaterih nemških vrst piva.

- Limonina pita: Osvežujoča pita z limonino kremo in beljakovim snegom na vrhu.

- Čokoladni tart: Bogat tart s čokoladno ganache polnilom in sadnim prelivom.


Kuhano testo


Kuhano testo ali paljeno testo znano tudi kot pâte à choux, je osnova za eclaire, profiterole in druge lahke, puhaste sladice.


Značilnosti in uporaba: Kuhano testo je izjemno vsestransko in lahko po peki napolnimo z različnimi kremami ali prelivi. Njegova lahka, zračna tekstura je idealna za izdelavo elegantnih sladic.


Recept za kuhano testo:

Sestavine:

- 250 ml vode

- 100 g masla

- 150 g moke

- 4 jajca

- Ščepec soli


Priprava:

1. V loncu zavrite vodo z maslom in soljo. Ko zavre, odstranite z ognja in naenkrat vmešajte moko.

2. Mešajte, dokler se testo ne začne odlepovati od lonca. Nato postopoma dodajajte jajca, dokler ni testo gladko.

3. Testo prenesite v dresirno vrečko in oblikujte na pekaču. Pečite v predhodno ogreti pečici, dokler niso zlato rjavi.


Sladice iz kuhanega testa:

- Eclairs: Dolgi, ozki pecivi, napolnjeni s kremo in preliti s čokolado.

RECEPT: Éclair z vaniljevo kremo in karamelo

- Profiteroli: Majhne kroglice iz kuhanega testa, napolnjene s smetano ali sladoledom in prelite s čokoladnim prelivom.

RECEPT: Profiteroli


Članek raziskuje štiri osnovne vrste testa, ki so temelj slaščičarske umetnosti: vlečeno testo, listnato testo, krhko testo in kuhano testo oz paljeno testo. Vsaka vrsta testa ima svoje specifične značilnosti in uporabo, ki sega od tradicionalnih jedi, kot so baklava in štruklji, do elegantnih sladic, kot so eclairs in limonine pite.


V svetu slaščičarstva testo ni zgolj osnova za sladice; je sredstvo za izražanje kreativnosti in spretnosti. Sposobnost prilagajanja teksture, okusa in oblike testa odpira neskončne možnosti za ustvarjanje inovativnih in zapomnljivih sladkih mojstrovin. Od klasičnih do sodobnih interpretacij, testo v slaščičarstvu ostaja ključni element, ki povezuje tradicijo in inovacijo, daje slaščicam strukturo in značaj ter zadovoljuje brbončice ljubiteljev sladic po vsem svetu.


Najljubša spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Ana F.
Ustvarjalka vsebin
Postani slaščičarski mojster

Postani slaščičarski mojster

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Odkrij ekskluzivne recepte in strokovne nasvete z našo brezplačno čoko e-revijo.
Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno