Sestavine:
- 230 ml vode
- 115 g na koščke narezanega masla
- ščep soli
- 170 g moke
- 4 do 5 velikih jajc
- 120 ml sladke smetane
- 255 g BAM temne čokolade
- 2 žlici kokosovega olja
Profiteroli so sladica, katere priprava ne slovi kot najbolj enostavna. Naj vas ne prestraši. Za njihovo pripravo najprej pripravimo testo pâte à choux, ki ga lahko uporabimo še za druge vrste sladic.
Testo lahko porabimo tudi za pripravo kremšnit, eklerjev in podobno. V tem receptu naše testo za spremenimo v profiterole, imenovane tudi s sladoledom polnjeni in s čokolado obliti lističi dobrote. Pečeni profiteroli bodo shranjeni v zamrzovalniku, dokler jih ne boste pripravljeni napolniti in pripraviti dekadentno sladico, ki bo navdušila vaše goste.
Pred samo pripravo bomo zamrznjeno testo potisnili v pečico za nekaj minut, nato pa jih napolnili.
Vanilijev sladoled se tradicionalno uporablja kot nadev za profiterole, vendar lahko uporabimo tudi katerikoli okus ali polnilo.
Rešetko za pečico nastavite na sredino in pečico segrejte na 220°C. Dva pekača obložite s papirjem za peko. V srednje velikem loncu ali ponvi na srednjem ognju segrejte vodo, sol in maslo. Ko se maslo povsem stopi in začnejo robovi brbotati, dodajte moko. Mešajte z leseno žlico, dokler se testo ne združi, približno 2 minuti na zmernem ognju.
Zmes prenesite v skledo in pri srednji hitrosti mešajte med 3 do 5 minut. Jajca razbijte v majhno skledo in jih zmešajte z vilicami. Postopoma dodajte zmešana jajca v zmes in mešajte, dokler se zmes ne premeša popolnoma.
Zmes z žlico nadevajte v dresirno vrečko. Nanesite na pripravljene pekače v kupčke. Z mokrim prstom potapkajte tako, da poravnate vrhove. Pecite do zlato rjave barve, približno 20 minut. Pustite, da se ohladi, medtem ko pripravljate čokoladno omako.
Srednji lonec napolnite z vodo in zavrite. V srednje veliko skledo dodajte smetano in čokolado ter skledo postavite na vrh lonca. Z metlico mešajte, dokler se čokolada popolnoma ne raztopi. Dodajte kokosovo olje in premešajte, da se sestavine povežejo. Z nazobčanim nožem testo prerežemo na pol. Na vsako dno dajte majhno kepico sladoleda ali drugega poljubnega polnila kot je BAM vanilijeva krema. Napolnjeno polovico pokrijte z drugo polovico testa. Po vrhu nalijte čokoladno omako.