Veganska čokoladna rulada brez jajc in mleka
Čas priprave:
1 ura 30 min
Težavnost:
3
Št. sestavin:
15
|
|
Se tudi vam ob pogledu na čokoladno rulado cedijo sline, pa si je ne morete privoščiti, ker se izogibate jajcem in mleku? Nič zato, predstavljamo vam recept za čokoladno rulado, ki ne vsebuje alergenov in živil živalskega izvora.
Vrteča se sladica
Ste se kdaj vprašali, od kod je ta sladica dobila svoje ime? Tako kot večina kuharskih mojstrovin tudi beseda rulada izhaja iz francoščine – rouler po francosko pomeni vrteti, valjati oziroma zviti. Tudi v slovenščini vrtenju po domače pravimo rolanje, tako da nam je ta izraz v resnici vse prej kot tuj. Iznajdljivim kuharskim mojstrom pa se imamo za zahvaliti, da rulade ne poznamo le v sladki, ampak tudi v slani obliki. Medtem ko sladke različice rulade največkrat jemo po obroku, so slane različice odlične tudi kot samostojna jed iz mesa, zelenjave ali sira. Sladke različice rulade pa so največkrat sestavljene iz biskvita, ki ga dopolnjujejo čokolada, marmelada, sadje in različne kreme ter drugi dodatki, kot so na primer oreščki ali pisane mrvice.
Preprost recept za odlično vegansko čokoladno rulado
Običajno so na veliko žalost veganov oziroma tistih, ki se iz različnih razlogov izogibajo hrani živalskega izvora, glavne sestavine čokoladne rulade – poleg čokolade seveda – mleko in jajca. Ker pa je v kuhinji z malo truda in iznajdljivosti možno doseči tako rekoč vse, je tudi čokoladna rulada lahko »veganska«. Ni le brez mleka in jajc, ampak tudi brez drugih alergenov – brez orehov, lešnikov, arašidov, sezama in soje. Vse potrebne sestavine boste našli v svoji kuhinji, njena priprava pa ne zahteva veliko spretnosti, zato kar veselo na delo!
Pripomočki:
- manjša posoda
- večja posoda
- spatula
- pekač
- papir za peko
- plastična folija za živila