Sestavine:
- 350 g mleka
- 60 g rumenjakov (3 M rumenjaki)
- 65 g sladkorja
- 5 stiskov BAM vaniljeve paste
- 30 g škroba
- 60 g masla
- 75 g vode
- 40 g masla
- 0,5 g soli
- 45 g gladke moke
- 75 g jajc
- sladkor v prahu za posip
Vanilja in karamela sta par, ki nikoli ne razočara in zadovolji res skoraj vse sladokusce. Naj pa vas beseda karamela nikar ne prestraši, saj še nikoli ni bilo lažje – v receptu je uporabljen BAM preliv Toffee karamela, ki je noro dobrega okusa in odlične strukture, poleg tega pa nam prihrani še delo in čas, ki bi ga potrebovali za kuhanje karamele. Hudo!
S sestavinami recepta lahko pripravimo osem eclairjev. Za pripravo potrebujemo mikro perforirano silikonsko podlogo.
Recept za eclair z vanilijevo kremo in karamelo je del tretje knjige BAM receptov - Moderne sladice.
Še nekaj receptov iz knjige Moderne sladice najdete tukaj:
Rumenjake, sladkor, škrob in vaniljo gladko zmešamo s 50 g mleka, ostalo mleko zavremo.
Ko mleko zavre, ga odstavimo in mu med stalnim mešanjem prilijemo rumenjakovo maso. Kozico pristavimo in med stalnim mešanjem kuhamo še približno 5 minut. V kremi stopimo maslo in dobro premešamo, da se sestavine povežejo.
Kremo pokrijemo s plastično živilsko folijo tako, da se dotika kreme, in ohladimo.
Pečico segrejemo na 170 °C. Vodo, maslo in sol zavremo. Kozico odstavimo in z lopatko ali kuhalnico vmešamo vso presejano moko hkrati. Zmešamo v mehko testo brez grudic, pristavimo in med mešanjem testo kuhamo še dobro minuto na srednji temperaturi. Testo prestavimo v plastično posodo in ohladimo.
Ohlajenemu testu postopoma dodajamo razžvrkljana jajca in zmešamo v gladko, svetleče testo – testo mora biti popolnoma gladko, ne sme biti pregosto ali pretekoče, vendar mora obdržati obliko. Testo nadevamo v dresirno vrečko, opremljeno s francoskim nastavkom (zvezdast), premera 13 mm. Pazimo, da v masi ni zraka.
Na silikonsko podlago nabrizgamo 8 eclairjev – masa mora biti enakomerno nabrizgana. Prst pomočimo v hladno vodo in vršičke testa zgladimo, nato testo obilno posipamo s sladkorjem v prahu. Pečemo 30 minut (pečice vmes ne odpiramo), nato pekač na hitro izvlečemo, vsak eclair prebodemo z zobotrebcem in pečemo še 10 minut. Pečene eclairje vzamemo iz pekača in jih popolnoma ohladimo na mreži.
Čokolado s kakavovim maslom stopimo nad paro.
Vaniljevo kremo gladko zmešamo.
Eclairje z nazobčanim nožem prečno prerežemo. V spodnji del eclairja nabrizgamo karamelo, nato obilno, spiralno nabrizgamo še vaniljevo kremo.
Zgornji del eclairja pomočimo v stopljeno čokolado, in ko odvečna čokolada steče, ga položimo na vrh vaniljeve kreme. Poljubno posipamo s praženimi lešniki ali mandlji.