BAM Čokolada

Dodatki za peko

Darila

BAM x FA15 Izdelki FIT Akademija FIT obroki

Izdelki v akciji

Namazi in prelivi

Čoko Kotiček

Predlogi iskanja

Dubai čokolada: prestižna sladica, ki je prevzela svet

  • Čas branja Čas branja: 5 minut
dubai cokolada: prestizna sladica ki je prevzela svet
Kadaif, pistacija in čokolada - zveni znano? To so besede, ki smo jih v zadnjih mesecih zagotovo že slišali vsi. V tem članku smo za vas poiskali vse o nastanku in zgodovini znane pistacijeve slaščice, ki navdušuje po svetu. Na koncu pa še preprost recept za to avtentično sladico, ki jo lahko pripravite kar doma!


Dubai (dubajska) čokolada: Kdo jo je izumil in zakaj je tako posebna?

Dubai čokolado je leta 2021 ustvarila Sarah Hamouda, britansko-egipčanska podjetnica in ustanoviteljica Fix Dessert Chocolatier. Želela je združiti edinstvene teksture in okuse ter ustvariti polnilo, ki bi izstopalo iz konkurence.


Pri izdelavi dubajske čokolade jo je navdihnilo njeno nosečniško hrepenenje po kombinaciji čokolade in pistacije. Čokolada se je sprva prodajala pod imenom „Can't Get Knafeh of It“ in jo podjetje tudi še vedno prodaja pod tem imenom. Gre za moderno verzijo tradicionalne sladice z Bližnjega vzhoda.


Dubajska čokolada pa je prvič pridobila na priljubljenosti, šele 18. decembra 2023, ko je vplivnica Maria Vehera,ki je na spletni platformi TikTok objavila videoposnetek, v katerem je preizkušala različne čokolade Fix Dessert Chocolatier, vključno z dubajsko čokolado.


Videoposnetek je povzročil ogromen porast povpraševanja, čokoladnica pa je v nekaj dnevih prejela kar 30 tisoč naročil, kar je za kratek čas povzročilo zlom dostavne platforme, ki so jo takrat uporabljali. V letu kasneje je videoposnetek zbral že več kot 100 milijonov ogledov, od takrat pa smo lahko priča neštetim videom, ki Dubai čokolado poustvarjajo, preizkušajo ali ocenjujejo duplikate.


Kaj naredi Dubajsko čokolado tako posebno? Sestavine in kombinacije

Da bi resnično spoznali dubajsko čokolado, moramo poznati tri pomembne sestavine, ki ji dajejo poseben okus:

Pistacija: ta priljubljeni orešček je glavna zvezda te čokolade. Sladici omogoča poln okus po oreščkih in vsem poznano svetlo zeleno barvo. Ne glede na to, ali vsebuje gladek pistacijev namaz ali crunchy koščke, je pistacija obvezna za pravo doživetje.


Tahini: ni zelo močan, vendar je za pravo dubajsko čokolado ključnega pomena. Ta uravnovesi sladkost in doda malo pikantnega, rahlo grenkega okusa. Ta pasta iz sezamovih semen daje dubai čokoladi edinstveno globino, zaradi katere se razlikuje od običajnih sladkih dobrot.


Kataifi: gre za drobljeno pecivo, ki je ocvrto do zlate barve in tiste omamne hrustljavosti. Ta je ključen za hrustljavost, ki ponuja zanimiv kontrast z gladko čokolado in kremastim pistacijevim namazom.

Kadaif - tradicionalna sladica bližnjega vzhoda

Zagotovo pa ste si od začetka dubajske norije tudi že postavili vprašanje “Kaj sploh je kadaif?”

Kadaif, poznan tudi kot kataifi ali knafeh je tradicionalna slaščica še iz časa otomanskega imperija, ki pa je v sodobnem času predvsem priljubljena na bližnjem vzhodu, Balkanu in v Grčiji.


Zgodovinsko gledano je bil kadaif priljubljen na otomanskih dvorih, kjer so ga pripravljali kot prestižno sladico ob praznikih in posebnih priložnostih. Danes ga pogosto srečamo kot del prazničnih jedilnikov, še posebej med ramazanom in drugimi pomembnimi prazniki.


Narejen je iz značilno tankih rezancev iz pšenične moke, ki se nato uporabljajo za pripravo sladic in peciv. Najpogosteje ga kombinirami z oreščki, maslom in sladkornim sirupom, kar zagotavlja hrustljav a sočen posladek. Najdemo pa ga tudi v slanih različicah s sirom in mesom.


V Grčiji je znan kot kataifi in se polni z orehi ali mandlji, nato pa prepoji z medenim sirupom. Arabska različica, kunafa, vključuje sladki sir in preliv iz pomarančne vode ali vrtnice.


