Obožujemo dobro rolado. Rolada je impresivna in navdušujoča sladica. Toda pridobiti rolado s popolno spiralo je lahko težavno, saj se lahko zlahka razpoči ali zlomi. Pripravili smo trike in nasvete, s katerimi boste poenostavili pripravo svoje naslednje rolade.
Rolada je sladica, za katero je marsikdo prepričan, da je njena priprava popolnoma enostavna. Pečen biskvit napolnimo z nam najljubšimi okusi v kremi, rolado zvijemo, postrežemo in to je to.
A pri pripravi rolade lahko gre marsikaj narobe. Lahko se zgodi, da biskvit med zvijanjem popoka. Lahko se zgodi, da polnilo, s katerim želimo napolniti rolado, med peko steče po pekaču. Pogosto se zgodi, da polnilo premažemo po biskvitu, ko pa rolado prerežemo, ugotovimo, da je le-ta ni namazan enakomerno, ampak je polnila na enem koncu veliko več kot na drugem.
Zato smo pripravili par trikov in nasvetov, ki vam lahko pomagajo pri naslednji priprave rolade.
1. Začnimo z z dobrim testom.
Odlična rolada bo zagotovo tista, ki ima puhasto in zračno testo. Če se želimo približati takšnemu rezultatu, začnemo tako, da jajca stepamo pri navišji hitrosti vsaj pet minut, dokler ne dobimo penaste zmesi. Šele nato postopoma in počasi umešavamo sladkor, dokler zmes ne postane gosta in rahlo limonaste barve. Šele nato dodamo suhe sestavine kot je moka, pecilni prašek, sol in podobno. Pazimo, da pred dodajanjem moke, pecilnega praška ali sode bikarbone, to presejemo skozi cedilo in tako zagotovimo zračno teksturo testa. Pripravimo lahko tudi rolado, kateri v testo dodamo bučna semena. Recept za bučno rolado z vanilijevo kremo in malinami čaka TUKAJ.
2. Nadaljujemo s peko.
Kot smo se že naučili in si zapomnili: odlična rolada bo zagotovo tista, ki ima puhasto in zračno testo. Če smo upoštevali zgoraj napisane trike in nasvete, je pred nami točno takšno testo, ki zdaj čaka na peko. Pekač, v katerem bomo pripravljali rolado, namastimo in obložimo s pomokanim papirjem za peko. Uporabimo pekač velikosti, ki je zapisan ob receptu po katerem pripravljamo rolado.
Nato testo razporedimo v pekač. Nato ga preprosto prestavimo v predhodno ogreto pečico, da se zapeče.
3. Sledi zvijanje.
Ker seveda govorimo o roladi, po peki stopimo k najpomembnejšemu delo: zvijanje. Pazimo, da rolado takoj, ko jo vzamemo iz pečice, obrnemo na čisto kuhinjsko krpo, ki smo jo pred tem narahlo posuli s sladkorjem. Počasi in previdno odstranimo papir za peko. Nato, začnemo z zvijanjem tako, da se bo rolada zavita v kuhinjsko brisačo ohladila do konca.
4. Pripravimo nadev.
Medtem ko se rolada hladi, si lahko ogledamo najljubšo serijo na Netflixu. Ne, saj ne. :) Pripravimo nadev. Če se odločimo za pripravo rolade z malinami, nas recept čaka tukaj. Če želimo navdušiti z okusi Snickers čokoladic, nas recept čaka tukaj.
Ne pozabimo: receptu je potrebno slediti od začetka do konca, pri tem skrbno upoštevati korake in postopke, saj lahko le tako pripravimo zavidajočo sladico.
Ko se testo za rolado popolnoma ohladi, jo nežno odvijemo. Nato po testu razmažemo izbrani nadev. Pri tem ne smemo pozabiti približno pol centimetra ob vseh robovih. Tako preprečimo, da nadev med peko steče iz naše rolade.
5. Ponovno zvijanje.
Ponovno nas čaka zvijanje sladice. A, ne skrbite. Enkrat smo testo za rolado že zvili in ga tako pripravili na to, da se zvije točno tako kot si želimo. Zvijanje rolade začnemo na enakem koncu kot smo to storili prvič. Za pomoč lahko ponovno uporabimo kuhinjsko krpo. Nadaljujemo z zvijanjem dokler ne pridemo do samega konca. Tako, najtežji del je za nami.
6. Ohladimo in postrežemo.
Tako, rolada je popolna. Če želimo, da takšna tudi ostane, jo v hladnilniku hranimo dokler ne bo pripravljena na postrežbo. Če ste rolado pripravili tik pred zdajci, jo pred postrežbo na hladnem hranite vsak 30 minut. Tako boste poskrbeli, da se bo polnilo res povezalo s testom in preprečili, da bi me samim rezanjem najboljši del rolade - polnilo, steklo ven.
Ko boste pripravljeni navdušiti svoje goste, rolado položite na servirni krožnik in jo potresite s sladkorjem v prahu. Če želite okuse poneseti še na en slaščičarski nivo višje, rolado postrezite s sladoledom ali domačo stepeno smetano.