Zakaj je cena Dubai čokolade tako visoka?

Ker Dubai čokolada običajno vsebuje visoko kakovostne sestavine in premium čokolado, je cena precej višja od običajne čokolade. Prav tako je v večini primerov treba upoštevati stroške pošiljanja - sploh če gre za avtentično dubajsko čokolado.


Tudi če kupite čokolado, ki je le po vzoru originala, je ta dražja od običajnih čokoladnih sladic. V ustvarjanje te večplastne poslastice je namreč vloženega veliko dela in znanja za izdelavo čokolade.

Dubajsko čokolado lahko ustvarite tudi sami

Če je vročica za dubajsko čokolado zadela tudi vas, pa smo za vas pripravili recept, po katerem lahko Dubai čokolado ustvarite tudi doma sami. Zanjo ne potrebujete veliko, da bo priprava še lažja, pa smo za vas pripravili tudi BAM paket Dubajska čokolada, ki vsebuje vse ključne sestavine, ki jih potrebujete.

Recept za Dubai čokolado:

SESTAVINE:


PRIPRAVA:

  1. Najprej v veliki ponvi pripravite nadev za kataifi. Če imate manjšo ponev, priporočamo, da to naredite v dveh delih, maslo in kataifi pa razpolovite in pripravite ločeno, da se popolnoma opeče. Na srednjem ognju stopite maslo in dodajte testo kataifi, ki ga med dodajanjem razbijete. Kataifi dobro prepražite po vsej površini.
  2. Celotno pecivo se praži približno 10 minut. To je zelo pomembno, da se zagotovi hrustljavost. V veliki skledi nato zmešajte pistacijev namaz, tahini in sol, nato pa dodajte še kataifi.
  3. Kalup čokolado postavite na ravno površino (to je lahko tudi običajna plastična posodica). V eni skledi stopite rožnato čokolado, nato pa vanjo vmešajte kokosovo olje.
  4. S čajno žličko rahlo prelijte čokolado po kalupu in naredite vzorec. Enako storite z zlato čokolado, jo stopite in zmešajte s kokosovim oljem, nato pa jo razpršite po rožnati. Počakajte, da se strdi v hladilniku.
  5. Temno čokolado stopite v mikrovalovni pečici do gladkega. Z žlico jo vlijte v model in poskrbite, da prekrijete tudi stranice. Postavite v hladilnik in počakajte, da se strdi.
  6. V kalup z žlico prenesite mešanico kataifija s pistacijo in jo z lopatico enakomerno zgladite. Z žlico prelijte preostalo čokolado in jo z lopatko zgladite. Počakajte, da se popolnoma strdi. Nato jo odstranite odstranite iz modela. Dober tek!
  7. Če ste med bolj pogumnimi in želite tudi sami doma pripraviti kadaif, smo za vas pripravili tudi recept za kadaif. Čeprav kadaif recept zahteva nekaj potrpežljivosti, je vsekakor vreden truda.


Recept za kadaif

SESTAVINE:

  • 55 g gladke moke
  • 40 g koruznega škroba
  • 1/2 žličke soli
  • 110 ml vode
  • 1/2 žlice BAM oljčnega olja

PRIPRAVA:

  1. Moko, koruzni škrob in sol zmešajte v posodi.
  2. Počasi dodajte vodo in olje ter mešajte, da dobite povsem gladko in gosto tekoče testo (podobno testu za palačinke).
  3. Če nimate posebnega stroja za kadaif, lahko uporabite plastično vrečko za živila. Na enem vogalu vrečke naredite majhno luknjico, skozi katero boste iztiskali testo.
  4. Na nizki temperaturi segrejte ponev s prevleko proti prijemanju.
  5. Testo v tankih črtah enakomerno brizgajte po vroči površini, da nastanejo dolge nitke.
  6. Pustite, da se testo posuši (približno 30 sekund).
  7. Testene nitke previdno odstranite s ponve in jih odložite na krožnik. Pustite, da se popolnoma ohladijo.
  8. Kadaif lahko uporabite takoj ali pa ga shranite v suhem prostoru.


Če obožujete pistacijo, si oglejte tudi naš recept za Cheesecake s pistacijo in malino ali pa tiramisu kroglice s postacijevim namazom.

Najljubša spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.

Naroči sestavine z 10% popustom:

Vrhunski BAM izdelki za peko.

Popust za izdelke iz recepta - 10%:
-4,96 €
Skupaj:
49,60 €44,64 €
-0%

O avtorju

Meta V.
Postani slaščičarski mojster

Postani slaščičarski mojster

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Odkrij ekskluzivne recepte in strokovne nasvete z našo brezplačno čoko e-revijo.
Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.
Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno